Šachový klub Ústí nad Orlicí

Další trénink v zelené

sobota 9. 3., 9.50

Březnový trénink se sešel se začátkem jarních prázdnin. Proto je 11 účastníků ještě slušné číslo, navíc tu tentokrát nejsou kluci Dlouzí (jsou na MČR v Koutech).

Klasicky hrajeme 7 kol, 15 + 5, k tomu doprovodný program.

Startovní listina a průběžné výsledky na chess-results.

10.45

První dvě kola zatím bez většího překvapení. Pak jsme řešili diagramy.

11.25

Ve třetím kole už se utkávaly rovnocenné dvojice, kde výsledek mohl silně ovlivnit celkové pořadí. Tomáš porazil Ondru, Tonda Dana, tam rozhodoval prostě materiál, skvělé šachy se hrály v partii Saši s Marianem, Saša v oboustranné časovce prorazila útokem.

12.00

Dan měl poraženého Matěje, ale partii ještě zkazil. Drama je v partii Mariana s Ondrou, Marian má dvě figury, ale za několik pěšců, Ondra mlží – a úspěšně, nakonec remis.

12.30

Vrhli jsme se na občerstvení od paní Palánové (díky!) a podívali jsme se na partii vítěze pražského turnaje Futures, indického hráče Nerurkara (jeho soupeřem byl Guntaka hrající za USA) – slabá a silná pole, slabí pěšci, aktivita figur v koncovce, časem ji dám do reportáže okomentovanou.

13.00

Matěj skončil s Tomášem bez figury, ale Saša regulérně přehrála Ondru (byl to on, kdo nestíhal s časem!) a Marek zle zatápěl Marianovi, měl jezdce navíc (dva jezdce na jednoho), ale Marian mu pobral spoustu pěšců a partii ještě otočil.

13.25

Tomáš to dal s Marianem rychle za půl, jistil první místo. Saša přehrávala Matěje, ale dopustila věčňák. Daří se Danče, porazila i Tondu.

Hraje se poslední kolo, program už má potíže najít rovnocenné dvojice, kontumák paradoxně vyšel na Ondru.

13.40

Radek vedl nad Sašou o dámu, ale partie skončila remízou.

13.45

Poslední partii hraje Marian s Matějem, za kvalitu má několik pěšců.

13.50

Vyhnul se opakování tahů a zkouší hrát na výhru.

14.05

Ale s nedostatkem času partii ještě prohrál. Výsledky jsou na webu, více pak z domu.

17.00

Takže malé bilancování: další půlden tréninku k dobru, často zajímavé partie, byť v rychlém tempu rozhoduje hlavně základní taktika.

Tomáš si rutinně došel pro vítězství, chyby asi moc nedělal a chyb soupeřů využil.

Saša opravdu dělá pokroky, hraje pevnou rukou a často už docela rychle. To, jak přehrála Mariana, a ještě víc pak Ondru, který už padal, zatímco ona měla ještě pět minut, dělalo velký dojem. V závěrečných dvou kolech si ale dovolila dost zalažírovat.

Ondra nebyl ve své kůži a za třetí místo může být ještě dost rád. Jinak jasně že hraje kvalitně, ale dnes mu to nesedlo.

Matěj hrál zhruba svůj průměr, tedy vyměnit lehké figury a s těžkými se pokusit nic nenastavit, ale Saša ho omilostnila a Marian mu pak riskantní hrou dal celý bod, takže úspěšný výsledek.

Marian hrál dlouhé náročné partie, se Sašou sice ve tvrdém boji padl, ale následně přehrál Ondru, jen to nepřesně realizoval, pak vykřesal bod z prohrané pozice s Markem a v závěru se s Matějem pokoušel zaútočit na medaili, což se sice nepovedlo, ale sebevědomí, kdy ani na polední minutě nebere remízu a jde za bodem, se dlouhodobě určitě vyplatí.

Marek tradičně zápolil s časem, s Radkem nervózně matil na pár vteřinách, pak horko těžko bránil s Dančou. Mariana měl poraženého, jenže ještě prohrál ... Ale celkově po nějaké době slušný výsledek, nad 50%, fajn.

Radek střídal různé momenty, škoda, že s dámou navíc omilostnil Sašu, to by byl zářez!

Dan, Danča Tonda měli paradoxně všechna pomocná hodnocení (celkem pět!) stejná, takže všichni skončili osmí na třech bodech. Sebe porazili navzájem, jinde tak úplně šance neměli.

Filip skončil poslední, ale ty zkušenosti mu nikdo nevezme a bral to sportovně.

Partiové ukázky večer.

neděle 0.25

Několik ukázek jsem nasbíral já, bohužel Danča ani Dan své nadějné pozice nedotáhli.

Další ukázky obětavě poslal Ondra, který celou dobu zapisoval. Moc se mu v nich nevedlo, ale jsou poučné. Ondra má schopnost na desce vyvolat duchy, ale často je nezvládá. Jindy mu ale pomáhají soupeře demoralizovat.

Konec reportáže.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *