Šachový klub Ústí nad Orlicí

Naděje rostou

4. kvalifikace KP mládeže, Svitavy, 5. 2. 2022

Soutěže mládeže teď pochopitelně stagnovaly, něco se nekonalo, něco bylo odloženo; po delší době jsme si tedy jeli zahrát do Svitav.

Tradiční prostory svitavské Fabriky tentokrát působily trochu zaraženě, sál naplněn tak ze třetiny, v předsálí očkovací centrum, chyběl i hlavní pořadatel Dolfa, takže turnaj (bez problémů) řídili Lanškrouňáci.

V naší výpravě byli tentokrát jen tři hráči: tradiční účastníky vyřadila nemoc nebo karanténa, nováčky jsem se ještě ani nepokoušel brát s sebou, riziko další karantény za to, myslím, nestojí.

Všichni tři odehráli velmi slušný turnaj, dobré momenty převažovaly nad horšími, bude na čem dál stavět.

Výsledky jsou na chess-results.

Marian Pokorný jako suverén desítek hrál opět již dvanáctky. Byla to trochu houpačka herně i výsledkově, některé partie byly pohledné, jiné plné oboustranných hrubek. Pořád platí, že má dobrý základ, šachové vidění, dává figurky na správná místa, docela se taky snažil vyhýbat příliš rychlé a zbrklé hře. Zároveň jde pořád ještě hlavně o elementární taktiku. Mezi staršími rozhodně nezklamal, 4/7, 7. místo z 21 hráčů, výkon 1059 je ovlivněn tím, že rating tu nemá skoro nikdo (což je zase dáno covidovou pauzou).

Matěj Křížek pořád a pořád trpí tím samým nedostatkem: nastavuje figury. Má skvělý tah na krále, prakticky v každé partii má iniciativu a útočí, ale velmi často mu dojde materiál. V půli turnaje se ale chytil, některé útoky mu vyšly a dosáhl nakonec dost pěkného výsledku, dokonce mu postup do finále unikl o jediné místo! 3,5/7, 10. místo ze 22, výkon 1144.

Tomáš Holásek v prvním kole narazil na Nešpůrka, ale pak mu los celkem přál. Slabší soupeře porážel, ale ani s Bártovou a Robertem Junem nebyl daleko od úspěchu. Hraje pomalu a zodpovědně, větší hrubky už skoro nedělá (ale jednotahový mat na poslední řadě dát teda mohl), ty pozice byly dost zajímavé. 4/7, 8. místo ze 16, 1250.

Jedna povedená ukázka:

Všem třem našim adeptům můžu jen doporučit pravidelné řešení taktických diagramů a Tomášovi už i nějaké ucelenější studium šachu.

Celkově jsem optimistou: epidemická vlna začala klesat a na jaře už by se mohlo pořádně trénovat a hrát. Doufám, že už budeme moci zapojit i naše nováčky. Dny se prodlužují. Předjaří je cítit ve vzduchu. Tolik naděje najednou už tu dlouho nebylo.

KSDŽ za týden nebude, naopak šestičlenné družstvo za dva týdny ano (v Pardubicích).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *