Šachový klub Ústí nad Orlicí

Lubomír Kaválek (1943 – 2021)

Zemřel jeden z nejlepších českých šachistů všech dob, jeden z těch, kteří pronikli do světové špičky. V ČR asi nebyl kvůli emigraci do USA tak známý jako jeho vrstevníci Hort, Jansa nebo Smejkal, po revoluci se tu ale občas objevil (myslím, že i na nějaké akci v České Třebové).

Podle toho, jak o něm píše Jiří Veselý, to byl velký pohodář a šachový umělec. V USA vynikl nejen jako hráč, ale později i jako významný šachový publicista. Jako šachista byl zejména dynamickým hráčem, i v ukázce uvidíte “šachovnici v plamenech”, kdy se nehraje na materiál, ale na iniciativu.

To je vidět i v partiích, které od něj možná znáte:

1) Gufeld – Kaválek, jeho nesmrtelná partie z mládí, kde černý v klidu šlape třemi pěšci na dvou sloupcích, zatímco bílý marně zkouší zničit supersilného Sb6, ani dvě věže za střelce ve finále nestačí. Skvěle komentováno v Černobílých otaznících (Veselý) nebo v knize Šachy – základy strategie (Vokáč), na kroužku už jsem to ukazoval několikrát!

2) Portisch – Kaválek, partii ukazoval IM Biolek v Příchovicích a je uvedena v knize Legendy českého a slovenského šachu. Černý v podezřelé pozici obětuje (proti samotnému Portischovi!) pozičně dámu pouze za figuru (!!), ale roztočí takový kolotoč, že partie skončí remízou.

Já jsem proto vybral možná méně známou partii.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *