Šachový klub Ústí nad Orlicí

Doma je doma

ŠK Ústí nad Orlicí – Caissa Pivovar Dalešice 3:5

Co znamená nadpis? Že jsme konečně jednou nemuseli do Třebíče, ale měli ho doma. Že máme novou pěknou hrací místnost ve Šnytu. Že jsem se včera vrátil z Harrachova. A že po dni plném šachu odpočívám … chci říct, že píšu reportáž. Ale já ji odbydu.

Sestava bez druhého a třetího (Karásek, Grundman), ani soupeř nebyl moc kompletní, navíc minule prohrál, dalo se pomýšlet na body.

Hrál jsem naplno náročnou partii, takže tentokrát nevím fakt skoro nic, víc by jistě napsal Martin, který přepisoval partie.

Martin (Š.) stihnul půlit dřív než Jarda, následoval je Martin P. Aha, já musím napsat Martin Poslušný, protože my máme ještě Martina Pečinku. Ten nastoupil po dlouhé době a obával jsem se, že se to na hře musí projevit, ale kdepak, Martin nic moc nezapomněl a docela rychle vyhrál, inu, zabijákova sicilská …

Zápas byl pak prý i vyhraný, ale Jenda přešel kolem jakéhosi vyhrávajícího e4-e3 a prohrál, a ani Kuba nedokázal udržet půlku a dost si za to pak nadával. Půlil aspoň Vlasta, ale nevím ani kdy, ani jak.

Bylo zřejmé, že na remízu v zápase bych musel vyhrát, což se dvěma pěšci míň nebylo reálné. Nakonec jsem přes nestejnopoláky neudržel ani půlku, takže 3:5.

Jen svoji partii jsem schopen okomentovat trochu podrobněji. Proti Oldřichu Sedláčkovi (2216) jsem na královské fianchetto rozehrál královskou indickou a již od zahájení bylo o čem přemýšlet, oba jsme ztráceli hodně času. Nechal jsem se zlákat obětí dvou pěšců za rozehrání všech figur a působivou dvojici střelců, zatímco soupeři zůstal jezdec trčet na e1. Pak jsem ale něco málo neviděl a sice jsem (podle plánu) získal kvalitu, jenže soupeř měl za ni i třetího pěšce. Ve snaze o aktivitu jsem pak opět něco přehlédl a musel kvalitu vrátit, bez dvou pěšců a s nestejnopoláky jsem však držel cosi jako pevnost. Soupeř mi ale nastoupil pěšci královského křídla, s nedostatkem času už jsem hrál vabank a přišel mat. Navzdory chybičkám velmi obsažná partie.

Těšil jsem se, jak to ve Šnytu bude žít, ale nakonec jsme seděli jen ve třech s Kubou a Jardou, kterým jsem demonstroval něco ze svých fantaskních harrachovských pozic. Závěrečná blicka s Kubou skončila 3,5:3,5. Osm hodin intenzívního šachu.

Oproti prvnímu kolu jasně prohráli outsideři, snad trochu překvapila prohra Lípy s Rapidem. My budeme záchranářské body dělat tradičně až na poslední chvíli, žádný stres. 😉

4 thoughts on “Doma je doma

  • Jenda Mareš napsal:

    Moje partie vypadala dost bizarně, zejména “skvostný” převod dámy z b6 na h6, kde kryla pěšce na h4 a střelce na e3. Zběžně jsem si to přehrál s počítačem a kupodivu většinu partie hodnotí docela slušně. Soupeř udělal chybu úhybem věže na d1, po zmíněném e3 jsem byl vyhraný, jenže jsem nedopočítal k dobírání věže na f7, po čemž by to už bylo jasné. Vlastně jsem byl od toho jeden tah, viděl jsem, že útok ihned neprorazí, jenže po třech útočných tazích šla prostě dobrat věž a měl bych kvalitu navíc s pokračujícím útokem. Po zahraném dobrání koně už jsem byl zdechlý zase já a další pokračování už byla jen agónie bez šancí na záchranu.

  • Martin Šmajzr napsal:

    Komentář z pozice kapitána :-): chronologicky – soupeř (Vojtěch Mejzlík 2221) mi nabídnul v 10. tahu remízu, o které jsem sice dlouho přemýšlel, ale nakonec přijal, hrát se to dalo s velmi nejasným výsledkem, vzhledem k uzávěrce rapid ELA jsem ale moc bojovně naladěný nebyl. Pak přijal nabídku remízy Martin Poslušný, z mého pohledu naprosto korektní. A do třetice nabídka remízy, kterou akceptoval s mým schválením Jarda – podobná situace jako u mě – hrát se to dalo s hodně nejasným výsledkem (v okamžiku nabídky bych to hrál skoro raději za soupeře). Pak zabodoval Péča, už jsem mu říkal, že doufám, že bude nastupovat pokud možno pravidelně :-).
    Vlastík remizoval korektně, určitou výhodu v průběhu partie měl, ale jestli tam bylo něco konkrétního nevím, zadával jsem to do PC bez motoru a při popartiové analýze některé zajímavé nápady byly, ale nic zcela jasného. Tím bohužel skončila pozitiva, jak už padlo, největší škoda bylo partie Jendy, tam ten bod byl téměř jistě, k tomu si to ale chtělo nechat hlavně trochu víc času, závěrečný guláš hrát na půlminutě nemohlo dopadnout dobře. A v kisně to zkazil i Kuba, tam jedna chybka znamenala ztrátu partie, na výhru by se to ale hrát asi reálně nedalo. Poslední dohrával Pavel, ale ten bojoval za marnou věc, na šachovnici bylo toho ještě příliš moc, aby se pěšcový deficit časem neprojevil.
    Nedá se nic dělat, teď už body nebyly daleko, tak to třeba dopadne za 14 dní :-).

  • Martin Pečinka napsal:

    Škoda, že to tam nedotlačil i Jenda Mareš. Ta jeho partie určitě stojí za hlubší rozbor, třeba i tady na webu, protože to co tam stálo na šachovnici už v 6. – 8. tahu jsem teda ještě v životě neviděl a bylo na co se od vedle koukat 🙂

    Já měl comeback zjednodušený tím, že jsem si snad nemohl přát jiných 20 tahů, než který soupeř opravdu zahrál 🙂

  • Honza Pokorný napsal:

    Škoda, nejmíň bod byl hodně blízko 🙁
    Palec nahoru Péča, tomu se říká návrat!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *