Šachový klub Ústí nad Orlicí

Herlíkovice 2021/III – hodnocení a dodatky

Ještě jednou odkaz na celkové výsledky.

Herlíkovice jsou za námi, dokonce už možná polozapomenuty.

Bilance jednotlivců:

Tomášův výsledek 1/9 a předposlední místo v HD14 je samozřejmě bídný, za pozitivum považuju, že to nebyly žádné krátké jednobrankovky a že si udržel dobrou náladu a chuť hrát, dokonce hned v neděli za déčko.

Domča se dlouho nemohla chytit, ale druhá půlka turnaje jí vyšla, 3,5/9 není vůbec špatný výsledek a některé momenty se jí povedly.

V openu B jsem od našich tří zástupců čekal hodně, nakonec se to úplně nepovedlo. Verunka je asi spokojená, pár útoků se jí vydařilo, skončila z našich nejlíp, 5/9 při slušném pomocném hodnocení, chybí jí větší tvrdost, ty útoky jsou pořád trochu kavárenské. Soňa coby čtvrtá nasazená předvedla mizerný start 0/2, potom se chytla a už neprohrála, vytáhla to taky na 5/9, ale nezahrála si se špičkou, jak by potřebovala. Pořád u ní (stejně jako u Matěje) jde o repertoár zahájení a (ne)znalost typových pozic, ty šachy jsou takové divné, hodně konkrétní. Matěj měl naopak výbornou první část turnaje, kdy získal 4/5, pak už ale přidal jen jedinou půlku, takže 4,5/9. Jeho pevné šachy jsou často až moc pasívní, lockdown ho určitě zabrzdil a chtělo by to pustit se do šachů pořádně. Zajímalo by mě, jak by dopadl v mistrovské kategorii, kam letos nepostoupil, ale jistě by tam patřil.

V openu A jsme hráli taky tři. Vojta mě potěšil tím, že po měsících zdravotních problémů jde nahoru s fyzičkou i soustředěním. Jeho šachy jsou ovšem jedna nepoučená hrůza, bez sebemenších teoretických znalostí vymýšlí bizarní postupy, sází na taktiku a houževnatost v koncovkách, což mu i dost vycházelo. Na vyšší úroveň to chce ale úplně jiný základ. Taky ho někdy šíleně svazuje nervozita. Zahrál si se šesti hráči z první desítky a získal 4,5/9. Vítek hraje své solidní šachy, které postupně doplňuje o prvky z přednášek, výukových videí apod., k lepšímu výsledku mu chyběla vyrovnanost – experiment v zahájení s Müllerem, výpadek energie a soustředění s Kotvou a zpackaná koncovka se Zemenem, to je na jeden turnaj příliš. Ale na debut v áčku to jde. 4,5/9, trochu si polepšil. Já můžu být těžko spokojen, když jsem jako třetí nasazený skončil někde devatenáctý a zase jsem poztrácel spoustu ratingu; podobně jako Matěj jsem “finišoval” výkonem 0,5/4, to je zlý sen. Celkově 4/9. Ale  – byť to zní divně – vůbec nemám špatný pocit, shodily mě dva blundry (s Müllerem a Zemenem), které padají na vrub nešachovým příčinám (únava, navíc nereflektovaná), několik partií se mi povedlo, šachy mě bavily a baví, nekončím. 😉

Celková bilance výpravy a oddílu:

Udrželi jsme kontinuitu, sedmičlenná (až osmičlenná) výprava není marná. Trochu do toho zasáhl Covid, kdyby jeli třeba ještě Píšovi, bylo by to ještě lepší.

To podstatné, proč tam jezdíme, platí pořád. Možnost být po osm dní “u toho”, setkávat se s hráči, vedoucími, trenéry, hrát, účastnit se rozborů, přednášek, simultánek, to je k nezaplacení. Že se zrovna nedaří, na tom nesejde, časem se to projeví.

Je fakt, že letos jsme si rozbory tolik neužili (nic proti Matěji Kupsovi, pracoval výborně, ale holt to není Pavel Němec, který našim hráčům uměl nějak vynadat! 😉 ). Přednášky taky nebyly úplná bomba, přírodu Krkonoš jsme stihli jen asi třikrát a jen někdo – ten časový rozpis (prý okopírovaný zloňska, kdy bylo dopoledne volno kvůli distanční výuce) nebyl ideální.

Zásadnější problém je v tom, že v mistrovských kategoriích nemáme téměř nikoho (většinou jsme hráli doprovodné openy), o účasti v popředí si můžeme nechat jenom zdát – a rýsuje se ještě větší propast, s výjimkou Mariana Pokorného nám asi na MČ jen tak někdo nepostoupí. Nebo se mýlím?

Hodnocení akce:

Po covidovém roce se MČ povedlo uspořádat a (snad) ve zdraví absolvovat, to není málo. Chaos v úvodu a na konci už jsem popsal a komentují ho i jinde. Michalu Machovi je třeba přiznat dobrou vůli, velkorysý přístup a ochotu problémy řešit, aniž by ztrácel dobrou náladu. Já jsem i nakloněn ledacos odpustit, když vidím snahu po nápravě. Hůř celá akce vyznívá v souvislosti s tím, jak byl v minulém roce opakovaně napadán zkušený organizátor Zdeněk Fiala a jak jsme mohli číst nadnesená prohlášení, podle nichž se to teď bude dělat úplně jinak a lépe. Za mě to, co bylo dobré, dělá Fiala taky, a toho, co se nepovedlo, se umí vyvarovat.

Areál nám jakžtakž stačil, mohlo to být lepší nebo levnější.

Takže přese všechno – užili jsme si to a jel bych znova.

Ještě jednou díky panu Kobrovi za obětavou dopravu tam i zpět.

A článek ještě postupně doplním o pár ukázek Vítkových, Vojtových a mých, takže pokračujeme …

pátek 5. 11., 21.10

Vítek tu ještě neměl žádnou partii, to je třeba napravit:

23.30

A ještě výhra z posledního kola:

sobota 6. 11., 22.40

Na řadě je Vojta a jeho ostrá dynamika:

pondělí 8. 11., 22.25

A ještě jednou Vojta a nervy jeho i nervy diváků.

A abyste viděli, s čím se musí šachový archivář potýkat, přikládám část zápisu uvedené partie.


středa 10. 11., 21.05

Fragment partie s Chvalem jsem sem už dával, ale tady je delší pasáž. GM Cvek věnoval nedávné tréninky strategii španělské, něco z toho se mi podařilo využít.

A zas tam je diagram dvakrát :-(, ale radši do toho nebudu sahat, abych článek úplně nerozhasil.

22.10

A partie s Roubalem, to je bronzový medailista z MČR v kat. H12, rok narození 2010, ale hrál už úplně dospělé, trpělivé šachy. V téhle partii seděl u okna proti slunci, pražilo do něj po většinu partie, litoval jsem ho - ale na jeho promyšlené hře to nebylo znát.

pondělí 22. 11., 21.25

Fotky z přírody jsem dal do alba na facebooku. Čímž tento článek uzavírám.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *