Šachový klub Ústí nad Orlicí

Finálové partie IV

Instruktivní pozice Jana Mareše

Naposledy se vracíme ke květnovému turnaji ve Svitavách ukázkami z partií vítěze turnaje.

Mareš Jan (1783) – Jániš Petr (1629):

Černý ztratil už v zahájení centrálního pěšce, bílý drží centrum a může rozvíjet hru po f sloupci. Následujícím tahem si to černý zhorší ještě víc: 16. … Sxc3?

Spoléhal Petr na remízovou tendenci různopolných střelců? Pak ale zapomněl na základní poučku, podle níž jsou takoví střelci naopak výhodou, pokud ve střední hře jedna strana útočí na krále. A to může být při obsazeném centru jedině bílý. 17. Dxc3 a6?? Proč, probůh? 18. Sd4!? Bylo možné jít si pro kvalitu tahem Sc5; možná bylo bílému střelce líto? 18. … Dg5 19. Vf5 Dg6 20. Vaf1 Dh6? Snad se zoufalou nadějí pokoušet se postupem Sc6-d7xh3 o věčňák. Nutné bylo 20. … f6. 21. Sc5 Vfe8? Kdyby šlo jen o kvalitu! 22. Vxf7 Sd7

Bílý je vyhraný na mnoho způsobů. Najdete ten nejúčinnější?

Zatímco hledáte, budu chvilku nezávazně žvatlat, aby nebylo řešení hned pod diagramem. Pokoušel jsem se letos v létě přerovnávat knihovničku … už to máte? výborně! … knihovničku a došlo i na šachovou literaturu. Je zřejmé, že už teď jsem jí nashromáždil tolik, že nemám šanci to všechno pročíst, natož pochopit, natož si zapamatovat, natož začít následně hrát líp. Nastává tedy doba třídění: čemu dát přednost, v jakém pořadí vybrané knížky studovat, jakým způsobem, aby to k něčemu bylo – jenže takové rozhodování už vychází z určitého pojetí šachu a dalším studiem může být přehodnocováno … Zlé jazyky tvrdí, že až usilovným studiem nabydeme lepšího pochopení šachu, zjistíme, že většina toho studia byla zbytečná. Říkám si, zda by se to nedalo obejít (pohodlnost, ovšem, jak jinak) a usilovným niterným soustředěním nebo naopak náhodným losem vybrat jen pár partií, kde by TO VŠECHNO BYLO, ale možná je to kravina … tak co, máte to i vy nejpomalejší?

Ano, po tahu 23. Sd4 se černý vzdal. Triumf černopolného střelce, který nemá oponenta. 1:0

Mareš Jan (1783) – Krušina Patrik (1752, Svitavy)

Pozice připomíná sicilskou, jen pěšec d4 je tam navíc. Černý musí vyřešit postavení svého krále; pak by se třeba někdy mohl dostat po otevřeném géčku k protiútoku. Nabízí se nejspíš 14. … 0-0-0. Braní pěšce 14. … Dxd4? bylo naopak příliš optimistické (patentuju si tímto pojem “otrávený, byť i centrální pěšec”). Oběť na e6 se pak vysloveně nabízí; vychází ale?

Ano! 15. Sxe6!! fxe6 16.Vxe6+

Teď má černý tři možnosti:

A) 16. … Kd8 17. Vd1 Db4 18. Vexd6. To nejde, na déčku je král pod útokem.

B) 16. … Kf7 17. Vae1 s nekrytelnými hrozbami Ve7+ i Dh5+ (17. … Vhe8 18. Dh5+, 17. … Je5 18. Dxf6+, 17. … h5 18. Ve7+)

C) 16. … Kf8 (nejnadějnější) 17. Vd1 a kam s dámou? Po 17. … Dxb2 18. Vexd6, kůň nemůže uhnout pro Vxf6+ a po 18. … Vd8 bílý koně normálně sebere, na první řadě mat není. Konečně po nějakém 17. … Db4 je tu další pěkná oběť 18. Vxf6+!!

18. … Jxf6 19. Dxf6+ Kg8 20. De6+! Dáma teď kryje mat na e1, věž se může zapojit do útoku jak po 20. … Kf8 21. Vd5, tak po 20. … Kg7 21. De7+ Kg8 22. Vd3. Jenže – ani se nedivím, že to všechno bílý nespočítal a zahrál raději na jistotu 15. Dxb7?

Vzniklou koncovku hrál bílý lépe a černý mu nakonec usnadnil práci hrubkami:

29. Sxd5 Vxd5?? Sebrání věže se šachem se snad černému nezdálo? 30. Vc1 e5??

A teď je opět řada na vás, vážení diváci. Věřím, že vyvrátit poslední tah černého vám zabere opravdu jen malou chvilku, takže řešte TEĎ …

… a já zatím ocituji pěkný nápad plukovníka, který publikoval na novoborském webu a já jsem ho tamodtud ukradl, kdyžtak se, plukovníku, znechuceně ozvi, ať se můžu stydět: “Prima věc, kterou jsem dnes objevil, nazývám to třesení vzduchem. Musíte velmi rychle rozrotovat ruce v zápěstí (asi takhle) ruce a uvolnit prsty (asi takhle), jo, důležitá věc, musíte mít horní končetiny zapřené lokty o opěrátko (asi takhle), nejlepší je, když sedíte opřeni o opěrky, pak s frekvencí asi 3x za sekundu (možná i víckrát, jestli to někdo nebude považovat za nefyziologické) různě chaoticky rotujte dlaněmi v zápěstích a prsty nechte úplně uvolněné, ucítíte mezi nimi molekuly vzduchu. Možné vyvrácení by přinesl pokus ve vakuu, ale k tomu jsem se ještě nedostal.”

Myslím, že nadějný mladý šachista by měl podobným cvikům věnovat velkou pozornost, koneckonců roli fyzičky zdůrazňoval už Botvinnik; já osobně však – jsa povahy pasívnější a kontemplativnější – nabízím raději opačnou cestu, totiž nechat vzduch, aby třásl námi

… a vidím, že se už publikum vrací ze záchoda či od ledničky, kam si v naší reklamní pauze odskočilo, a je čas odtajnit řešení, takže:

všichni jste doufám našli tah 31. Vxc3 … a pokud jste mu uvěřili, tak to máte špatně! V tom právě spočívala léčka černého: 31. Vxc3?? dxc3! 32. Vxd5?? c2!

K výhře však vede postup 31. c6! Teď už Vxc3 hrozí … a hrozí taky postup pěšce do dámy. 31. … Jb5 32. c7 Jxc7 33. Vxc7 atd. už bylo zbytečné. 1:0 a první místo v turnaji!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *