Šachový klub Ústí nad Orlicí

Odvážně, leč neúspěšně

Nestíhám psát ani rozepsané, ani nerozepsané (turnaj v Ústí, Svitavy – ještě že se aspoň účastnit stíháme).

Nový rok nám přisoudil favorita skupiny Hradec B, a i když jsme tušili, že by hosté nemuseli přijet kompletní, bylo zřejmé, že my kompletní nebudeme rozhodně. Martin Šmajzr předstíral školení FIDE, Jenda Mareš simuluje zkouškové období a Michal Zeinert nás marně přesvědčuje, že prý někde existuje sníh. Abychom béčku nebrali přední hráče (kdepak Hradec, Čermná je priorita!), nastoupili obětavě David Kameník (zároveň v roli rozhodčího) a Jirka Vencl. Poprvé v sezóně se objevil Lukáš Hurt.

Mírným favoritem byl podle ratingů soupeř. Hned od začátku vznikly pozice zajímavé, plné taktiky, často neortodoxní, letos hrajeme často pěknou divočinu. Dělat ale v takovém zápase kapitána, to je o nervy, teda bylo by, kdyby šlo o body nějak urgentně.

Partiový účet jsem načal prohrou, sice v miniaturce, ale spotřeboval jsem na to téměř všechen čas. Co se mi nepodařilo v Mýtě, dokázal jsem teď. 0:1 Půlky přidali David (ten za áčko jen tak neprohrává!) a vepředu Pepa. 1:2

Optimisty jsme ale být nemohli, jak my, tak hráči céčka, co mezitím přijeli spráskaní ze Svitav, jsme jen chmurně popocházeli a sledovali trosky ostatních pozic. Větřil jsem debakl.

Prohrál pak vzadu Jirka a někdy kolem kontroly Honza a Lukáš. 1:5 Koncovky dohrávali Vašek Grundman a nakonec Martin Poslušný, oba úspěšně, Vašek se silným soupeřem půl, Martin jako jediný vyhrál. 2,5:5,5

Po zápase jsem se minul s hráči béčka a přišel tak o možnost prezentovat svou instruktivní prohru a pít na žal.

Ostatní zápasy snad plus mínus podle předpokladů, Mýto proti polabinskému béčku pár hráčů postrádalo, Zábřeh bojuje srdnatě, leč neúspěšně, Losiny se ukázaly v Lípě.

Krystalizují uchazeči o sestup, my už jsme taky těsně nad čarou ponoru, na to jsme ovšem zvyklí, záchranářské duely jsou před náma, normálka. Dobré je, že máme odehraný skoro celý předek – i když, kdo je tu vlastně předek?

Partie okomentuju, až je všechny naházím do stroje, snad si tentokrát nebudu tolik vymýšlet.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *