Šachový klub Ústí nad Orlicí

Jarní resty II: Závěr KPDŽ

KPDŽ, 5.-7. kolo, Pardubice, 27. 4. 2019

Jde o soutěž šestičlenných družstev, která se hraje během sezóny na několika sobotních srazech. Na suveréna soutěže Polabiny C jsme neměli, takže se dalo hrát bez nervů.

Výsledky na chess-results.

Na trojkolo se omluvili Matěj a Domča, naopak konečně nastoupila Verunka a vzadu dostal šanci Tomáš Macan.

V 5. kole jsme měli Svitavy, které byly papírově jen o málo slabší, v zápase nám ale vyšlo téměř všechno, Verunka otočila partii s Ďuriančíkem, Michal přehrál Kýra, Adam Václavíka a vyhráli jsme 4,5:1,5.

6. kole jsme si věřili na Chotěboř C, kde byli hlavně mladičcí hráči, ale Soňa ztratila s Robertem Junem a vzadu jsme dostali 0:2, takže za remízu 3:3 jsme museli být rádi. Verunce spadl Pejřimovský na čas už ve dvacátém tahu, byť měl materiál, Michal si s Rostislavem Junem musel počkat na hrubku, podobně i Adam se Včelou. Uf.

7.kole nás pak čekaly Železné hory v přímém boji o druhé místo. Stačila nám přitom remíza 3:3, ale jaké to bylo drama! Od Verunky se proti Jarešovi nedalo moc čekat a strašlivě dostal hrdina dvou předchozích zápasů Michal. K dovršení všho stál zle i náš Tomáš, takže ostatní museli zabrat. Naštěstí právě včas zabodovala Soňa proti Rožkovi, superdůležitý bod uhrál Tomáš Macan proti Karlu Tyčovi a za kýženým třetím bodem došel v pěkné partii Adam. Takže skutečně 3:3 a stříbro pro nás!

V tomto trojkole tedy nejvíc zabodoval Tran Tuan Anh (3/3), dva body uhrála Verunka, Michal a Tomáš Macan, 1,5/3 měla na druhé Soňa, bez bodu zůstal náš Tomáš, i když jednobrankovky to nebyly.

Adam byl procentuálně nejlepší z našich i celkově (6/7), družstvo táhla i Soňa s Michalem, důležité body dělal Matěj Kobr (3/4).

Ukázky

Michal Ďuriančík (1426, Svitavy) – Veronika Holásková (1435):

Jsou tu nestejnopoláci a tam může hrát velkou roli útok na krále. 28. Vd7? Po 28. Dd3 zmizí dámy a zkoušet to může jen bílý. 28. … De1+ 29. Kh2 Sxf2 A rázem se hraje po černých a bílý musí počítat hrozby, což je s omezeným časem obtížné. 30. Dd3+?! (30. Df4 ještě drží) 30. … Kg7 31. Dd1?! De5+! Jen neměnit dámy! Bílý ještě v časové tísni udělal pár tahů, nechal stát věž a prohrál. 0:1

 

Michal Kýr (1235, Svitavy) – Michal Píše (1310):

Michal měl od zahájení dva pěšce a aktivní figurky, musel ale taky vykrývat hrozby kolem svého krále a tady už mu skoro docházel čas. Přesto se nebál hrát tvrdě: 34. … Vxe4!! Rozhodující otevření diagonály na bílého krále. 35. Da3+ Nelze 35. fxe4? Sxe4+ 36. Vg2 Dc1+ -+. 35. … Vb4?! Lézt si do vazby je zbytečné. 36. Je5 Sb7! Ten střelec je král!  37. Vg4?! Nemá bílý pravdu? 37. … Sxf3+! Ne, černému vše vychází. 38. Dxf3 Ani 38. Jxf3 Dxg4 není atraktivní. 38. … Dxf3+ 39. Jxf3 Vxg4 0:1

Adamovu partii sem dám celou. (Pro přehrávání klikněte přímo na tahy.)

A na závěr důležitý bod, ale i ukázka toho, jaké nervy občas mají přihlížející trenéři.

Tomáš Macan (1100) – Karel Tyč (1021, Železné hory):

Tomáš měl v partii výhodu, ale vypustil ji a není jasné, jak by tohle mohl hrát na výhru – naopak, černý má vzdálenějšího volňáka a bílý ještě ani neudělal okno, což je pro trenéry noční můra. Přitom jsme bod nutně potřebovali, tři partie byly prohrané. 25. Je4 De8?? Ale pozor, je tu šance! Ovšem taky šance přehlédnout vazbu … Tomáš myslel, mě omývali … a najednou zbystřil, za stolem skoro vyrostl, ještě prověřoval možné odpovědi …. a zahrál … 26. De2?? Dýchám zhluboka. Na tahu je černý – co vymyslí? 26. … g6?? 27. Jf6+ Příště už to musím umět napoprvé! – Diagrámky, diagrámky! 1:0

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *