Šachový klub Ústí nad Orlicí

Chvaletice bez nervů a s medailemi

Chvaletická šachová olympiáda – 2. turnaj, Chvaletice, 13. 4. 2019

Na prvním turnaji jsme nebyli, protože byl v obtížně dostupné Třemošnici a kolidoval s Kouty. Do Chvaletic vyjela devítičlenná výprava (doprovázená skoro rekordními pěti členy doprovodu). V nevelké konkurenci jsme se slušně prosadili.

Turnaj A (nar. 2010 a ml.)

Výsledky na chess-results.

Náš jediný zástupce Vojtěch Tomik pokračuje ve sbírání zkušeností, nějaký pokrok je vidět, dva body jsou asi jeho standard. 2/7, 17. místo.

Turnaj B (2007 – 2009)

Výsledky na chess-results. Tady jsme měli hned pět hráčů.

Matěj Kobr byl sice až třetí nasazený, ale turnajem prošel stylem start – cíl. Asi rozhodující bylo čtvrté kolo, když přehrál v dlouhé věžovce Starého. Ohrožen nebyl nikde, ztratil jedinou půlku. 6,5/7, 1. místo, 1592.

Tomáš Holásek hrál slušně, ale měl smůlu, když po prohře se Starým dostal čtvrtého nasazeného Váňu. Mohlo být po turnaji, zvlášť když v pátém kole prohrával už o věž a střelce. Díky volňákům ale partii otočil a pak se dotáhl dopředu. 4,5/7, 5. místo, 1190.

Tomáš Macan hrál nejspíš ještě lépe, na jeho vyzrálou hru se kouká hezky. Prohrával jen s favority, měl těžký los, setkal se se třemi hráči s první nasazené čtyřky. 4/7, 6. místo, 1197.

Vít Růžička překvapil 50% ziskem na Orlické šachovnici a i tady hrál pěkně, dosáhl zisku nad 50% a skončil v první polovině, věkově přitom patřil k nejmladším. Ukazuje se jako nejlepší z aktuálního kroužku začátečníků. 4/7, 12. místo, 1069.

David Hanák bojoval vzadu, jsou to takové taktické přestřelky, stále jde o to vidět materiál, což se mu dařilo střídavě. I on tu byl jeden z nejmladších. 2/7, 20. místo.

Turnaj C (2003 a ml.)

Výsledky vy víte kde.

Soňa Leksová hrála solidně, ale malinko neprůrazně, takže ztratila nějaké půlky. Stále se ale držela vepředu, jasně porazila jinak výborného Adama a půlkou s prvním nasazeným Lihotským jistila výhru před všemi kluky. 5,5/7, 1. místo, 1. dívka, 1487.

Tran Tuan Anh předvádí velmi slušné šachy (na to, že nic nedělá – nebo dělá?). Vůbec se nebál favoritů, jasně porazil prvního nasazeného Lihotského, po remíze s Rožkem vyhrál nad Roubem a vedl turnaj! Přibrzdila ho až prohra se Soňou a po korektní remíze v posledním kole ho ještě předběhl Roub, i tak ale skvělý výkon. 5/7, 3. místo, 2. chlapec (vyhlašovalo se zvlášť), 1348.

Markéta Holásková se potácela někde vzadu se svýma popotahovacíma šachama a za stavu 2/4 ke všemu dostala Lihotského. V závěru ale zabrala, využila příznivého losu a vyletěla až do první půlky. 4/7, 10. místo, 3. dívka, 1111.

Nakonec ani nechumelilo, cukrárna je cukrárna (pivo je pivo), houpačky jsou houpačky … a i zdlouhavou cestu jsme nakonec nějak zvládli.

Již ve čtvrtek Polička, přihlášky do úterka, informace budu psát do diskuse k příspěvku V sobotu Chvaletice, ve čtvrtek pak Polička.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *