Šachový klub Ústí nad Orlicí

Shrnutí šachové sezóny 2011/2012 z pohledu kapitána družstva Ústí nad Orlicí C v KPII.

Léto s létem se sešlo a ani jsme se nenadáli a je po další šachové sezóně, která by mohla nést název poprvé. Poprvé jsme měli tři 8mi členná družstva v jeden termín , poprvé jsem si zahrál druhou ligu, poprvé hráli V+V Holáskovi KPII, poprvé ji hrála i Katka. Poprvé jsem porazil ve vážné partii Honzu Pokorného, poprvé bych řekl, že jsem prohrál proti hráči ze Vamberka, poprvé vyhrál oddílák Láďa Kubišta, poprvé se hrají turnaje na Fide bleskové Elo, Fide rapid Elo, poprvé jsem jel do Městečka Trnávky  na bleskáč. Byla spuštěna šachová aréna, vznikl šachový měsíčník Tempo, poprvé jsem se stal certifikovaným trenérem, Poprvé jsem měli jiný název oddílu než pamatuji z mladých let.  Poprvých by mohlo být i více, ale to už je jiná kapitola. Nyní se zaměříme na výsledky  družstva a jednotlivců v družstvu šachového klubu Ústí nad Orlicí C.

Letošní sezóna byla dosti zvláštní už jen v tom, že jsme krom jednoho družstva v lize měli dvě v KP II  a tudíž družstvo B mělo jednoznačný úkol postoupit zpět do KP I . Jako druhý v zadu mělo být družstvo C, které se mělo pokusit obírat a potrápit soupeře, kteří znepříjemňovali život  našemu Bčku.   Sem tam se i povedlo trochu soupeře potrápit, popř. pomstít individuální prohry Bčkařů.   Sezóna začala 9.10.11 vražděním neviňátek. Bčko nenechalo nic náhodě a prostě nás svou zkušeností setřelo z palubovky hrací místnosti SMC klubu.  Debakl 7-1 byl podle průběhu až příliš krutý.  Na druhou stranu, Bčko to nakoplo ke kontinuitě a vyhrálo všech 10 zbývajících utkání.  A zaslouženě vyhrálo KP II.   Po měsíci se hrálo s Kunvaldem, kde jsme  dokázali zvítězit taktikou v předu půl v zadu bod.  To Jiskra Litomyšl byl jiný oříšek. První šachovnici opustil Jenda a já jsem si „zahrál“ s Vaškem Pekařem. Jednalo se  o mou a možná i v celé KPII nejhorší partii tohoto ročníku. Nepomohlo ani to, že jsem hrál bílými a v hrozně hrané  miniaturce jsem se vzdal.  6-2 pro Myšl  ještě docela ušel.  Pak jsme jeli ještě do Čermné, tam jsem byl snad taky poprvé v životě. Bohužel i tam jsme prohráli  a s bilancí 3 prohry a  jedna výhra jsme vzhlíželi k novým zítřkům do kalendářního roku 2012. v Tu dobu byl na spadnutí Letohrad, Kunvald, Ústí a řekl bych že i Třebová.  Rok 2012 nezačal kdoví jak, no jak se to vezme, Poprvé jsem si zahrál ve druhé lize a nabídka remízy od hráče 2200+ se přeci jenom nedostává každý den.  Kdo z vás tohoto privilegia dosáhl.  Je pravdou že pan Nun nastoupil se zdravotní indispozicí, ale historie se neptá. Je tam půlka a řekl, bych že hráčům družstva C se o tomto „ výsledku“ může jen dlouho dobu zdát. Ale zpět k družstvu.  Další prohra tentokrát s Českou Třebovou, sice jen o nejmenší prsa, ale byla. Ještě jsme jeli v dalším kole do Letohradu.   Soupeř se na tento den asi moc dobře nevyspal a byla mu uštědřena dlouho nevídaná porážka 7-1.   Po další výhře o nejmenší prsa proti Poličce vcelku „mému“ družstvu o nice nešlo. 9 bodů, již dával jakous takous jistotu, že poslední nebudeme a že by padali dva bylo málo pravděpodobné.  Při zápase s Lanškrounem se lámal chleba na poslední šachovnici, kde výsledek nebyl jistý. Bohužel prohrál náš borec a abych se snažil vyhrát lepší koncovku nebyl důvod. O zápase bylo rozhodnuto. Pak následovalo kolo proti odvěkému rivalovi , proti, kterému mám snad nejaktivnější bilanci ze všech družstev. Žamberk. Podruhé v životě jsem hrál s panem Havrlíkem, a ten mi oplatil stejnou mincí jako já v Žamberku.  Vyrovnal vzájemnou bilanci na 1-1. A já snad  poprvé prohrál proti hráči Žamberka. Další březnová porážka družstva ve Svitavách  měla pro mne sladší příchuť vítězstvím nad panem Kotvou jsem se dostal na konečných 50 procent. V posledním kole jsme porazili bez mé přítomnosti hráče s Jablonného a to při 7mi remízách a jedné výhře.   Já jsem se tohoto slavného vítězství neúčastnil byl jsem v Pardubicích  na lize.

Nyní k hodnocení družstva :

 

Úspěšnost celého družstva cca 45 procent získaných bodů

Zajímavosti

–    Jenda Mareš a pan Fangl měli v průměru slabší soupeře  než jejich vlastní ELO,
–    Když neprohrál Luboš Minařík tak družstvo vyhrálo
–    Když neprohrál Víťa Holásek družstvo neprohrálo
–    Pouze Víťa kapoun měl 100% účast
–    Pan Fangl opět v sezóně neprohrál
–    100% byla Katka Šmajzrová
–    Radek Poslušný se oženil
–    Když vyhrál Karel Taslar vyhrálo i družstvo
–    Když vyhrál Tomáš Kodytek družstvo vyhrálo
–    Když neprohrál Bohouš Glembek družstvo vyhrálo
–    Kdybych si nevymýšlel tak to není tak dlouhý

Hodnocení jednotlivců

–    Jan Mareš –  kvalitní první deska , juniorská síla , bohužel 3x nehrál tak je bodů o něco méně
–    David Kameník – sám sebe jsem trochu překvapil, postupem času jsem se rozehrával a měl i silnější chvilky 50 procent je dobrý výsledek. Zlepšovat je pořád co.
–    Lubomír Minařík – nová akvizice první hostování v silnější soutěži jiného regionu, výsledková bída byla zapříčiněna několika faktory( které se nehodí uvádět ). Je co zlepšovat a pro příští sezónu strčit o něco málo desek dozadu – 2 až třetí deska byla moc.
–    Glembek Bohumír – 3 půlky v soutěži je trochu málo. Nějaké vítězství by se pro příští sezónu šiklo.
–    Když nepočítám dravé ambiciózní mládí tak měl Bohouš a Luboš nejtěžší soupeře
–    Tomáš Kodytek – 50 procent  zahrál standart, máme co zlepšovat
–    Vít Kapoun – 100% odehraných utkání, nejlepší výsledek v družstvu v počtu získaných bodů, Konečně přišla dobrá sezóna
–    Radek Poslušný – odehrál co jsme potřebovali aby nebyla pokuta
–    Karel Taslar – Jednou chyběl , bacha na něj už á zbroják 4z 10ti, čekal jsem krapet víc
–    Petr John – 3 ze 6ti, solidní hra a disciplína. Jedna výhra je asi pro Petra osobně málo
–    Jiří Fangl – nezničitelný a 3 roky neporažený matador 75%  je nejlepší výsledek hráče počítaného do základní sestavy
–    Kateřina Šmajzrová – 3 zápasy 3 výhry 100% – skvělý úvod do KP II – uvidíme jestli bude chtít hrát dál a častěji. Zlepšit by to chtělo sebevědomí
–    Vít Holásek – rovněž získal cenou půlku a zajistil tím vítězství – řekl bych že je to na něj ještě pořád dost vysoká soutěž. Kvalitu má, chválím za disciplínu uvidíme v příštím roce
–    Vojtěch Holásek – Na KP II to zajisté na sbírání bodů jak hub není. Děkuji za příkladnou hru a že svým přístupem chrání družstvo potažmo oddíl od pokut.
–    Letos snad poprvé co dělám kapitáne jsem žádnou pokutu za družstvo nedostal.

Co říci závěrem. Sezóna skončila, Cčku o nic nešlo, bylo zapotřebí zapojit nějakou tu další mládež do dění dospělého šachu.  7 háčů mělo 50% nebo víc bodů.  Barvy se střídali docela dobře jen Luboš A Karel to odnesli 7x. . 3x jsme prohráli 3,5 -4,5, 2x jsme tak i vyhráli. Škoda že Kunvald padl do hlubin nejnižších. Uvidíme  další sezóna ještě nezačala tak třeba ještě není všem dnům konec.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *