Šachový klub Ústí nad Orlicí

Postupový finiš DOPLNĚNO

4. kvalifikační turnaj KP H+D10, H+D12, Mistrovice, 11. 4. 2015

“Malí” nám letos dělají samou radost, na poslední kvalifikaci jsem opět očekával účast k deseti hráčům. A protože se hrálo v Mistrovicích, kam nejede vlak, byl organizační problém to všechno s případným rodičovským doprovodem poskládat do aut.

Nakonec však byla účast komornější, devět přihlášených na čtvrtečním kroužku se smrsklo na šest skutečných účastníků, vešli jsme se do jednoho auta (díky paní Kočí za dopravu a paní Píšové za doprovod) a jednoho vlaku – moje parta se prošla jarní rozkvetlou Suticí z Verměřovic do Mistrovic a odpoledne zpět. (Květiny na fotkách doufám poznáte.)

V pátek předtím jsem ještě stihl ztratit mobil, takže jsem měl obavy ze zádrhelů, ale nic se nestalo. (Mobil už zase mám.)

Šlo o hodně, totiž o postupové body, postup chtěl udržet Míša a vybojovat Kačka a Matěj.

H+D10

Matěj měl hrát vepředu, Tomáš a Vašek víc vzadu.

Matěj Kobr předvedl svoje typické šachy. Bleskově toho vidí mnoho, bleskově to taky zahraje, z 80% to jsou ty správné tahy, ale občas se zákonitě vloudí hrubka, někdy ji soupeř potrestá, jindy ne. Ve třetím kole po infarktovém průběhu porazil na prvním stole výborného Radka Nejedlého, svoje postavení ale rychle zkazil prohrami s Juchelkou a Málkem. Pak přejel Šafáře a o úspěchu rozhodl v posledním kole s Tomášem Rožkem. 5/7, 5. místo, 1231.

Tomáš Holásek sice posbíral poměrně brzo dva body, takže nehrál úplně vzadu, ale nevyužil některé šance a skončil dost skromně. 2/7, 28. místo.

Václav Kočí je herně naprostý protipól Matěje, hraje nesmírně uvážlivě, pomaličku rozehrává, připravuje své útoky, jenže se tak vůbec nemůže vejít do časového limitu, na čas prohrál hned několikrát. Přitom se na partie kouká docela hezky. Jeden diagram níže. 1/7, 33. místo, nebyl poslední.

Vepředu Juchelka a Šulcová z Polabin, novým jménem je Roub (Železné hory), někteří favorité trochu tápali.

H+D12

Kačka body potřebovala, Míša měl už nahráno, Markétka se skromnými úmysly.

Kateřina Dudlová zabrala v pravý čas. Po ne zcela suverénní první půlce sezóny se zase vrací v původní formě, možná ještě lepší. Obrovskou kliku měla ve třetím kole s Míšou, pak prohrála s Honzou Jirouškem, ale do konce turnaje pustila už jen půlku Ďuriančíkovi. Hrála houževnaté šachy, ohrožené pozice vynalézavě bránila a včas přecházela do protiútoku. Výborný výsledek jí na poslední chvíli zajistil finále. 5,5/7, 3. místo, 1. dívka, 1552 (!).

Michal Píše hrál s chutí a aktivně, ale nalomila ho partie s Kačkou – obětoval věž, mocně útočil, jenže přehlédl mat na poslední řadě. Později prohrál ještě s Ďuriančíkem a Jarešem, proti oběma bránil náročné pozice a přehlížel přitom jednoduché obraty. V Mistrovicích neměl svůj den, ale když i nepovedený turnaj znamená pořád širší špičku, je to dobré. 4/7, 11. místo, 1285.

Markéta Holásková rozehrávala některé partie velmi pěkně (např. s Adamem Švandou se držela dlouho), ale pak se otáčely v její neprospěch a z útlumu už se nevymanila. Měla i trochu smůlu: v jedné partii soupeř postavil Sd6, De5, pronikl na h2 a matil. Markétka v další partii postavila baterii Sd6, De5, pronikla na h2 … a nic kromě šachu tam nebylo. 🙂 1/6 + 1K, 32. místo, 6. dívka.

Jména vepředu (Adam Švanda, Jiroušek) podle očekávání, kromě Míši se nedařilo třeba Adamu Zelenkovi.

Výsledky turnaje

Jako vždy na chess-results.

Celkové výsledky kvalifikace

Jsou vyvěšeny zde.

V desítkách ve své první sezóně zazářil Matěj Kobr. Na finále to nestačilo, skončil desátý (podle bodů osmý, ale vítězové jednotlivých turnajů mají přednost), přesto hned po svém vstupu na turnajovou scénu zapadl do špičky. Má talent a maká, chce to jen odstranit zbrklost – nedovedu si představit, jak by ve finále zvládal pomalé tempo se zápisem; obávám se, že by vždy za tři minuty bylo po partii. Za rok hraje opět desítky, máme se na co těšit.

Dívčí bronz tu má Dominika Šmajzrová, ta to ale bude mít za rok ve dvanáctkách těžké.

První zkušenosti získával Tomáš Holásek a Vašek Kočí, můžou tu hrát ještě dva roky, pokrok je vidět.

Jeden turnaj odehrál Dan Hejkrlík (ale ten se nám nějak vytratil z kroužku), ve statistice není neregistrovaný Tomáš Borek.

Ve dvanáctkách máme dva postupující do finále! Kačka si to zasloužila strhujícím finišem, Míša vyrovnanými výkony během sezóny. Blahopřejeme! Pro Kačku to zároveň znamená dívčí zlato!

Markétka a Hanka Dostálová obsadily mnohem skromnější místa (i když pátá a šestá dívka, to jde), obě se pomalu zlepšují, Hanka ale už napřesrok přechází do čtrnáctek.

Diagram

Václav Kočí (1000) – Barbora Kopecká (1000, Jablonné n. Orl.), 6. kolo:

Pěkný mat, ne?

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *