Šachový klub Ústí nad Orlicí

Klubovna hlásí plno

Tréninkový turnaj, 26. 10. 2022

Kroužky se rozběhly, ale rapidové turnaje mládeže zatím v plánu nebyly. Proto jsme využili podzimních prázdnin k uspořádání tréninkového turnaje. Cílem bylo hlavně si zahrát, seznámit zkušené hráče a nováčky, nasbírat zkušenosti. Pro mnohé to byl první turnaj v životě, učili jsme se proto i pravidla a hru s hodinami.

Do klubovny na Žižkově přišlo 15 hráčů, z toho 13 ústeckých (a dva již tradiční hosté ze Třebové). Nejstarším hráčem byl náš Tomáš následovaný početným ročníkem 2009, nejmladší byli Šimon Dlouhý, Daniel Dušánek a Alžběta Drdová, kterým je letos sedm. Spolu s rodiči nebo dalšími příbuznými to znamenalo, že prostory jsme využili opravdu naplno.

Hráli jsme 7 kol švýcarským systémem tempem 2 x 15 minut + 5s na tah. Výsledky najdete na chess-results.

Zpočátku to vypadalo na souboj Tomáše Holáska a Mariana Pokorného, ti spolu ve čtvrtém kole remizovali a začali se zajímat o pomocné hodnocení, všechno se ale změnilo v pátém kole, kdy Marian prohrál s Vítkem Růžičkou, ale Tomáš z toho nemohl mít žádnou radost, protože sám podlehl Matěji Křížkovi. Před posledním kolem vedla dvojice Martin Dlouhý – Vít Růžička, vzájemnou partii Vítek vyhrál a stal se tak překvapivě, ale zaslouženě celkovým vítězem.

Pochválit lze ale řadu hráčů: Vít Růžička díky skvělému finiši vyhrál, Tomáš Holásek hrál asi nejvyzrálejší šachy, Matěj Křížek jako jediný porazil Tomáše a bojoval na čele, Martin Dlouhý byl jen krůček od celkového prvenství, přestože tu byl jeden z nejmladších, Marian Pokorný odehrál silný turnaj, má skvělé pomocné hodnocení (a taky je mladý).

Když se podíváme na podzimní nováčky, byli by na prvních třech místech Vláďa Šlechta (4 body!), Samuel Rašovský a Vilém Popel, ale ani další nehráli nijak špatně.

Dívky se seřadily v pořadí Saša Dudlová, Daniela Kašparová, Bětka Drdová.

Koho jsem ještě nepochválil, pochválí se sám. 😉 Všichni zaslouží uznání za to, že přišli a čtyři hodiny intenzívně pracovali.

Perlička:
Jeden z hráčů za mnou někdy po půlce turnaje přišel, že vyhrál partii.
“Já vím,” řekl jsem, “napsal jsem ti bod.”
“No jo, ale kde je ta odměna?”
Já jim totiž na kroužku slíbil čokoládu.
Takže ne, milánkové, ceny až na konci turnaje, to byste mě zruinovali.

Jinak jsem se průběžně dozvěděl spoustu věcí o tom, kam kdo jede na prázdniny a co měl kdo k svačině, díky za důvěru. Teda dozvěděl bych se, kdybych nebyl hluchej. Ale pst, dětem to neříkejte!

Další akcí bude 1. kvalifikace KP jednotlivců v Hlinsku 12. 11., vyhlížím propozice, abych mohl řešit dopravu. (19. 11. pak KPDŽ, tedy družstvo pokročilejších.)

Mezi koly jsme si ukazovali aktuální partii z MČ mládeže v Harrachově, kterou hráli přední hráči kat. H14 a bílý předvedl, jak hrát zahájení:

A ukázali jsme si aspoň jeden diagram k řešení (Stamma, 1737, BNTV):


1. Vd8+ Kb7 2. Vb8+!! Kxb8 3. Jc6+ +-

Pokročilejší si na tom připomněli ideu zavlečení, začátečníci aspoň vidličku (dvojí úder), zejména ale připomínám, jak je důležité denně trénovat taktiku.

(Např. na lichess.org se zdarma zaregistrujete, přihlásíte a řešíte "puzzle". Podobně jako v našem turnaji se během krátké doby dostanete na svou úroveň a budete dostávat přiměřeně lehké diagramy. Samozřejmě tam lze i hrát.)

A fotky:

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *