Šachový klub Ústí nad Orlicí

Příchovice 2019/II

středa 11.40

Zatím slušné kolo, 5/7.

Rychle vyhráli oba Tomášové, Tomáš Macan přivázal soupeři střelcem dámu ke králi, náš Tomáš si optimisticky zaútočil a soupeř se nechal zmatit. Bod má i Matěj, ale partii jsem neviděl, čeká na Adama, který ještě hraje. Jasné výhry dosáhla Soňa, ta měla už potřetí figurovou šavlovačku se soupeřovým králem v centru, vylezla z toho se S+J x V a technicky výhodu uplatnila. Vůbec S+J x V je tu častá konstelace, na přednášce (“Talova věž”) i v partiiích. A já jsem zklamal jako trenér, totiž neukázal jsem Vojtovi, jak hrát černýma výměnnou španělku, ale po jeho špatných koncovkách v prvních dvou kolech jsem ho zahnal do třetí.

Prohrál tedy Vojta a taky Verunka, Jardu Volfa nepomstila, na Julču Kalousovou nestačila.

Michal a Jirka hráli náročné pozice, podobně i Vítek na prvním stole s tradičním soupeřem Bukem, drží se i Adam, byť bez pěšce.

středa 12.00

Díky rychlé výhře jsem stihl i sledovat rozbory, zajít udělat pár fotek do budovy, kde hraje Národní Open, potkat pár mraků a doplnit v obchodě zásoby minerálky.

středa 12.05

Michal vyhrál, v náročné partii až v koncovce. Přišel Matěj, Adam prý remízoval. 6,5/9

středa 12.50

Vítek vyhrál! Soupeřova pozice se prý postupně zhroutila. Jirka v nejdelší partii bohužel zase prohrál. 7,5/11

Perlička: Matěj konečně poslechl pana Němce a místo 1. b3 zahrál 1. e4. “No, Matěji, to máš u mě pochvalu! Seš mladej kluk, hraj aktivně.” 1. … e6 2. d4 d5 3. exd5. “Cože???”

středa 13.10

Perlička 2: Matěj v situaci, kdy mohl dát dvojtažec, jako obvykle měnil dámy (?!?!?!), pravda, vedlo to do vyhrané koncovky. “Ty seš blíž, dej mu pohlavek za mě!”

A ještě z rozborů: Adam se i bez pěšce dostal k silnému protiútoku a mohl vyhrát, přešel ale jen do koncovky s nestejnopoláky. Jirka se odvážně pustil do útoku s opačnými rochádami, pochvala za aktivitu … ale nestačila.

Dnes je dvoukolo, po obědě znova do boje.

středa 18.15

A opět podařené kolo, zatím 6/9!

Vyhrál opět Tomáš M., po sérii výměn získal střelce. Staršího soupeře přehrála Verunka, převahu v centru zúročila ve věžovce s krytým volňákem. Remizovali Adam i Matěj, přičemž Matěj měl docela silného soupeře.

A v hlavním sále zazářila Soňa, s dalším silným soupeřem (Růžička, 1792) sice přehlédla malou taktiku se ztrátou pěšce, ale pak rozbila soupeři královské křídlo a krásnou partii dovedla k výhře! Už má 4/6 a výkon 1721! Podobně Vojta se Žižkou (2128) víceméně celou partii mlžil, ale pořád mu vycházely nějaké šejdy a nakonec v koncovce vyhrál! A já jsem s Hlaváčkem (2157) konečně sehrál opravdu ucelenou partii, černými jsem využil o fous lepšího vývinu, díky hrozbám jsem získal dva pěšce a ty pak realizoval ve čtyřstřelcové koncovce.

Naprázdno vyšel jenom Tomáš H. (“Máš napsat, že si zasloužím za partii pár facek.” “A kdo to říkal?” “Já.”) a nešťastný Michal, hrál rozumnou pozici – a najednou byl pryč.

Jirka bojuje v napínavé partii s Kotvou, čekáme i na to, s jakou přijde Vítek.

Mimochodem, je zajímavé, jak málo děti umějí myslet obecně. Když se zeptám, na co kdo partii vyhrál, je pro ně strašně těžké odpovědět “na útok”, “hrubkou soupeře”, “v lepší koncovce” apod. Maximálně se dozvím: “Měl jsem o koně víc”. “A jak jsi ho získal?” “No von udělal střelcem tak a já pěšcem tak a von to sebral a já to přetáhl …” Atd.

Ze dneška určitě budou ukázky, jen se k nim všem dostat.

středa 18.40

Jirka bohužel prohrál.

Teď teprve koukám, že online lze sledovat i na Chess24, podobně jako největší světové události. Takže můžete kouknout s motorem třeba na Soňu nebo na s Vojtou.

středa 18.50

A Vítek vyhrál, využil pěšce v koncovce se stejnopoláky a drží se v čele turnaje. Odpolední kolo tedy 7/11!

středa 19.45

Večeře předčila očekávání, zapečených těstovin byly plné talíře a ještě úpěnlivě nabízeli přidávání. Buď si někdo stěžoval, nebo to lehce neodhadli.

Objevil jsem výsledky blesku a opravuju včerejší údaj, Verunka měla 4,5, takže jsme se opravdu seřadili přesně v půlbodových rozestupech.

Dodatečně jsem zjistil, že Tomáš Macan dnes porazil svitavského Kýra (!), což byl vloni v turnajích KP úspěšný hráč šestnáctek! Zítra ho dostal náš Tomáš, to (ne)chci vidět.

Dál koukám, že Soňa je momentálně první dívka, dokonce hraje před Honzou Jirouškem!

Hláška z večeře: Vítek: “Ta poslední partie je napínavá, Kalousová má s Horákem dámu za věž!” Jirka (který je vidí přicházet do jídelny): “Už nemá.” … Vítkovi donesli rozlosování: “Cože? Remis?”

středa 19.50

Dozvídám se, proč zbylo tolik jídla. Kvůli nějaké závadě se večeře dlouho nevydávala, takže mnozí účastníci se vykašlali na čekání a šli se najíst jinam. 😉

středa 22.30

Pár stručných ukázek.

Buk Pavel (1630) – Holásek Vít (1779):

Černý má krásného střelce na b7, což demonstroval tahem 27. … f5 -+.

Procházka Leoš (nereg.) – Holásková Veronika (1402):

Střelec na h2 byl dlouhodobě znehybněn a kvůli němu stojí špatně i Vh1. Černé figury zcela dominují a po 29. … g4-+ se bílá pozice hroutí.

Kýr Michal (1264) – Macan Tomáš (1131):

Bílý může s výhodou brát 9. Sxc6, ale vložil “mezitah” 9. b4?? a po výměnách zůstal bez figury: 9. … Sxd4 10. Sxd4 Jxd4 -+.

Leksová Soňa (1382) – Popovský Ondřej (1690):

Černý si nechtěl nechat ucpané figury, ale braní 11. … Jxf6? bylo osudné. Přišlo 12. e5! a černý nemá dobré tahy, po 12. … Jg4 13. exd6 Jxf2 14. dxc7+ Ke8 15. Sb5+ je jeho pozice na hadry.

Píše Jiří (1775) – Kotva Milan (1906):

Jirka sehrál se zkušeným soupeřem (který mě porazil) více než vyrovnanou partii a nyní si mohl udržovat malé plus po 38. f4. Pěšci se zablokují na bílých polích a střelec může přejít přes d1 na f3. Po 38. Kf2 f4! se bílí pěšci nehnou, černý převzal iniciativu a na půlminutě vyhrál.

čtvrtek 13.35

Po třech kolech tučných už muselo přijít kolo hubené. 2,5/11 fakt není moc.

Vyhrála jen Verunka nad panem Seinerem, půlil Matěj, Vítek (čímž zůstává s půlbodovým náskokem v čele) a s obrovskou klikou Michal.

Víc večer, chystáme se na celé odpoledne ven.

čtvrtek 21.00

Verunka vyhrála díky zisku kvality a rozmotání chuchvalce figur na královském křídle, v koncovce přidala volňáky a bylo to. Matěj remízoval v koncovce s kvalitou víc, ale snad třemi pěšci méně. Vítek půlil v koncovce nestejnopolných střelců. Míša hrál draka (oba značně neteoreticky), kde se ani jedna strana moc nehrnula do útoku (nazval jsem si to “hlemýždí drak”). V náročném boji ztratil figuru, ale ještě včas se obětí kvality dostal k šachování a partie skončila věčňákem.

Prohru Adama a Tomášů jsem neviděl. Soňa po vydařených partiích zase jednou dostala, přehlédnutí Sg2xb7xa8 by se jí stávat nemuselo. Jirka měl těžkého soupeře (Vojta: “Upozorňuju tě, že lehký soupeři už došli.”), zkusil nebojácně Marshalla, ale střelce, který má chodit někam na g4, si pak zazdil na b7 a vznikla přesně ta konovka, kterou v Marshallovi nechcete dostat.

Vojtu velmi mrzí partie s Hlaváčkem, kterého v zápletkách přehrál, mohl mít o věž víc, ale pak vynechal jednoduchý mezitah, získal jen kvalitu a i s tou nakonec prohrál. A mě naučil šachy suverén turnaje Hurdzan, který mě rafinovaným pořadím tahů dostal z mé varianty a v králce s g3 mi ukázal, že ji má nastudovanou lépe: rozbil mi obětí pěšce dámské křídlo a pak postupně sbíral poziční plusy. V rozborech doporučoval Pavel Němec tuším Vojtovi, aby studoval vzorové partie z Bronštejnova Turnaje kandidátů. Řekl bych, že tahle by se k nim mohla přidat.

Odpoledne držela Sonina družina stráž na hotelu, my Holáskovi a Píšovi jsme zvládli čtyřhodinovou procházku, která končila hluboko za tmy a mrazu.

čtvrtek 21.35

Fotky z výletu:

pátek 12.45

Další slabší kolo, momentálně 3,5/10 a Jirka hraje s Junem na minutě.

Vyhrál dobře hrající Tomáš Macan nad Adamem, vyhrál jsem já v pěkné partii nad Žižkou. Soňa měla spoustu zvratů, dostala se do prohrané koncovky, tu slavně otočila … a v závěru vypustila do remízy, škoda! (Další silný soupeř, Šťastný, 1789!). Půlil i Vojta, který se celou dobu bránil, a Matěj.

Prohráli Tomáš H., Verunka, Míša, i když se dostal do vyhrané pozice, ale taktika, taktika – závěrečná oběť byla nekorektní :-(. A bohužel Vítek, který tak padá z prvního místa. 🙁

pátek 13.30

Jirka s nedostatkem času neudržel, můžeme na oběd.

pátek 21.30

Odpolední vycházku jsme zvládli jen s Vítkem, Vojtou a Jirkou, do údolí Jizery to šlo pěkně, šplhání zpátky nekonečným svahem bylo brutální a někteří z nás málem odpadli.

Večerní přednášku FM Tůmy jsme navštívili všichni, ukazoval velmi zajímavé pěšcovky, kdybychom je znali, mohl vyhrát Vítek nad Šeterlem, Soňa dnes nad Šťastným a jistě i mnozí další.

pátek 21.40

Hláška z výletu: Jirka (po strašlivém pěším stoupání): “Tak, a teď půjdem pěšky!”

pátek 22.20

Velice zajímavá byla dnešní partie Adama s Tomášem M., měla několik velmi odlišných fází:

sobota 8.50

Do posledního kola!

sobota 12.05

Dost remízové kolo, zatím 3,5/8. Tomáš má kontumák, remízoval Tomáš M., Adam, Matěj (s Bulvou!), Michal (ale měl  pěšce, vypustil to) a já (s Junem, takže jsem pravděpodobně třetí). Prohrála Verunka, která se necítí dobře, a Vojta, kde triumfoval soupeřův silný Jd4.

Přijeli pánové Leksa a Macan, sledují rozbory a (nervózně) přenos.

sobota 12.15

Soňa prohrála, v bojovné partii neudržela figury aktivní, soupeř rozjel volné pěšce. 3,5/9

sobota 12.45

Jirka nakonec neudržel. 🙁 3,5/10 a čekáme na Vítka.

sobota 13.00

Vítek remis, měl by být třetí. 4/11

sobota 13.40

Konečně jsou výsledky kat. U16 a Soňa je druhá mezi dívkami!!!

sobota 18.20

Řádně doma, díky obětavým řidičům!

neděle 20.00

Určitě bude velký souhrnný článek, ale dnes rozhodně ne.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *