Šachový klub Ústí nad Orlicí

Bowling team to nakonec skoulel docela dobře!

Nedá mi to, neprovést takové malé ohlédnutí za uplynulou sezonou ústeckého céčka, i když povolanějším by byl asi náš kapitán Dejv Kameník. Zatímco áčko přes závěrečný „világoš“ slavně postoupilo a béčko se neméně slavně zachránilo, třetí družstvo žádnou díru do světa neudělalo. Do sezony 2009/2010 šlo s kombinací zkušenosti a mládí (v základu to vycházalo cca 4:4) a předsevzetím hrát klidný střed tabulky, zahrát si trochu pro radost, utužit partu a v případě mládežníků nasbírat zkušenost.

Konečné 6. místo se 16 body, vyrovnaná zápasová bilance (pět výher, stejný počet porážek a jediná remíza) a 28 vyhraných partií (v průměru dvě a půl na jeden zápas), to vše lze označit za úspěch. Se silnějšími jsme až na výjimky hráli vcelku vyrovnaná utkání, slabší zase s větším či menším přehledem přetlačili. Nejvyšší výprask obdrželo céčko Jiskry od postupujícího Žamberka A (6,5:1,5) ještě o půlbod větší příděl pak věnovalo padajícímu Žamberku C (7:1).

Dějství prvé

Sezonu jsme nezačali dvakrát slavně, a sice porážkou 3:5 v derby s rezervou České Třebové. Vepředu jsme sice udělali 2/3, jenže soupeř nás dost hladce přejel hned na čtyřech šachovnicích. Pěknou partii předvedl na jedničce Petr Mareš proti svému tradičnímu soupeři Martinu Petrážovi, těžkou koncovku zase na remízu uhájil Petr Jániš. Jinak nic moc…

Dějství druhé

Ještě o půlku horší, tedy 2,5:5,5 z našeho pohledu, to bylo ve Svitavách, kteréžto utkání se nesmazatelně zapsalo do historie nezapomenutelnou story s hodinami a panem rozhodčím Jedličkou (už jsem o tom psal :-). Nejvíce spokojen jsem do Ústí odjížděl já, když se mi podařilo černými znemožnit pověstného „neférpleje“ pana Maděru. Jinak docela bída. Porážku utrpěl i kapitán Dejv, pozitivní je, že v sezoně poslední.

Dějství třetí

Hořící koudel u zadku jsme razantně uhasili v zápase o záchranu se Žamberkem C, kde se nedařilo pouze Tomáši Kodytkovi. Ostatní s přehledem vyhráli a výsledek 7:1 hovoří velmi jasnou řečí. Hurá:-)

Dějství čtvrté

V posledním předvánočním duelu jsme pak podruhé přetavili výhodu domácího prostředí, a to proti houževnaté Dolní Čermné. Vítězství 4,5:3,5 se nerodilo lehce, bouchla nám první i osmá šachovnice, ale ostatní zatnuli zuby a stav otočili. K zimnímu spánku usínám spokojen, záchrana je de facto jistá a 4/4 jsem neměl, ani nepamatuju 😀

Dějství páté

S Poličkou B nám to nevyšlo, zápas nebyl rozehraný špatně, ale nešťastně ve vyhrané pozici bouchl Petr Jániš. Mně čmajznul stoprocentní bilanci solidní Miloš Jerman, a tak největším pozitivem byl bodový přínos debutanta Ládi Kubišty (i když jeho pozice byla na blití a od trenéra, aspoň po zahájení, na zakroucení krkem :D). Za stavu 4:3 nám bohužel Velký Arnošt přes velice „svérazné pojetí“ zprvu vyhrané a pak s bídou remízové věžovky nepomohl 🙂 Takže porážka 4,5:3,5.

Dějství šesté

Doma nás silná Moravská Třebová měla sfouknout, ale i bez Petra Mareše a Smoldy jsme se úloze outsidera vzepřeli. Parádně vyhráli Dejv a Jarda Víglaský a nebýt mého strašlivého kixu, bylo 4,5 doma. Takhle jen bod za remízu 4:4.

Dějství sedmé

Do Žamberka jsem na utkání se severénním domácím áčkem nejel, mohu tedy hodnotit jen řečí výsledků. Tři remízy vepředu jsou cenné, na zbylých šachovnicích nás favorizovaný soupeř přejel, i když jsme, co jsem tak zaslechl, nebyli bez šancí. Tak třeba někdy jindy a s lepším výsledkem než 6,5:1,5 pro Žamberk A.

Dějství osmé

Snaha zahojit se na druhém žamberském družstvu dvakrát nevyšla. Na prvních třech šachovnicích hubené dvě remízy a hasit to museli výborným výkonem Dejv a Jenda Mareš, speciálně druhý jmenovaný svého soupeře doslova sešrotoval. Po nevýrazných výkonech si zlepšil náladu bodem Karel Taslar. Vyhráli jsme těsně 4,5:3,5, nic zajímavějšího o střetnutí se Žamberkem B napsat nelze.

Dějství deváté

A dle mého nejpovedenější. Do Kunvaldu jela osvědčená osmička a solidní domácí jsme sfoukli 6:2, k tomu bez jediné porážky. Týmový výkon od všech. Hezky vyhrál Petr Jániš v krvelačném královském gambitu, v prestižním policajtském derby se radoval náš Dejv poté, co smázl pana Tobišku. Ze své partie s panem Hodkem mám též dobrý pocit, je z jednoho kousku a černý domeček zafungoval 🙂

Dějství desáté

Jediný match, do něhož jsme po hříchu nastoupili pouze v sedmi kusech, a to doma s Lanškrounem B. Druhé mužstvo soutěže bylo lepší, i když jsme dlouho bojovali, body visely příliš vysoko a porážka 2,5:5,5 zhruba odpovídá. Jediným naším skórujícím byl Jarda Víglaský, ratingově mnohem silnějšího soupeře si vychutnal.

Dějství jedenácté

Se sezonou jsme se rozloučili důstojně, jak napovídá cenná výhra 5:3 s houževnatým Jablonným. Soupeře jsme v tabulce přeskočili, prohráli s ním jedinou partii (kde jsou ty časy, kdy jsme byli schopni prohrávat v Jabku za hodinu a půl 3:0?! 😀 ) a prokousali se do její první poloviny. A tak si myslím, že můžeme pochvalně zabručet ve smyslu „docela povedená sezona“ 🙂

Howgh, tolik jedenáct kol očima řadového člena sestavy Jiskry Ústí nad Orlicí C 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *