Šachový klub Ústí nad Orlicí

O šachovou věžičku ze Šachova II

Martin už to hlavní napsal, doplním jen pár dojmů a nějaký diagram.

V první řadě bylo pěkné, že se turnaj vůbec konal. Třítýdenní termínová pauza je dlouhá, byl tu sice turnaj v Hlinsku, ale to je přece jen z ruky.

Pak musím ocenit atmosféru turnaje a vůbec práci rychnovských s mládeží, tolik šikovných hráčů z roč. 2002 a ml. se hned tak nevidí.  Šachy tu byly opravdu na prvním místě, u všech účastníků bylo k vidění skutečné zaujetí a u řady rodičů zájem. Pan Daniel řídil turnaj rozšafně a citlivě, nikam se nespěchalo a přitom se skončilo brzo. Šachová klubovna působila důstojně, i když praskala ve švech :-). Vyřezávané figurky jsou hledaným suvenýrem a pěknou cenu dostal úplně každý.

Spokojen musím být s výkony všech našich hráčů. Vojta vyhrál, kritizovat vítěze by bylo příliš přísné. Soupeře přehrával trochu netypicky prostou technikou, nebránil se výměnám dam. Zaútočil si hlavně proti Buločkinovi (viz partiovou ukázku). Jedinou prohru utrpěl s Horníčkem poté, co ztratil figuru už v zahájení, potom úspěšně mlžil až do věžovky bez pěšce, v ní mi udělal radost, že učebnicově držel věží šestou řadu, bohužel si pak nechal dát mat na osmé. Michal sehrál svůj životní turnaj, byť jsme ho přihlásili napůl násilím, ve  většině partií vysbíral soupeřům materiál a pak měl vážné problémy matit přílišnou převahou figur :-). Celkem nenápadně se dostal až na první desku, kde v posledním kole vyhrál, byť měl netypicky o dva jezdce méně. Mat na první řadě dal však on. Máme tak v oddíle další 4.VT! Blahopřeju! Kačka hraje opravdu hezky, nevzdává se ani v těžkých situacích a obrací řadu partií nakonec ve svůj prospěch, vyhrála tak mj. s Martinem. Martin hrál s velkým nasazením, na výsledku mu záleželo, vždyť mu fandila mamka i bratr, a byl odměněn suverénní výhrou v posledním kole nad  vítězem minulého turnaje. Verunka H. bojovala v popředí, několikrát vyhrála tak rychle, že jsem to ani nestihl, k supervýsledku chybělo bodovat proti Kačce. Verunka Š. by patřila víc dopředu, hrála zcela srovnatelně s dalšími našimi (kromě Vojty) a jen chyby z nedostatku rutiny ji připravily o pár bodíků.

Celkově jsme Rychnov tak trochu vykradli, po většinu času jsme hráli na předních deskách a v posledním kole jsme vyhráli na 1., 2. i 3. šachovnici! Navíc jsme tentokrát měli velmi silný realizační tým – na šest dětí hned tři dospělé!

Ještě bych měl pochválit dva domácí hráče, kteří zcela zaslouženě sahali po zlatu a zůstali jen krůček pod vrcholem: Martin Buločkin mi přišel herně nejvyzrálejší, hrál aktivně a plánovitě, Václav Horníček je zase ročník 2004 a v tom věku už hrát na 3.VT, kterou má, prakticky nenastavovat figury, to je velmi pěkné.

Výsledky a stručné hodnocení domácích najdete na stránkách Pandy Rychnov.

A na závěr dvě partiové ukázky:

Vojtěch Holásek (III) – Martin Buločkin (III, Rychnov)

Zahájení jsem bohužel neviděl. Bílému chybí věžka, jistě ji dal v zápalu boje. Kde hledat kompenzaci? Určitě v postavení černého krále, který dosud nerochoval. Černí jezdci na krajích jsou taky na chvili mimo hru a i černé věže dosud spí. Pokud by se však černý dostal k rochádě, nebylo by o výsledku partie pochyb. Chvilku jsem na to koukal, ale nic přesvědčivého mě nenapadalo. Až počítač mi ukazuje 1. Sf4!!, nelze totiž 1. … Dxf4? 2. De2+ Kd7 (2. … Kf8 3. Je6+ vidle) 3. De6+ Kd8 4. Vd1+.

Vojta vymyslel 1. Da4+!? Postup bude úspěšný, ztroskotal by však po 1. … b5!, jezdce nelze brát pro mat na e1. 1. … c6? Nenápadná chyba, nyní už bílý za věž kompenzaci má! 2. Sf4 Db5? Logická snaha o výměnu dam, jenže pustit e sloupec je cesta k prohře. 3. Ve1+ Přesnější by bylo 3. De4+ se zásahem věže po d sloupci. 3. … Kd7 4. Dd4+ Dd5 5. Dxg7+

Porovnání s hořejším diagramem ukazuje, že bílý dostal z figurek, co šlo. 5. … Kd8? Správné bylo 5. … Jf7!, kdyby si bílý naběhl 6. Jxf7?!, musel by po 6. … Vag8 ještě najít 7. Dd4, aby neprohrál. 6. Dxh8+? Přece jen 6. Dc7 mat vidět mohl :-). 6. … Dg8 7. Df6+ Kc8 8. Dxh6 Kd8?! 9. Je6+ Kc8 10. Df8+ Dxf8 11. Jxf8

Bílý tedy opakovaně pohrdl rychlým matem, ale koncovka je jasně vyhraná, tím spíš, že černý se nemá jak dovyvinout. Bílý postupně vyhrál. 1:0

————————————————————————————————————————————

Veronika Holásková (IV) – Lukáš Drašnar (V, Nové Město nad Metují)

Verunčin soupeř (roč. 2005!) hrál až dosud velmi pěkně, získal materiál, ale v pozici diagramu se ocitl před smrtícím odtahem věže. Verunka útočí po géčku, jak jinak! Nepomáhá např. napadnout střelce dámou či jezdcem pro Vg8 mat! Vyhrávalo tu už jedině 1. … Je2+!! 2. Vxe2 Df5 (Df3) nebo 2. Sxe2 Vc1+ 3. Sf1! Dh1+!! 4. Kxh1 Vxf1+ 5. Kh2 Vxf6. To nemůžou děti najít.

Černý však zakončil partii kuriózně: samomat 1. tahem! 1. … Dxg2+?!? “Mat!” řekl černý. 2. Vxg2 mat! Jenže Verunka “mat” neřekla, zmáčkla hodiny a teprve po 2. … Jxg2 🙂 reklamovala nemožný tah. Vyjasnit oběma hráčům, co se vlastně na šachovnici stalo, dalo práci. 1:0

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *