Šachový klub Ústí nad Orlicí

Jako nůž máslem

Šachisté malého gymplu v okrese suverénní

Přebor družstev škol v šachu, okresní kolo kat. 6. – 9. tř. ZŠ, Lanškroun, 12. 11. 2014

V přeboru škol se nám opakovaně daří, v minulém školním roce jsme byli v obou kategoriích na republice. A protože družstvo malého gymplu zůstalo v nezměněné sestavě (Vítek obětavě v kvartě propadl, aby se sestava udržela), musí být naše letošní ambice nutně vysoké.

Dokonce jsme si letos dovolili dříve nebývalý luxus postavit do okresu hned dva týmy; máme tolik dobrých hráčů, že je škoda je nechat sedět – a už je třeba vychovávat nástupce do dalších let. O místa náhradníků se v šachově nadšené kvartě strhl úporný boj, ale stavět třetí družstvo jsem již odmítl.

Ráno začalo telefonátem Denise Žaby, který zaspal a o akci přišel, ale jinak se na půl sedmou dostavili všichni a v Lanškrouně jsme byli s předstihem.

Družstvo A

Tradiční největší konkurent, Gymnázium Lanškroun, oslabil o dva své přední hráče, takže jsme byli první nasazení, i když nám lanškrounští docela šlapali na paty. Rozhodlo hned druhé kolo, kdy jsme je v přímém souboji porazili 2,5:1,5 a do konce jsme náskok ještě navyšovali. Za celou soutěž jsme poztráceli pouze dva body (dvě remízy, jediná prohra) a ziskem 26/28 (7 zápasových výher) jsme soutěž zcela ovládli. První místo a jasný postup do kraje.

Václav Grundman (4.B): 7/7, soupeře dostával do komplikovaných pozic, kterým rozuměl výrazně lépe. Jasně nejsilnější hráč v soutěži.

Vít Holásek (4.B): 5,5/7, spoléhal na techniku, z rovných nebo mírně lepších pozic protihráče utahal v koncovkách. I když ne vždy.

Vojtěch Holásek (3.B): 7/7, kosil to v bleskovém tempu, druhá strana často nestíhala ani sledovat, co se děje.

Veronika Šmajzrová (2.B): 6,5/7, v prvních dvou kolech se dostávala do nestejných střelců, což často končí remízou, ale pak už soupeře spolehlivě přehrávala.

Družstvo B

Překvapilo dvěma výhrami hned na počátku a většinu soutěže se drželo na předních stolech, báječné. Po prohře s lanškrounským gymplem jsem čekal, že závěrečná tři kola budou vypadat takto: vysoká výhra, zákonitá prohra s naším áčkem a vysoká výhra v závěru vedoucí k úspěchu. Jenže to dopadlo jinak: dvě zápasové remízy – a našemu áčku se stejně nevyhnuli, chytili ho v posledním kole a prohra 0:4 znamenala při daném systému pád o mnoho míst dozadu. Škoda, krutý los. 12/28, 2 zápasové výhry, 3 remízy, 2 prohry, 8. místo ze 14 účastníků.

Veronika Holásková (1.B): 2,5/7, zahájila skvěle, pak sehrála náročnou bitvu s favorizovaným Kupsou, po porážce ale dohrála soutěž v mírném útlumu.

Natálie Hrůšová (2.B): 1/7, dlouho nestíhala rychlé hrací tempo, stavěla pěkné pozice, ale padala na čas nebo kazila v závěru.

Michal Šmajzr (2.B): 5/7, nejlepší bodový zisk týmu, přes malou praxi dokázal z krkolomných pozic získávat body.

Jan Valčík (4.B): 1,5/3, ukázal zjevný přirozený talent a moc nechybělo k superúspěchu, Kocandu (1269, tedy lepší než 3.VT) zcela přehrál, ale neuměl dát mat dámou (remis).

Jiří Hájek (4.B): 2/4, hrál podobně slušně a dva méně zkušené soupeře zaslouženě porazil. (Pozn.: oficiální výsledky chybně připisují dvě jeho partie Valčíkovi, Jirka hrál vždy v lichých kolech.)

Okres se může chlubit krásnou účastí čtrnácti týmů – a my tím, že jsme ho ovládli.

Naše áčko se tedy těší na krajské kolo; vzhledem k síle družstev z jiných okresů na republiku rozhodně chceme, největšími konkurenty budou zřejmě Hlinsko a Polička.

Výsledky na chess-results.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *