Šachový klub Ústí nad Orlicí

Medailový Velký pátek

V pátek 25. března se v Poličce konal 14. VELIKONOČNÍ TURNAJ V ŠACHU MLÁDEŽE. Protože to vypadalo, že se z důvodu vytíženosti trenérů nikam nepojede, nabídla jsem se, že s dětmi tentokrát vyrazím já. (Marcela Píšová) Nejsem šachista, proto nabízím alespoň postřehy z atmosféry turnaje.

Na nádraží dorazilo 8 dětí. Cesta proběhla bez problémů. Vlaky jely podle jízdního řádu a tudíž se neopakovala situace z loňska, kdy děti přišly o první dvě kola. Hrálo se tradičně ve školní jídelně ZŠ nedaleko nádraží.

Turnaj byl rozdělen do dvou kategorií:
Elo turnaj – Elo nad 1350 – 12 účastníků
Turnaj výkonnostních tříd – Elo do 1350 – 43 účastníků

Elo turnaj

Zaslouženým vítězem se stal podle předpokladů Jan Tulis (1958), který vyhrál všech 7 kol. Ostatní byli hodně vyrovnaní a často docházelo k překvapením.

Vít Holásek (1670)

Byl druhým nasazeným a trochu se obával, že rapidy už hraje málo. Přesto se zkušeně pohyboval převážně na druhé šachovnici a vybojoval 5,5/7. Prohrál jen s Tulisem a půlil s Junem. Zasloužené 2. místo – stříbrná medaile.

Jiří Píše (1504)

Jako šestý nasazený napjatě očekával soupeře. K jeho nelibosti hned v prvním kole vyfasoval bratra Michala. Raději jsem se nedívala, ale jak mi hlásil pan Leksa, kluci se nešetřili. Nakonec se Míša na mě začal otáčet a usmívat. Já věděla, že vyhraje.  Jirka se ale oklepal a pokračoval třemi výhrami s Klabenešem (1479), Junem (1655) a Brožkou (1501). Rudovi tak oplatil porážku z Orlické šachovnice konané před týdnem. V pátém kole si zahrál na on-line šachovnici s vítězem turnaje Janem Tulisem. Následně prohrál s Vítkem Holáskem a do posledního kola dostal Vojtu. Naštěstí z toho byla remíza, což pro Jirku znamenalo 3,5/7 – 3. místo a medaili. Rozhodoval střední buchholtz.

Vojtěch Holásek (1562)

Měl trochu nepovedený začátek. Prohra s Ďuriančíkem, remíza s maličkým a talentovaným Brožkou a znovu prohra s Klabenešem nevěstila nic dobrého. Potom ale už bodoval a dosáhl 3,5/7 – 7. místo.

Michal Píše (1351)

S obavou jsem Míšovi ukazovala startovní listinu ELO turnaje. Jeho elo je 1351 a stal se tak papírově nejslabším účastníkem. To ho vůbec nepotěšilo. Je to ale bojovník. Nakonec porazil Jirku (1504), Klebeneše (1479) a Béma (1515). V posledním kole si dokonce zahrál poprvé v životě na on-line šachovnici s vítězem turnaje. Získal 3/7 – 8. místo a zaslouží si pochvalu.

Turnaj VT

Leksová Soňa (TJ Lokomotiva ČT)

Soňa hrála velmi dobře a vyhrávala jeden bod za druhým. Měla z toho oprávněnou radost. Až v posledním kole narazila na Verunku Holáskovou, se kterou prohrála, což jí stálo vítězství v turnaji. 6/7 – 2. místo a medaile !!!.

Veronika Holásková

Jako první nasazená byla po ránu viditelně nesvá. Navíc prohrála hned v prvním kole s Lukášem Křivským, přestože partie byla podle jejích slov vyhraná. Potom už ale jen vyhrávala. Nakonec z toho bylo krásné 3. místo a medaile.

Holásek Tomáš

Bojoval jako lev a posbíral pěkných 3,5/7 – 23. místo.

Šmajzrová Dominika

Uhrála pěkné tři body proti rovnocenným soupeřům. 3/7 – 31. místo.

Markéta Holásková

Hned v prvních dvou kolech dosáhla výhry a remízy. Další hráči však byli nad její síly a nakonec získala 2,5/7 – 35. místo.

Adam Tran

Šikovnému Adamovi se tentokrát moc nedařilo. Přesto měl stále dobrou náladu. 1,5+K – 36. místo.

Celkovou vítězkou turnaje VT se stala Pejřimovská Viola Ruby se ziskem 6/7. Snad poprvé byly na stupních vítězů samé dívky, a ještě s tak vyrovnanými výsledky!!!

Zpáteční cesta proběhla v pořádku. Vezli jsme si 3 + 1 medaile. Pohodový turnaj určitě hodnotím kladně.

3 thoughts on “Medailový Velký pátek

  • Vítek H. napsal:

    Ještě je potřeba dodat, že jsem tu remízu dal Rudovi, protože jsem již nepotřeboval vyhrát. Dokonce by mi stačilo i prohrát, ale přišlo mi nečestné mu tu výhru jen tak dát. 😀

  • Pavel Holásek napsal:

    Já taky děkuju za obojí. Je škoda, že účast na turnaji trochu upadá, nevím proč, je to tradiční akce (i když posun na pátek, byť logický, mi je proti srsti). Koukal jsem na výsledky, jen co byly. Vítek skvěle, Jirka slušně, Vojta aspoň dělí třetí místo ;-), Míša výborně!! V béčku dobře Soňa, Verunka, Mot i Domča, dalším to půjde příště.

  • Martin Šmajzr napsal:

    Ještě jednou díky moc za doprovod a skvělý článek i s fotkami. Doufám, že to inspiruje účastníky dalších akcí :-).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *