Šachový klub Ústí nad Orlicí

Hlavní bylo dojet – postup se zrodil v kalamitní situaci DOPLNĚNY FOTKY

Přebor družstev škol v šachu – krajské kolo, Svitavy, 2. 12. 2014

Letos byla krajská kola jednotlivých kategorií sloučena na jedno místo a do jednoho dne. Byla to dobrá volba; svitavská Fabrika je na to ideální prostor a některým z nás učitelů to ušetřilo den.

První a druhý stupeň ZŠ měly finále osmičlenné, kam se bylo třeba kvalifikovat, po dvou týmech z každého okresu (vlastně Svitavy 3, Pardubice 1). Střední školy hrály open, letos se přihlásilo deset týmů.

My máme vysoké ambice na “malém” gymplu, tedy v kategorii 6.-9. tř. ZŠ, kde jsme už loni byli na republice (čtrnáctí) a nikdo z týmu neodešel, okres jsme vyhráli dost jasně. “Velký” gympl se vyrovnává se ztrátou hned čtyř špičkových hráčů (Mareš, Jániš, Kubišta, Kapoun), takže si mohl jet v klidu zahrát.

Tam

Měl to být den vskutku odpočinkový: nasednout na vlak, za dvacet minut vystoupit ve Svitavách, odehrát turnaj, převzít ceny a s postupem v kapse se vítězoslavně vrátit. Jenže do hry vstoupila ledovková kalamita.

Pondělí večer – a internetem proskakují znepokojivé zprávy. Ale ještě než si je přečtu, nastává dvouhodinový výpadek proudu. Když se skoro v deset večer zase svítí, mám čas jenom zjistit, že zprávy jsou opravdu znepokojivé, podle ČD se mimořádná událost prodlužuje asi do čtyř ráno. Jdu spát.

Pro jistotu vstávám v šest ráno a vidím, že je zle, vlaky opravdu nejezdí. (Je při tom třeba odfiltrovat chaos, např. náš vlak při internetovém pohledu na naše nádražní cedule jede, v Chocni jede – ale v Pardubicích už mají, že je zrušen; to ho nemůžou zrušit najednou po celé délce?) Vymýšlím různé neuspokojivé scénáře. Koukám na možnost jet autobusem, hm, příjezd do Svitav v deset (místo v osm). Stejně zbytek kraje nepřijede.

V 6.45 volám Dolfovi (pořadatel), snad už bude vzhůru: “Zruší se to, viď?” “No jo, ale sál už je zamluvenej. A jak bych dal vědět lidem? … Já ti ještě zavolám.”

Přemýšlím, že bych odvolal hráče, aby nechodili zbytečně na nádraží, ale nezkouším to, všechny neseženu.

Před sedmou riskuju, volám do jídelny a přihlašuju odhlášené obědy.

Po sedmé volá Dolfa, akce bude. Opakuju mu, že v nejlepším případě dorazíme na desátou. No dobře, tak na cestu. Rychle beru rozespalý děti.

Po cestě na nádraží volám Vaškovi, Ten jde teprve na nádraží v Chocni a prý slyšel, že vlaky nejezdí. 🙂 Přikazuju mu, že až se za chvíli ubezpečí, že opravdu nejezdí, má si sehnat autobus a dorazit do Ústí, jak to půjde.

O půl osmé se scházíme na novém ústeckém nádraží. Přecpaná hala, tabule s očekávanýma údajema, podle nichž nejede prakticky nic, pokladní, která neví a netuší. Potkáváme se s kolegyní a studenty, co jedou do Brna na ocenění školního časopisu. Aspoň se fotí před tabulí s odjezdy.

Scházíme se včas a v plném počtu, ale čekáme, co Vašek; má cenu bez něj jezdit? Pořád nevolá, volám mu tedy sám … a přichází dobrá zpráva, už sedí v autě a po osmé bude v Ústí. Velím tedy k odchodu na autobusák, kdyby to lidi ze sídliště věděli, mohli spát o hodinu déle.

V 8.15 měl turnaj začít. V 8.25 odjíždíme autobusem směr Třebová (navzdory náledí jede) a nastává další zásadní úkol, chytit přípoj, na přestup jsou jen tři minuty.

To se bez stresu daří, ještě stíhám odběhnout do železniční haly a ubezpečit se, že situace je čím dál stejná, opticky i horší, ty stovky minut u EC, expresů apod. v Ústí nesvítí, takový věci u nás nestaví.

Vítězoslavně se kodrcáme neobratným autobusem po hrbolatých zledovatělých okreskách, jestli nespadneme do příkopu, do Svitav dojedem. Jsou ale podivně daleko, místo dvaceti minut vlakem je to hodina a půl autobusem. Nabíráme ještě drobné zpoždění, ale to už vzal čert. To podstatné se podařilo, na turnaj jsme dojeli.

Je to neuvěřitelné, ale všichni ostatní jsou tu, čeká se jen na nás! Radši se neptám, kolik kolegů riskovalo jízdu autem bez havarijního pojištění … Vůbec nemáme čas se zorientovat, přečíst startovní listiny, zjistit pořadí zápasů, největší konkurenty, naplánovat taktiku … prostě sedáme ke stolům a bez vydýchnutí hrajem.

 

Kategorie 6. – 9. tř. ZŠ

Osvědčená sestava  Vašek, Vítek, Vojta, Verča Š., jako zřejmě nehrající náhradník Verča H. Víme, že jsme vysokými favority na výhru a že o postup by nás mohl připravit jen úplný kolaps, ale po vyčerpávající cestě taky víme, že nic není nemožné. Naštěstí proti nám v prvním kole sedí Svitavy, jasný outsider, a ano, dávají si říct, jen Vítek jde podle svého zvyku do rovné koncovky a soupeře utahá až tam. 4:0

Druhé kolo, Gymnázium K.V.Raise Hlinsko, družstvo mladé, ale velmi perspektivní, můj tajný favorit na postup – ale než stíhám svěřence varovat, už se hraje. Verča spolehlivě vítězí, ale hned tři naši si vybírají slabší chvilku, to snad ne!

Vašek hraje černými s Novotným (1410), to je samozřejmě slušný hráč, ale pro Vaška tak do simultánky, i sází tam rychle jeden tah za druhým, má asi 13 minut proti 2 (tempo 15 + 5, zřejmě díky našemu zpoždění), ale soupeř se pořád drží.

Tady Vašek zkusil soupeře splést: 1. … Jb2?!!. Mohl hrát korektněji 1. … Jf2 a zkusit soupeře ještě sušit a dřít, raději ale nastavil léčku. 2. Ja3! Ovšemže ne 2. Jxb2?? a3! 2. … Ke6 3. Kc2 Kxe5 4. Kxb2 Kf5 5. Jc4 Kg4 6. Je5+ Kxg3 7. Jxg6 Kg4 8. Ka3 Kf5 1/2 Jezdec zas tak krátkonohý nebyl.

Ještě hůř ale zahrál Vojta s Vítkem. Vojta udělal s Ročňákem typickou chybu našich hráčů, když po napadení figury udělal mezitah, aby měl po reakci soupeře napadené figury dvě. Vítek s Vaškovou trpěl v pozici bez pěšce, pak zázračně přešel do věžovky s pěšcem víc … a tu prohrál. Věž patří za volňáka, to platí i na pár vteřinách!

Takže studená sprcha, prohra 1,5:2,5 a žádný čas na soustředění, hned se hraje dál. Okamžitě se mi vynořilo, jak jsme tu před dvěma lety s Marešovou generací prokaučovali postup …

A hned ve třetím kole druhé Hlinsko, ZŠ Resslova, sourozenecké dvojice začínající jen na Z a Ž (Žejdlík, Źejdlík, Zelenka, Zelenka). Naštěstí pro nás nehrál Říha, ten chodí ještě na jinou základku … A nevypadá to dobře, sice nás pořád spolehlivě drží Verča, ale Vojta má pár pěšců míň a jednoduchou pozici, kde útok nevykřeše, Vašek tahá proti Patrikovi remízovou jezdcovku, není kde ji prolomit … a než mu doporučím remízu, nastavuje dokonce pěšce, budeme rádi za 2:2. jestli Vítek utahá Erika.

Ale pak nastává obrat, hvězdy na nebi se otočily v náš prospěch a po zbytek turnaje už nám vycházelo skoro všechno. Vojta vytvořil pouhým střelcem a věží matovou síť, Vašek si dobírá zpět pěšce a nezůstává jen u něj, jezdcovku dokonce vyhrává, k dovršení všeho Vítkovi Erik neklade odpor a padá na čas. 4:0

A jedem dál, 4:0 nad Polabinami (Vítek s Brázdou v jezdcovce o pěšce míň, ale soupeř padá, ani se už nedivíme), 3:1 nad ZŠ Na Lukách Polička (ostuda Vítek nezvládá Adama Švandu) – a hrajeme s Lanškrounem, ze kterého se zatím v průběžném pořadí vyklubal největší konkurent. Matěj Kupsa nadhazuje, že 2:2 by brali, ale my jsme rozběhnutí, nepolevujeme, vzadu dva body, Vítkovi radím půlku s Kolomým vzít (respekt k dlouhodobé statistice, která vyznívá pro soupeře), Vaškovi s Kupsou nevzít – a hle, ve stejnopolácích, kde byl stejný počet pěšců, jich Vašek pobral snad pět a když se soupeř nevzdal, matí Vašek k obveselení publika pěti dámami.

A hele, to bylo předposlední kolo – a už jsme vítězi, už nás nikdo nemůže dohnat, přesto hrajeme dál, dětem ani neříkám, že už je hotovo, ani nestavíme náhradnici, je tu Gymnázium Polička. Stoprocentní bilanci ztrácí sérií hrubek Verča, ale ostatní bodují naplno, na závěr 3:1

Co dodat? Bylo to jak na Divokém západě: opatrnost a taktika šly stranou, v jednom zápřahu jsme prolétli soutěží a kvalita se projevila, po roce opět budeme na republice! 23/28, 1. místo, jasný náskok na další týmy.

Druhé postupové místo má asi po zásluze Gymnázium Lanškroun, jemuž odešli do vyšší kategorie Havelka a Doleček, ale kádr mají stále kvalitní a široký. Hlinsko i Polička doplácejí na roztříštěnost hráčů do několika různých škol, Polabiny už zaostaly, Svitavy na tuhle soutěž neměly.

Václav Grundman (4.B) – 6,5/7, výkon 1996, jasně nejsilnější hráč v soutěži, na což zpočátku trochu hřešil, na největší konkurenty se soustředil zodpovědně.

Vít Holásek (4.B) – 4,5/7, 1540, nejvíc výpadků, ale pořád solidní kvalita.

Vojtěch Holásek (3.B) – 6/7, 1576, zpočátku chyboval, ale pak se rozjel.

Veronika Šmajzrová (2.B) – 6/7, 1397, jistota sama, spolehlivě vítězila, až v posledním kole si dovolila chybovat.

Veronika Holásková (1.B) – nevděčná role náhradníka, kdyby někdo upadl na ledu.

 

Kategorie SŠ

Katka je jasná jednička, Petr už skoro nehraje, další osvědčení amatéři si zahrají jednou za rok. Nebude to ostuda?

Moc jsem je nestíhal sledovat, roli kapitána zvládla Katka.Kdyžtak něco doplň.

Hrál se sedmikolový švýcar. V prvním kole svitavské béčko, pohoda a 3:1 pro nás. Ve druhém Sportovní gymnázium Pardubice s Macháněm, Vlčkovou a Liduchem, aha, ani ťuk, 0:4 Tak takhle vypadá krajská špička …

Na uklidněnou lanškrounské béčko, 3:1, a konečně asi rovnocenný soupeř z Poličky, Petr prohrává s Monikou Ryšavou, ale Katka poráží Patrika Feltla, fajn, 2:2. A Mýto, to je pěkný los, 2,5:1,5, držíme se v první půlce, že by snad medaile?

Ale ne, poslední dvě kola s Půlpány, totiž s Chrudimí, a s Lanškrounem. 1:3 a 0,5:3,5, remízy uhráli Petr s Matějem Půlpánem a Štěpánem Kolomým, Honza Václavek s Lysým.

Přesto zůstáváme na pátém místě, sice s odstupem na čtvrtého, ale pořád je to první půlka. Solidní výsledek! Katka a Petr družstvo táhli, ostatní sem tam něco přidali.

Kateřina Šmajzrová (8.B) – 4/7, 1672, zahrála si s absolutní krajskou špičkou (Macháň 2215, Jakub Půlpán 2223, Havelka 2113), slabší spolehlivě porazila, cení se výhra nad Feltlem.

Petr John (3.A) – 4/7, 1478, docela si vzpomněl na to, jak dřív šachy uměl, cenné jsou remízy s Matějem Půlpánem (Chrudim) a Štěpánem Kolomým (Lanškroun).

Jiří John (3.A) – 2/6, Jan Václavek (7.B) – 0,5/4, Jan Kašpar (3.A) – 1,5/4, u všech třech se na to koukat rozhodně dalo, je jen škoda, že se šachu nevěnují víc, nezkušenost se projevila.

Pořadí (postupuje Sportovní gymnázium Pardubice a Gymnázium Chrudim, třetí je Gymnázium Lanškroun) je asi spravedlivé, všechna tato družstva mají tři silné hráče a solidního čtvrtého.

 

Výsledky

Obě kategorie jsou na chess-results. Dvě “Václavkovy” nuly (2. a 7. kolo) ve skutečnosti patří Kašparovi.

 

Návrat

Díky hektickému výkonu pořadatelů turnaj skončil v plánovaném termínu! S postupem v kapse a vědomím, že není kam spěchat, se už zpátky cestovalo jinak. Velcí dokonce utekli bez cen, aby stihli vlak v 15.00, o kterém chytré mobily tvrdily, že určitě pojede. Na nádraží jsme ovšem zjistili, že i nadále nejede nic. Tedy zase autobus, hodinku do Třebový, no co se dá dělat …

… ale tu ochotná paní pokladní oznámila, že ve Svitavách mimořádně zastaví EC od Brna, sice nikdo neví, kdy přijede, na kterou kolej, vyvěšeno na ceduli nebude a zejména se neví, jestli zastaví taky v Ústí, ale neva.

Přijelo, nastoupil jsme, vlak dlouhatánský poloprázdný … a stál. Pět minut, deset minut … a rozjel se a sice pomaličku, ale jel. Ve Třebové jsme zkusili vylézt, ale hned zase zalézali, když nám nastupující cestující potvrdili, že staví v Ústí i v Chocni … a ve čtyři, kdy bychom autobusem akorát dojížděli do Třebové, jsme už byli v Ústí – a mohli odejít domů sledovat na internetu, že vlaky opravdu stále nejedou.

 

Fotky

Budou, až (jestli) mi je dodá Vašek. Můj foťák totiž přes týden cestoval autem, kde jsem ho v sobotu vytrousil … ale to je zase jiná pohádka.

… a už je poslal, díky.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *