Šachový klub Ústí nad Orlicí

Zelená praská ve švech

Tréninkový turnaj mládeže, DDM, 10. 2. 2024

Protože krajský kalendář je dost prázdný (do Východočeského poháru jsme nepostoupili), věnovali jsme další sobotu dalšímu tréninkovému turnaji, tentokrát poprvé v prostorách DDM. I když se nepřihlásili všichni, účast je velmi pěkná, 14 našich, dva pozvaní hosté ze Třebové, víc se do zelené učebny ani nevejde. Na programu je opět 7 kol švýcarským systémem tempem 2 x 15 minut + 5s/tah, nějaký trénink taktiky a instruktivní partie.

Startovní listina i průběžné výsledky jsou na chess-results.

9.40

V 1. kole měli těžký los Marek a Matěj Křížek, protože jim chybí rating. Většina partií probíhala dle předpokladů, jen Tonda dlouho vzdoroval Martinovi, podlehl až v koncovce. Partie Vojty Tótha s Danem Dušánkem asi neměla favorita a skončila remízou v pěšcovce s krajním pěšcem.

11.00

Ještě záběry z dramatické poslední koncovky:

Ve 2. kole trochu překvapil Vojta Tóth výhrou nad Markem, vepředu už se utkávali největší favorité, Saša v oboustranně korektní partii přehrála Mariana až v koncovce, Martin s Tomášem se rozešli smírně, nakonec to byl opět krajní pěšec.

11.05

Opět jsme se věnovali řešení diagramů, zatímco první vyřešil málokdo, druhý zvládla většina (oběť dámy, trojtažec), třetí tak polovina. Tady dávám ten třetí, BNTV:

Opět připomínám, že řešení přiměřeně těžkých diagramů by mělo být denní rozcvičkou v domácím tréninku. Zájemci o rychlý progres můžou volit metodu Datel.

11.20

Ve 3. kole na čele Ondra porazil Vítka a Tomáš v dramatické partii Sašu. Překvapením je jasná výhra Matěje Křížka nad Marianem i vítězství Tondy nad Šimonem.

12.20

Ve 4. kole Ondra jasně přehrál Tomáše, Vítek Matěje Křížka. V dlouhé koncovce remízoval Martin se Sašou. Dopředu se prodral Tonda po rychlém vítězství nad Vojtou Tóthem. Velmi dlouhou partii hrál Marek s Vojtou Svatošem, měl kvalitu, ale hrál na vteřinách, dlouho jen šachoval dámou, a když ho napadlo použít taky věž, spadl.

Jako vzorovou partii jsem předváděl slavnou miniaturku Fischer – Fine, kde jde o pikožroutství, náskok ve vývinu, otevření sloupce v centru, krále bez rochády a závěrečné odlákání. Pokud máme náskok ve vývinu a útok, je třeba hrát tvrdě!

13.00

Po 5. kole stále vede se 100 % Ondra, tentokrát porazil Martina. Vítek až příliš rychle porazil Tondu, dopředu se vrací Saša po vítězství nad Matějem Křížkem. Tomáš měl hodně práce se Šimonem, prohrával s ním asi o dva pěšce, ale měl lepší čas a soupeř nakonec spadl.

13.30

V 6. kole se Saša dlouho držela proti Ondrovi, ale pak náhle prohrála. Vítek přehrál nesoustředěného Tomáše, Marian Tondu, Martin Dana Dušánka. Poslední kolo rozhodne, i když vítěz už je jasný.

13.50

7. kole Martin porazil Vítka, Saša Tondu, Šimon Vojtu Svatoše. Tomáš navzdory materiální převaze jen remízoval s Matějem Křížkem. Nejdéle se hraje na první desce – Marian s Ondrou prohrával o figuru, ale ještě to zdramatizoval.

14.05

To byl boj, Marian měl dokonce věž navíc, ale Ondra několik volňáků a jedním z nich prošel.

14.20

Turnaj už tedy skončil, výsledky jsou na chess-results, končí i přímá reportáž, ještě později doplním nějaké ukázky.

18.25

Ještě nějaké hodnocení: Ondra stoprocentní, má radost ze hry, zapisuje partie, pro vítězství si došel aktivní hrou. Martin Dlouhý i Saša ukázali navzdory mládí vysokou kvalitu. Vítek pobral, co mu kdo nastavil, stává se z něj zkušený rutinér.

Tomáš i Marian hrají taky dobře, ale měli pár slabších chvilek. Zajímavý je pohled na pomocné hodnocení, které ukazuje, jak kdo hrál vepředu, to má docela slušné Matěj Křížek a úplně skvělé Tonda, který už přerůstá kroužek začátečníků.

Skoro všichni další mohou být spokojeni, že něco uhráli. Nedařilo se Markovi, rychlá hra mu nesedí a vyčerpávající partie ze čtvrtého kola ovlivnila jeho výsledky i v dalších partiích.

Daniel Moravec absolvoval svůj první turnaj s nulou, ale to chce trpělivost – v minulých turnajích končili poslední ti, kdo teď už slušně bodují.

20.30

Na konec reportáže ještě ukázky:

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *