Šachový klub Ústí nad Orlicí

Živě z Lanškrouna

KPDŽ, první a druhé kolo, Lanškroun, 9. 10. 2021

Podle plánů nové krajské komise mládeže by soutěže družstev, tedy vážné partie, měly být tím hlavní, co se bude hrát, aby se děti dostaly k serióznímu šachu, využívání času, rozborům partií apod.

Zatím to tedy tak nevypadá, do KPDŽ se přihlásilo pouze šest týmů, za dvě soboty bude po všem. Ale každá trocha dobrá.

Jistě nejen my vstupujeme do postlockdownové doby, ta přestávka bude znát, jen v některých oddílech se trénovalo kontinuálně. Posčítali jsme ztráty spojené s věkovým posunem a s tím, kdo mezitím skončil; na šestičlenné družstvo to taktak ještě stačí.

Soupisky jsou na chess-results.

Dnes tedy utkání se Svitavami a s Lanškrounem B, přijeli jsme ve složení Dominika Šmajzrová, Tomáš Macan, Tomáš Holásek, Vít Růžička, Matěj Křížek a Marian Pokorný.

Přivezli nás ochotní řidiči pánové Křížek a Růžička.

Začali jsme proti Svitavám, ty hrají v prvních šesti. Jsem příjemně překvapen tím, že šachy mají hlavu a patu a po půlhodině ještě žádná partie neskončila. Pár figurek zadarmo ovšem už ve vzduchu lítá.









Po hodině hry už prohráváme. Matěj i Marian hráli pěkné zdravé aktivní šachy, ale v rozhodujících fázích přicházeli o materiál. Taktika, taktika, nenastavovat figury. 0:2

Korigoval náš Tomáš, po zápletkách odtažným napadením vyšáchl dámu. Remízu přidal druhý Tomáš v materiálně vyrovnané věžovce. 1,5:2,5

Předposlední prohrál Vítek, stejně jako vzadu mu chyběl materiál. Domča pak přijala Ďuriančíkovu nabídku remízy ještě téměř v zahájení (takhle se šachy nenaučíte!).

Celkově tedy 2:4.


A hrajeme s Lanškrounem, ten má sestavu Pokorný, Lána, Kalousová, Vuová, Večeřová, Sadílek, nejsou v nejsilnější sestavě, ale stále jsou favority.

Po chvíli je paradoxně materiální nerovnováha na prvních dvou deskách, Pokorný zahrál na Domču Cochraneho gambit (1. e4 e5 2. Jf3 Jf6 3. Jxe5 d6 4. Jxf7!?). Lána přišel s Tomášem M. o figuru bez kompenzace.

Bohužel opět prohrál Marian, v partiích se zápisem neudrží pozornost a nastavuje figury. 0:1

A podobně i Matěj. Oba kolem 20 tahů. 0:2

Figuru navíc dotáhl k výhře Tomáš M., čestný úspěch. 1:2

Naopak bez materiálu prohrál Vítek, aspoň ho můžu pochválit za zodpovědně pomalou hru. 1:3

Tomáš H. vzal remízu v náročné pozici, kde mu zbývaly jen asi 3 minuty. 1,5:3,5

Domča obranu ustála, ale má už jen asi minutu proti třinácti.

Dvě proti dvanácti a dvě figury navíc.

Domča vyhrála, 2,5:3,5.

 

Shrnuto: oba zápasy jsme prohráli, o to tak nejde. Přední tři hráči udělali 1,5/2 a jejich hra snese přísnější měřítko, můžou se učit vyvíjet větší tlak na soupeře. Další tři bodově neuspěli, musí cvičit základní taktiku (nejlépe denně diagramy), ale jejich hra má smysl, snaží se o útok.

Za týden jednotlivci ve Třebové (2007 a ml.).

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *