Šachový klub Ústí nad Orlicí

Návrat do Harrachova III: Intenzívní program

Ode dneška se hrají kola dopoledne. Verunka hrála se starou známou z Liberce Agátou Huškovou, přetlačovaly se o g a h sloupec a nakonec byla šťastnější Verunka, více v partiových ukázkách. Vojta sehrál proti Marušce Vaškové slušně zahájení, ale pak si nechal banálně napadnout vázanou figuru a kompenzaci s masou středních pěšců a silným bělopolákem hledal marně. Vítek po sobotní francouzské prokázal, že ani Pirce v životě neviděl, proti třetímu nasazenému soupeři tvořil bez nějakého jednotného plánu a po dlouhém boji podlehl. Já jsem hrál poprvé v životě ve vážné partii proti Grünfeldově indické a zahrál jsem si dobře, po zahájení jsem stál líp, pak soupeř skoro vyrovnal, ale i v pozici s nestejnopoláky se daly hledat cestičky, v zápletkách jsem získal pěšce a v koncovce na třech minutách (oba) jsem ho až příliš snadno realizoval.

Rozbory s krajskými i ústředními trenéry, nákup (došel chleba), oběd (Verunka oplakala, že na ni nezbyly těstoviny), Mumlavské vodopády, velmi pěkná přednáška Pavla Šimáčka Jednoduchá taktika (přiměřeně náročná, srozumitelná, tak akorát rychlá, motivující!), večeře na pokoji, analýza partií, hodinový výběh, až se od úst kouřilo – a den je pryč. Stihli jsme toho opravdu dost.

Veronika Holásková (1248) – Agáta Hušková (1048):

Černá má kvalitu, bílý král nemá tahy, ale i bílí střelci jsou silní. Kdo se prostřílí na soupeře dřív? 28. f3! To je nutnost, ale po 28. … f5! by se diagonála pro černou dámu uvolnila, černý stojí na výhru. Jenže v pozici je svůdnost: 28. … Vg1+?? 29. Dxg1 Sxg1 30. exd5+ Dg6 31. Sxg6 fxg6 a Verunka s figurou navíc a volným déčkem snadno zvítězila. 1:0

Pavel Holásek (2009) – Ondřej Bauer (1858):

Pěšce držím, ale soupeř má aktivní dámu, po 28. … De2 hrozí Vd2, plánoval jsem Sd5 s přerušením sloupce, ale jen se bráním. Černý si to ale představoval jinak: 28. … Vf8?! To vypadá silně, ale bílý má výmluvu. Naleznete ji?

Zatím mám radost z frekvence, s jakou mi v partiích vyskakuje drobná taktika – sice tápu, ale ty pozice jsou bohaté …

A ano, řešením je 29. Dd5!, pěšec zůstal doma.

Pro soupeře pak muselo být nepříjemné tahat o něco horší pozici s perspektivou, že to někde s nedostatkem času zvoře. To se taky stalo:

46. Vc6! Vyhmatávám slabinu černé pozice, pěšce nelze krýt, proti Se4 není obrany. Proto 46. … g5 47. fxg5 hxg5 48. h5!

A tady černý nemá obranu proti Vg6+. Krytím pg5 pak koncovku definitivně zahodil: 48. … Vf5?? 49. h6+ Mám různopoláky – útočím na krále! 49. … Kh8 50. Vc8+ Kh7 51. Se4 e6 52. g4 1:0

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *