Šachový klub Ústí nad Orlicí

Tréninkový turnaj naposledy v klubovně?

Zatímco členové šestičlenného týmu KPDŽ si v minulém období zahráli dostatečně (někteří pak hrají i oddílák nebo soutěže dospělých), ostatní moc příležitostí neměli. Proto jsem na začátek prosince zařadil další tréninkový turnaj.

Nejspíš to byla naše derniéra v klubovně na Žižkově, kde po několika letech končíme. Je to škoda, vlastní prostory jsou výhodné, v novém roce budeme využívat místnosti DDM.

Přišlo velmi slušných 14 hráčů, vesměs našich, kluci Dlouzí se tentokrát omluvili. Hned pět (!) hráčů bylo z kroužku začátečníků, tři z nich úplně poprvé.

Hrálo se tradičně tempem 2 x 15 minut na partii + 5 sekund na tah. To je o pět minut rychlejší než běžné rapidové turnaje, takže pomalejší hráči (Saša, Vilém, Marek, Tomáš) museli bojovat s nedostatkem času. (To je ale pořád ta lepší verze, horší je blicat a dělat povrchní chyby.)

Občerstvení jako již tradičně dodala paní Palánová, zmizelo rychle.

V partiích se toho dělo od začátku hodně, popis všech kol by zabral spoustu času. Třeba Daniela hrála krásně, v prvním kole vyhrála rychle a pak měla poraženou ve druhém kole Sašu a ve třetím Tomáše. Matěj Křížek Tomáše porazil hned v prvním kole. Naopak Vilda měl (pokolikáté už!) krutý los, v prvním kole Mariana, ve druhém Honzu. Saša obracela partie na posledních vteřinách. Dušánkovi porazili Skubiovy 2:0.

Ve čtvrtém kole bojovali dva stoprocentní hráči, Ondra Hejda, který své partie vzorně zapisoval, Mariana přehrál v taktických zápletkách. V pátém hrál s Tomášem, který se dotáhl skoro do čela, zničil ho v Grecově variantě, ale útok pak nedotáhl a zůstal bez materiálu.

Po pátém kole byla ve vedení čtveřice hráčů: Saša, Marian, Tomáš a Ondra Hejda. Marian v zajímavém souboji porazil Sašu (na čas), Ondra přehrál Matěje Křížka a Honza v dramatickém závěru zmatil Tomáše.

Před posledním kolem vedli pěti bodoví Marian a Ondra Hejda, za nimi čtyřbodoví Honza, Saša, Tomáš, Vilda. Hráli Ondra s Vildou, Marian s Tomášem, Saša s Honzou.

Marian s Tomem to dali ve střední hře za půl, Honza Sašu dostal na vidličku. Nejdramatičtější byla Ondrova partie s Vildou, Ondra obětoval věž (nebo rezultativně kvalitu) za útok na krále v centru, Vilda pak obranu neustál a materiál poztrácel, navíc ve složité pozici ztratil všechen čas.

Výsledky najdete na chess-results.

Vyhrál Ondřej Hejda, krásně ukazoval, kolik útočných zahájení už si nastudoval a jak umí vzniklou výhodu využívat. Druhý skončil Marian Pokorný, který se tentokrát vyhnul blundrům z nepozornosti, takže vynikala jeho logická hra se slušnou technikou. A na třetí místo se dostal Honza Skubi, který dovede zahrát velmi aktivně až útočně; potvrdil formu z KPDŽ, kde získal 4/5, nebo ze škol, kde měl 5/6.

Čtvrtý Tomáš Holásek rozehrával partie ledabyle a pak musel houževnatě bojovat, což mu někdy stačilo, jindy ne. Pak následovali hned čtyři čtyřbodoví pořád hrající velmi slušně: Saša Dudlová odehrála turnaj nahoře, působila zkušeným dojmem a maličko odpadla až v závěru. Matěj Křížek porazil Tomáše, ale tradičně se nevyhnul zbytečným hrubkám. Vilém Popel měl krutý start, ale pak se šňůrou čtyř bodů dostal až na první desku. A Marek Dušánek ukazoval, že i když v tréninku taktiky působí rozpačitě, v samotné hře už dokáže sehrát ucelené partie.

Daniel Dušánek, Antonín Palán (letošní nováček) a Daniela Kašparová (druhá dívka) už dosáhli na tři body, doba, kdy byli otloukánky vzadu, snad skončila.

Tři poslední místa obsadili tři nováčci, z nich byl nejlepší Ondřej Radoš, hráli už na pohled docela slušně, něco jsme si i ukazovali, když měli volno. Podstatné je, že každý dnes odehrál sedm partií, strávil přemýšlením několik hodin, to se počítá.

Ještě jiný pohled by vznikl, kdybychom vzali v úvahu věk hráčů. S výsledky to moc nekoreluje: na jedné straně je sedmnáctiletý Ondra Hejda, patnáctiletý Tomáš, čtrnáctiletý Matěj Křížek, na druhé desetiletí Marian a Danča, devítiletí Saša, Vilém, Filip, osmiletý Dan. Pro malé je fajn moci se vytáhnout po zádech těch starších. Ti starší mají smůlu, že předchozí generace se buď rozpadla nebo už hraje příliš dobře, nezbývá jim, než se pomalu pustit do světa dospělého šachu.

Za týden nás čeká turnaj v Pardubicích, začnu to řešit ne/po.

Ukazovali jsme si taktické ukázky na předčasná vzdání partie (mj. Popiel – Marco a Capablanca – Thomas) a skvělý útok na krále v centru v partii Rossolimo – Romaněnko.

Ukázky mám hlavně od Ondry, který zapisoval.

Že to Ondra prohrál, to by ho nemělo odradit, pouze přimět k tréninku taktiky. Naopak Tomáš by si měl mezery v zahájení doplnit. (Ostatní, prosím, obojí.)

Vilda tu má dvě prohrané partie, ale s těmi nejlepšími - a už se jim skoro vyrovná.

Poslední ukázka pak připomíná silvestrovský ohňostroj.

Fotky nemohou chybět.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *