Šachový klub Ústí nad Orlicí

Na cestě k vážným partiím

Krajský přebor družstev žáků, 1. trojkolo, Svitavy, 15.12.2012

Do krajského přeboru se letos přihlásila pouhá čtyři družstva – některé oddíly hrají ligové soutěže, další zřejmě naopak nemají dostatečnou základnu. Hraje se tedy dvoukolově a první rundu máme za sebou.

Ve srovnání s běžnými rapidy už je KPDŽ krokem k dospělejšímu šachu: tempo 2×40 min + 30s/tah a povinnost zapisovat by mohly vést k partiím uceleným a přemýšlivým. Částečně se to daří: sice my trenéři lamentujeme, jaká je to povrchní hrůza, ale je třeba vidět i řadu pozitiv, kdy se děti dokážou zamyslet a lecčemu v pozici porozumí.

Odjeli jsme v základu (Vašek Grundman, Vítek a Vojta Holáskovi, Jirka Píše, Verunka a Michal Šmajzrovi) a narazili na družstva srovnatelná. Pohodlně jsme se vešli do dvou učeben a v neuspěchaném tempu strávili den každý třemi partiemi.

1. Ústí n. O. – Svitavy 5:1

V průběhu jsme udělali chyby, ale výsledek je jednoznačný, pro Svitavy až příliš krutý.

Vašek dostal bílými Adama Kolomého (host z Lanškrouna) ve francouzské pod tlak, situaci sice řešil riskantně, ale v soupeřově časovce se to osvědčilo, partii ukončila jezdcová vidle.

Vítek nechal Jakubu Dvořákovi v zahájení nesmyslně figuru za dva pěšce, ale rychle ji dostal zpátky, pěšci mu zbyli a skončilo to vidličkou pro změnu střelcovou.

Vojta s Marií Dolákovou zkoušel útočit na krále, ale po výměně dam zůstal bez pěšce v bezperspektivní koncovce, tu hráli oba nepřesně, naposledy chyboval Vojta, jediná naše prohra.

Jirka  tak dlouho nabízel Milanovi Veselému centrálního pe5, až si ho soupeř vzal. Demoliční oběť Sxh3 neměla stačit, ale soupeř dopustil zásah černé věže a přišel o dámu.

Verunka hrála proti Kateřině Králové zodpovědně, sbírala pěšce a kryla protišance, na zoufalou závěrečnou oběť reagovala zásahem po sedmé řadě.

Michal proti nejmenšímu účastníku Matěji Václavíkovi skvěle využil oslabeného královského křídla soupeře (h4, g4), přesunul tam dámu (Dd8-d7xg4), posbíral pěšce a vyhrál věžovku.

2. Lanškroun B – Ústí n. O. 4:2

Lanškrounské družstvo se sice jmenuje B, ale většina jeho hráčů hraje i za A tým 1. ligu, v utkání byli lepší.

Vašek proti Colleho systému Antonína Vu víceméně vyrovnal a remízu asi po patnácti tazích neodmítl.

Vítek proti Matěji Dolečkovi držel symetrickou pozici z výměnné francouzské, sice byl nucen se bránit, ale nechyboval, cenná remíza.

Vojta sehrál zahájení černými proti Adamu Brejšovi slušně a z aktivity zkoušel dostat útok, přehlídl však jezdcovou vidličku, ztratil kvalitu a prohrál.

Jirka měl slušnou pozici s prostorovou převahou proti Matěji Kupsovi, dokud nenechal stát dámu :-(.

Verunka proti Petru Peškovi získala záhy figuru a partii s jistotou dovedla k naší jediné výhře v tomhle zápase.

Michalovi v partii se Štěpánem Mannem od začátku dáma chyběla a šance na zvrat už nevyužil.

3. Hlinsko – Ústí nad Orlicí 2,5:3,5

Hlinsko nám mělo být nejvyrovnanějším soupeřem. Začali jsme však skvěle, viděl jsem to alespoň na tři vyhrané pozice. Za stavu 0:2 (pro nás) jsem odjel a teprve z partiářů zjišťuji, že ze zápasu bylo ještě drama.

Vašek hrál proti Říhovi Svěšnikova, soupeř dobral na d5 pěšcem, čímž se připravil o hru v centru, naopak Vašek měl při pěšcích e5, f5 dobré předpoklady pro útok na krále, který korunoval obětí dámy:

Černý na tahu.

Vítek proti Marušce Vaškové nechal pěšce, pak získal kvalitu, pak ztratil druhého pěšce a pak nenalezl nic proti postupu volňáka.

Vojta získal s Ondrou Novotným v zahájení figuru a s chutí si zaútočil na krále, v závěru přišla vidle “na celou rodinu”, tj. na čtyři figury naráz:

Černý na tahu.

Jirka proti Petru Zelenkovi nejdřív mohl získat materiál, to sice neudělal, ale útočil a mohl se proslavit nádhernou obětí dámy:

Bílý na tahu.

Jirka však oběť nenašel a v koncovce mu chyběli pěšci, prohrál.

Verunka v zahájení proti Michalu Ročňákovi dala kvalitu, ale záhy zaútočila na krále v centru, zbyla jí navíc celá věž a nakonec dala hezký mat pěšcem:

Černý na tahu.

Michal s Patrikem Peškem vyměnil dámy, přežil šance soupeře typu jednotažec nebo zisk figury, dostal se do koncovky S x J a tu zremizoval (byť měl mnohokrát na desce výhru) – a protože se tak stal jediným hráčem zápasu, který bílými neprohrál, byla to pro tým půlka vítězná! 🙂

Hodnocení jednotlivců

Vašek Grundman na první 2,5/3, to nelze kritizovat, půlka s Vuem je pochopitelná, byť ne slavná. Šachy kvalitou jasně převyšující zbytek týmu.

Vítek Holásek získal 1,5/3, co bylo “nad plán” proti Dolečkovi, to ztratil proti Vaškové.Jeho pevný šachy nebyly tentokrát neprůstřelný.

Vojta Holásek 1/3, chyby s Dolákovou a Brejšou vyplynuly ze snahy o aktivitu, Novotného přejel. Pochvala za hospodaření s časem, nevěřil jsem, že se dočkám!

Jirka Píše dosáhl taky jen 1/3, ale měl na šachovnici víc. Hrubka s Kupsou, nevyužitá šance se Zelenkou. Snaha o nátlakové šachy tentokrát moc nevyšla.

Veronika Šmajzrová je hráčem dne, 3/3! Chybičky se najdou, ale nekazí velmi solidní herní projev, body vždycky spolehlivě přišly.

Michal Šmajzr získal 1,5/3, má větší rezervy, figurky ho tak úplně neposlouchají, ale mezi občasnými chybami jsou delší plánovité pasáže.

Hodnocení družstva

Průběžné druhé místo za Lanškrounem asi odpovídá, nebylo to nijak zbrklé a chyby jsou od toho, abychom se jim příště vyhnuli. Až dostanete (snad během týdne) bulletin s partiemi, budete mít co dělat. 🙂

Výsledky najdete na chess-results.

Závěrečné poděkování patří paní Píšové, která za mě (plánovaně) zaskočila v roli doprovodu, když jsem musel od týmu předčasně ujet. Je i autorkou fotek pod článkem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *