Šachový klub Ústí nad Orlicí

Déčko vítězí ve Třebové

Tento článek by měl sice psát spíš kapitán, ale díky tomu, že jsem hrál ve vedlejší místnosti, tak jsem to celkem stíhal sledovat. Doufám však, že přímí účastníci doplní své postřehy, neviděl jsem zdaleka všechno.

Déčko je dle průměru ELA favoritem Krajské soutěže střed 🙂 Vzhledem ke složení družstva ale dostát teoretickým předpokladům nebude vůbec jednoduché, soupeři vesměs disponují hodně zkušennými hráči. K prvnímu utkání nastupovalo Déčko oslabeno o pana Fangla a Petra Johna, které nahradili Jarda Driemer a Katka Šmajzrová, která tak nastoupila ke své vůbec první vážné partii v soutěži dospělých. Vzhledem k termínové kolizi s volejbalem už ale asi příliš dalších zápasů neodehraje.

A nyní už k jednotlivým šachovnicím. Vítek Kapoun se proti silnému soupeři (velice dobře si V. Kováře pamatuji z dob, kdy jsem ve Třebové s šachami začínal) snažil, dlouho pozici držel, ale soupeřovy aktivnější figury nakonec rozhodly. Láďa Kubišta rozehrál partii dobře, pak mě ale přišlo, že nevěděl, jak pozici zesílit (vzhledem k “aktivitě” soupeře bych volil přímočarý útok na krále f4, g4 atd.). Následně pak ztratil figuru (jak o ní přišel jsem neviděl) a ocitl se ve zcela prohrané pozici. Naštěstí soupeř nedocenil matové hrozby a Láďova věž na 7. řadě spolu s dámou zaúřadovala. Jarda Víglaský získal hodně brzy dámu a než začal zápas Třebová A – Chrudim B, tak byl hotový (Déčko začínalo v 9:00). Jarda Driemer obehrál p. Vencla o dva pěšce, pak se ale partie dlouho převalovala, vzhledem k přítomnosti “pouze” všech těžkých figur na šachovnici byl problém nějak převahu realizovat. Nakonec partie přešla do věžovky s pěšcem více, kterou Jarda zdárně dotáhl do konce. Katka Šmajzrová dohrávala tuším jako poslední, dlouho hrála s p. Paludou naprosto vyrovnanou partii. Nakonec ale doplatila na nezkušennost s dlouhými partiemi, přehlédla pěšce a po vynucených výměnách figur partie přešla do prohrané pěšcovky.

Vzhledem k sestavám  zápas skončil přesně dle teoretických předpokladů vítězstvím Déčka 3 : 2, v příštích zápasech by ale něco podobného, co předvedl Láďa, stačit nemuselo. Ale předpokládám, že partie Ládi i Vítka budou rozebrány na tréninku a oba si v dalších kolech vylepší bilanci 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *