Šachový klub Ústí nad Orlicí

Kolotoč zastavil v Ústí

2. kvalifikační turnaj KP mládeže kat. HD12, HD10 – Ústí nad Orlicí, 10. 12. 2016

Letos nebylo zájemců o pořádání turnajů tolik, trochu netypicky jsme tedy organizovali i jeden z turnajů nižších kategorií. Martin Šmajzr to (s Verčou) celé uspořádal a odřídil od počítače, David Kameník a já jsme pomáhali nad šachovnicemi.

Mimo jiné jsem narazil na drobný rozhodcovský oříšek. Bílý měl na c3 jezdce, vázaného střelcem z b4. Zahrál Jc3-b1, před stisknutím hodin si uvědomil, že je to nepřípustný tah, zahrál zpátky Jb1-c3 a zmáčkl hodiny. Je to pouze neoprávněné přemáčknutí hodin (hráč vlastně ve výsledku neudělal žádný tah a zmáčkl hodiny), nebo jde o nepřípustný tah (hráč zahrál jezdcem z c3 na c3, což odporuje chodu jezdce podobně, jako by šel třeba na b3)?

Turnaj nebyl obsazen úplně nejsilněji, zejména chyběli hráči z Chotěboře, kteří minule ovládli kategorii desítek. Otevírala se tím šance přijít snadněji k postupovým bodům.

Jídelna Rieteru se neukázala jako ideální prostor, akustika je tam děsná a ve spojení s absencí oddělených odpočinkových místností a s nekázní dětí to vedlo k tomu, že udržet rozumné ticho téměř nešlo.

Přesto se ale hrálo a zejména ve dvanáctkách na předních deskách byla k vidění kvalitní úroveň. Dvanáctky ovládli zejména favorizovaní hráči Polabin, vlastně i desítky, i když tam to bylo pestřejší. Pomalu se na předních stolech.učíme novým jménům.

Mrzí mě malá účast našich, někteří nováčci se omluvili, další ani neprojevili zájem. Pouhých pět ústeckých hráčů není mnoho.

HD12

Matěj patřil k favoritům, Adam ke zkušenějším hráčům (před rokem s námi začínal!), Tomáš Macan není úplným nováčkem, přidal se k němu spoluhráč z družstva ZŠ Komenského Adam Borovička.

Matěj Kobr přechází z “bleskového” projevu na vážnější, promyšlenější pojetí šachu, jeho hra je momentálně takovým mixem spontánních nápadů a ucelenějších plánů. Nehrál tak moc vepředu, ztratil dvě půlky se slabšími soupeři, přesto se dokázal právě včas dotáhnout do osmičky a překonat svoje nasazení, nebyl to špatný turnaj (Matěj tu patří k mladším). 5/7, 7. místo, 1278.

“Adam” Tran Tuan Anh – znalci mi prominou pořadí jmen – hraje stále s chutí a soustředěním. Odstartoval doslova raketově, když porazil Radka Rouba a Filipa Málka – a to jsou nějak zkušení hráči! Honza Pokorný, který se na nás přišel podívat, byl jako jeho trenér velice spokojen. Díky tomu odehrál Adama většinu turnaje vepředu, postupně narazil na trojici silných dívek, se kterými neuhrál ani bod. Propad zastavil v posledním kole, když prohranou koncovku úpornou obranou zremízoval. Zejména průměr soupeřů je skvělý – neudělal si čtyřku, Martine? 3,5/7, 19. místo, 1151.

Adam Borovička do kroužku vůbec nechodí, ale po výkonu ve školním družstvu (2/3) jsem ho pozval a výsledek předčil očekávání. Byla na něm sice vidět naprostá nedotčenost nějakou teorií (vývin na krajních sloupcích, oslabení krále vytaháním pěšců apod.), ale prostě hrál figurkama, vytvářel nějaké hrozby, bojoval. Skvělý debut! 3/7, 28. místo.

Tomáš Macan právě s Adamem překvapivě prohrál ve druhém kole. Pak hrál asi tak to svoje, něco už na kroužku pochytil, plány se rýsujou, chce to pořád hrát, získávat zkušenosti. Nevyšel mu závěr, mohlo to být tak o bod lepší. 2/7, 35. místo.

HD10

Tomáš Holásek byl poprvé v kariéře prvním nasazeným hráčem a zahájil na první šachovnici. Ve druhém kole sice prohrál a sestoupil níž, ale do konce turnaje se tam znovu probojoval a kdyby se mu povedlo poslední kolo, mohl vyhrát celý turnaj. To by však nebylo úplně zasloužené, hraje sice docela pěkně, ale rezervy jsou pořád značné, ještě ledaccos  nevidí. Přesto v sobotu nejlepší umístění z našich. 5/7, 5. místo, 1158.

Výsledky jsou na chess-results.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *