Šachový klub Ústí nad Orlicí

Ústecké kvarteto v krajských vodách

2. kvalifikační turnaj KP mládeže H+D 14, H+D 16, Česká Třebová, 10.12.2011

Další z řady turnajů se konal skoro za rohem, Třebová je coby kamenem dohodil, nepamatuju se, kdy jsem naposledy vstával na dětský turnaj až v osm. Naši účast limitovala podmínka pořadatele, podle níž se hráči nižších kategorií mohli účastnit jen v omezené míře. Navíc odpadli oba Holásci (Vítek dal přednost pěveckému sboru a Vojta odmítl odbíhat na záchod od šachovnice, jako by snad nějaký průjem mohl vadit), takže jsem byl na turnaji výjimečně bez vlastních dětí (podivný pocit) a ve Třebové nás reprezentovali jen čtyři stateční.

Zajímavé zpestření vnesl do zaběhnutého systému Honzík Kleisl, který iniciativně domluvil dopravu autem svého tatínka zrovna na den,  kdy se mu to moc nehodilo. 🙂 Měli jsme tak na 4 hráče 2 vedoucí, což je luxus, který si často nedopřáváme ;-).

H+D14

Tady jsme měli tři hráče s rozdílnými ambicemi a dopadli celkem podle očekávání.

Vašek Grundman už pod hlavičkou Ústí měl být naším nejlepším hráčem a taky to dokazoval. Jako vždy velmi solidní rozehrávání partií, vývin, střed, souhra, plánovitá hra. Taktická přehlédnutí se tentokrát téměř nekonala. Přálo mu i štěstí, když několik podezřelejších pozic zvrátil (nebo udržel). Prohrál jen se suverénem kategorie Havelkou a s domácím Dupenopulosem, který zažívá “velký návrat” a to ještě o pouhého pěšáčka ve věžovce. Remízu ještě ztratil s Prokopem, který hrál v turnaji velmi dobře. Jinak výhry se soupeři z průměru tabulky. Škoda jen, že se nedostal do boje na těch předních šachovnicích, aby se jeho úroveň ještě víc prověřila. 4,5/7, 8. místo, cenné body do celkového pořadí, uvidíme, zda v dalších turnajích bude mít na útok na finálová místa.

Jirka Píše tu byl jedním z mála zástupců mladší kategorie, takže “nemusel”. Po dvou prohrách s favority se odrazil ode dna dvěma body v zadní místnosti  a až do konce pak bojoval ve druhé půlce startovního pole. Rozumná hra, o zisk či ztrátu figurek šlo už jenom někdy. Potvrzení, že úspěch ve dvanáctkách nebyl náhodný. 3/7, 22. místo, příslib v kategorii, kde může hrát ještě za dva roky.

Honza Kleisl má trochu smůlu, že je tak velik, tedy aspoň věkem :-). Kdyby hrál ještě ve dvanáctkách, zapadl by do davu všech těch, co se s figurkama zatím trochu nešikovně potýkají. Na čtrnáctky je jeho projev trochu moc začátečnický, chce to zabrat a pokusit se o nějaký ten výkonnostní skok. Po rychlé výhře v první partii se stkal se silnějšími hráči a ztrácel figuru za figurou, bod za bodem, v lítém boji udolal ještě soupeřku v pátém kole. S pobíháním dámou před figurkama a nastavováním materiálu to lepší být nemohlo, i když náznaky plánovitější hry už se tam dají zahlédnout. 2/7, 27. místo, nebyl poslední. Hlavní je, že neztrácí svůj typický optimismus.

Předek je tu – pokud jde o oddíly –  pestrý, mezi favority Havelku a Žejdlíka se tentokrát vešel Matěj Doleček, zajímavé je páté místo Pavlíčka z kat. H10! Pozoruhodné je minimální zastoupení Polabin (Jakub Cach hrál šestnáctky).

H+D 16

Tady máme jediného hráče a ten hrál, tedy stoprocentní účast! 🙂

Lukáš Paukert v minulém turnaji šlapal na paty favoritům i díky příznivému losu, tady se naopak stroj otočil proti němu. Po očekávané prohře s Tondou Vu a vydřené výhře nad Tovtíkem tentokrát nestačil na Bureše, kterého minule porazil (ten hrál tentokrát skvěle a málem turnaj vyhrál), načež dostal ještě silnějšího Zdeňka Cacha. Snažil jsem se mu naznačit, že všechno se dá dohnat a stačí, když v závěru udělá 3/3, ale po výhře v pátém kole nestačil v šestém na Peřinu, který mohl být v jeho silách. V posledním kole přišel už jen potupný kontumák. Solidní hra tentokrát na přiblížení ke špičce nestačila. 3/7, 15. místo, o trochu vepředu to být mohlo, ale ta první deítka je silná.

Kategorii vládnou Polabiny, v první desítce mají sedm hráčů!

Výsledky na chess-results: čtrnáctky, šestnáctky.

Diagramy nebudou, protože jste zlobili. Ne, ve skutečnosti proto, že jsem línej partie nenabídly ani nějaké pěkné ucelené úseky, ani komické chyby – nebo jsem je aspoň neviděl. Vyhlížejte příští reportáž.

A nezapomeňte, že 23.12. je pro všechny mladé báječný turnaj ve Svitavách!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *