Šachový klub Ústí nad Orlicí

Virové lekce – začátečníci IV

Vazba – příklady z partií

U každého tématu je třeba znova a znova procvičovat příklady, abyste motivy ihned viděli.


Černý v minulém tahu zahrál Dd7-c6, aby zachránil napadenou věž. Po Sc4-b5 ale ztratí dámu, bílá dáma střelce chrání a brát ji nelze.

Černý zahrál chybně d7-d5, jeho jezdec je nyní vázán, bílý sebere tahem 1. Jxe5 důležitého centrálního pěšce. (Protože hrozí braní na c6, nemá černý čas dobrat na e4.)

Černá dáma je na sloupci před králem a to znamená problém, po 1. Vfe1 nebo 1. Vae1 musí dát černý dámu za věž.

Černý jezdec je ve vazbě, takže? Ano, vázanou figurku napadneme: 1. Jd5. Jezdec je sice dvakrát chráněn, ale příliš silnými figurami – černý přece nebude na f6 dobírat dámou. (Pro černého je nejlepší zahrát 1. … Jxd5 a ztratit dámu za dvě figury, jinak by byl ještě pod útokem.)
 

Černý v minulém tahu zahrál hrubku Dd8-d7 a bílý získává figuru! Zahrál 1. Jxe6! a ať vezme černý na e6 pěšcem nebo dámou, vždy přijde 2. Vxe4! Pěšec d5 bude totiž ve vazbě buď od střelce, nebo od dámy. (Tarrasch – Zukertort, 1887)


Bílý hraje 1. Dxd5! a díky třem (!) vazbám získává figuru. Pěšec e nesmí brát vůbec, pěšec c může brát jen střelce, ale pak dáma sebere věž (Dxa8). Černý může pc6 pokrýt střelcem, ale bílý stihne vycouvat: 1. … Sd7 2. Df3!, 1. … Sb7 2. Sa4 +-. (Rossolimo – Kottnauer, 1948)

Poslední příklad využil tzv. křížovou vazbu, kterou vidíte i zde. Po 1. Sb2 nesmí brát černá dáma bílou dámu pro šach. Může brát bílého střelce, ale pak přijde 2. Dxd8+ s matem. Černého nezachrání ani 1. … Vdf8 2. Sxf6 Vxf6, bílý má dámu za věž a navíc může zahrát hezkou kombinaci, najdete ji?

T

Tato pozice je z úplně prvního soustředění, které pořádá velmistr Robert Cvek v Příbrami. Pochází ze simultánky z naší vzájemné partie (Cvek – Holásek, 2015). Bílý zde zahrál 1. Jf4? Dokážete najít vyvrácení?

Řešení zní …

Řešení zní …

Řešení zní: 1. … Jxf4 2. gxf4


A teď 2. … Dg5! Opět rozhoduje křížová vazba, bílý ztratí nejen pěšce f4, ale (učivo pro pokročilé) bude mít při nestejnopolných střelcích velmi slabého krále – nebude schopen bránit černá pole v jeho okolí. Tuhle partii jsem slavně vyhrál, celkově jsem ale určitě v mínusu ;-).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *