Šachový klub Ústí nad Orlicí

Loučení s kategoriemi

4. kvalifikační turnaj KP mládeže kat. H+D 14, H+D16, Hlinsko, 12.4.2014

Sezóna finišuje, o posledních postupujících se mělo rozhodnout po týdnu opět v Hlinsku. Jak se do tamního nevelkého domu dětí vejde přes osmdesát hráčů, navíc s doprovodem, je záhada, ale vešli se a díky nastolenému přísnému režimu probíhal turnaj v poměrném klidu.

My jsme vytvořili středně velkou výpravu sedmi hráčů (chyběly např. moje holky nebo Míša): pro mnohé se jedná o přelom. Vašek a Vítek sehráli svou poslední mládežnickou kvalifikaci v životě, se čtrnáctkami se loučí Vojta, Jirka, Verča, Natka.

Většinu hráčů pobral do auta Martin, já s Vítkem a Vojtou jsme se trmáceli vlakem ráno i odpoledne skoro tři hodiny, to spojení je čím dál horší.

H+D16

Dvacet hráčů, Vašek nasazen jako číslo jedna, Vítek ve třech čtvrtinách.

Vašek Grundman patří už rok k suverénům své kategorie, i zde soupeře pestrou hrou přehrával, je radost se na to koukat. Dosud je nejistý v realizaci převahy, to ho stálo půlky ve vyhraných věžovkách s Ludvíkem a Tulisem. S Nešporem to bylo dlouhé vyrovnané manévrování v pozici D+J x D+J. Porazil Dolečka, Prokopa, Simona a v posledním kole si zajistil prvenství v koncovce nestejnopoláků s druhým nasazeným Patrikem Žejdlíkem. 5,5/7, 1. místo, 1801.

Vítek Holásek si solidní hru z MČR škol přivezl i sem, většinou směřoval do koncovek, s lepšími hráči (Nešpor, Ludvík, Prokop) neudržel, slabší porazil, remízoval přivyhranou střelcovku s Jakubem Jouklem (1506). Důstojné loučení s dětskými roky. 3,5/7, 12. místo, 1375.

Celkově oproti startovní listině trochu zpřeházené pořadí, některým šlo ještě o postup; za pozornost stojí třetí místo Ludvíka (nar. 2002).

H+D14

Třiašedesát hráčů. Vojta snad o postup přijít nemohl, Jirka se o něj chtěl ještě pokusit, Verče šlo o dívčí medaili, Natka a Kačka mohly hrát nesvázané očekáváním.

Vojta Holásek se do turnaje pustil s vervou, Novotnému nedal šanci, se Zemanem prý “tak nějak kombinačně přehlídl figuru”, ale pak matil. Pak narazil na Jirouška, s tím poztrácel materiál. Znovu se dostal dopředu přes Brokla a Juna a v posledním kole mohl vyhrát turnaj, kdyby ovšem porazil Kupsu. Zkusil to, odmítl remízu, hrál pomalu, ale na dvou minutách se zmýlil a prohra ho odsunula dozadu. 5/7, 7. místo, 1503.

Jirka Píše zahájil ještě lépe, 4/4, jeho zahájení mu opravdu sedí, porazil Bílka, Verču, Juna. Prohra s Kupsou se dá překousnout, šance na postup si zhoršil hlavně špatnou koncovkou s Nešpůrkem (remízová dámská koncovka – lepší pěšcovka – prohraná pěšcovka). Výhrou nad Broklem se aspoň dotáhl do osmičky. 5/7, 8. místo, 1497.

Verča Šmajzrová dobře začala, ale po prohře s Jirkou zkazila další kolo – rovnou koncovku s Anderlem si zkomplikovala a nakonec spadla. K bojům ve špičce se tak vůbec nedostala, porážela jen slabší soupeře. V posledním kole stála na prohru s Tomášem Málkem (1268), aspoň remis, ale na Vaškovou to těsně nestačilo a nepředběhla ji tak ani celkově. 4,5/7, 16. místo, 2. dívka, 1303.

Kačka Dudlová hraje mezi staršími zcela nebojácně a svým urputným stylem dosahuje řady úspěchů. Porazila tak třeba Patrika Peška (1267) nebo Milana Veselého (1303) a pronásledovala špičku (3.5/5). Prohry v posledních dvou kolech švýcar neodpouští, ale los nebyl snadný, za nulu s Brejšou a Zelenkou se nemusí stydět. Na vysokém Buchholzu je vidět, že hrála kvalitní turnaj. 3,5/7, 28. místo, 4. dívka, 1251.

Natka Hrůšová ve druhém kole Kačce zle zatápěla a skončilo to remízou. Ve čtvrtém kole porazila Martínka (1184) a říkal jsem si, že už by mohla proniknout do nadprůměru, hrála hezky. Pak ale již tradičně ztrácela, pořád chybí jistota v rozhodujících chvílích. 3,5/7, 30. místo, 5. dívka, 1175.

Kupsa vyhrál jasně, pak už to bylo těsné, vpád mladých potvrdil druhým místem Brázda (roč. 2003).

Postupy a medaile

Celkové výsledky jsou ke stažení např.na chesspce.cz.

Šestnáctky vyhrál zaslouženě Vašek, naopak Vítek nezopakuje loňské finále, kategorie je nabitější než vloni.

Ve čtrnáctkách jasně postupuje čtvrtý Vojta, jen o chlup horší je Jirka, což stačí na čtvrtého náhradníka, uvidíme. Verča má stříbro v dívkách, Kačka bronz, byť je tu mladší (možná trochu nespravedlivě v porovnání s Kalousovou, ale není to tak markantní jako v desítkách u Markétky). Natka v průměru

Připomenout si můžeme dvanáctky, tam je pátá Kačka jasně ve finále, naše Verunka pátá náhradnice, trochu za očekáváním Míša, kterému líp vyšly jiné turnaje.

V desítkách Markétka a Domča hrají na dívčí medaile, ale mezi chlapci to vůbec nestačí.

A – co je horší – jinak už skoro nikoho nemáme. Za těmihle hráči, kteří objíždějí, co mohou, zeje propast. Další hrají špatně a ani nemají zájem. Škoda.

Výsledky visí na chess-results: 16, 14.

Diagramy někdy, nestíhám.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *