Šachový klub Ústí nad Orlicí

Malí velcí

1. kvalifikační turnaj KP kat. HD14, 16 – Mistrovice, 19. 11. 2016

Další ročník zahájil i ve vyšších kategoriích a bude mi nějaký čas trvat, než zjistím, “who is who”, totiž kdo se zase posunul do které kategorie, kdo patří mezi favority apod.

Najednou se mi zdá, že kraj výrazně omladil. Lidi, které mám zafixovány do nižších kategorií, najednou tvoří elitu mezi staršími. Nám odešel výrazný ročník 2001 (Vojta, Jirka, Verča), v r. 2002 nikoho nemáme, v r. 2003 jen Verunku. Markétka už patří do čtrnáctek, cože?! Navíc jsme tu (tradičně) měli i mladší, takže iluze, že jsme na nějakých dvanáctkách, byla výrazná.

Až doma jsem se podíval, kdo vlastně v Mistrovicích mohl být a nebyl (někteří hráli juniorské polofinále). V šestnáctkách třeba Ludvík, Ondřej Švanda, Říha nebo Zeman, ve čtrnáctkách Jun, Jareš, Adam Švanda, Pilař, Juchelka, Stoček, Ďuriančík … Postupové body tedy byly k mání poměrně levně.

Celkové pořadí v šestnáctkách je bez většího překvapení (Novotný, Pavlíček, Simon, Žejdlík, Ročňák …), ve čtrnáctkách kraloval stoprocentní Honza Jiroušek, dál už rozhodovaly maličkosti (Ret, Málková, Pejřimovská, Ondřej Půlpán, Šafář …), někteří nasazení se v závěru propadli dozadu. V obou kategoriích byly docela vidět i dívky.

A naši?

HD16

Veronika Holásková už postoupila do nejstarší kategorie a je tam naším jediným zástupcem. Být čtrnáctá nasazená není žádná sláva, ale říkal jsem si, že by mohla překvapit a nakouknout do desítky. Proti byl hlavně los: vždycky, když se ocitla výš, dostala až příliš silného soupeře (1., 3. a 5. nasazený), proti kterým sice hledala aktivní hru, ale přece jen na ně neměla. Výkon slušný a obhájila nasazení, mohlo by to ale být i lepší. 3,5/7, 14. místo, 4. dívka, 1343.

HD14

Michal Píše je tu naší jasnou jedničkou a rád bych ho letos viděl ve finále. V Harrachově a ve Chvaleticích mu to moc nešlo, ale čekám, že se zase zvedne. Odstartoval skvěle čtyřmi body v řadě včetně výher nad Ondřejem Půlpánem a Třasákovou. S Honzou Jirouškem si pak moc nezahrál a podruhé v řadě podlehl dalšímu zástupci špičky Retovi, viděl jsem jasnou převahu soupeře v centru. Ještě se mohl dotáhnout dopředu v posledním kole, ale se Šulcem (1083) jen remízoval – a to ani nevím jak, chyběla mu figura. Přesto pořád pěkný výkon a umístění v kýžené osmičce. 4,5/7, 7. místo, 1340.

Tomáš Holásek se minule v desítkách nedostal do osmičky, takže jsem tu čekal výkon někde za půlkou. Tomáš ale po úvodní prohře začal hrát parádně, nedělal větší chyby, šel po soupeřích, prohrál už jen s Ondřejem Půlpánem (1495). V předposledním kole utekl z lopaty Filipu Málkovi a v posledním dostal neméně pěkně hrající Markétku, vyhrát mohl jen jeden. Je z toho možná nejlepší výkon kariéry – a v kategorii může hrát i za čtyři roky! 4,5/7, 11. místo, 1233.

Soňa Leksová patří podobně jako Míša ke starším a mohla by se dostat do širší špičky. Její hra se mi v něktrých pasážích líbí, projevuje už cit pro rozestavení figur, chybí ještě taktická jistota a větší údernost. V turnaji prohrála tři partie s výše nasazenými, byla vidět vepředu, skončila asi podle nasazení. Až si všechno sedne, může být i výš. Na dívčí medaili nedosáhla, kategorie je tu silná. 4/7, 12. místo, 4. dívka, 1275.

Markéta Holásková už patří do čtrnáctek! Vzhledem k tomu, jak se v kategorii dvanáctek plácala vloni, jsem od ní nic moc nečekal, hrála ale dost slušně, ani s Honzou Jirouškem na první neprohrála bez boje, jednoznačně porazila např. Adama. Až prohra v posledním kole s Tomášem ji poslala ve výsledcích dozadu. 3/7, 22. místo, 6. dívka, 1126.

Tran Tuan Anh, totiž Adam, zahájil slavně vítězstvím nad sedmým nasazeným Moravcem (1295). I nadále hrál s chutí, ale bodů už tak moc nebylo, sice mu figurky hrají, ale není na ně úplně opatrný. Má pěkný postřeh a cit pro hru, ale měl by se naučit sedět si na rukách. Ale všechno má před sebou, vždyť ještě nehraje ani rok a věkově patří do dvanáctek. 3/7, 23. místo, 1102.

Dominika Šmajzrová neměla po pěkném výkonu v Lanškrouně tentokrát svůj den a pohybovala se úplně vzadu. Její hra vypadá pořád podobně: rozehrává to velmi pěkně, partie připomínají “dospělé šachy”, ale nevydrží s dechem a dříve nebo později něco přehlédne. I ona má ale dost času se zlepšovat. 2/7, 35. místo, 8. dívka.

Výsledky najdete na chess-results.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *