Šachový klub Ústí nad Orlicí

Čtveřice nadějí, zazářil Tomáš

3. kvalifikace KP H+D 10, 12 – Pardubice, 16. 2. 2019

Další turnaj mladších kategorií pořádaly Železné hory v pěkných prostorech krajského úřadu. Turnaj byl bohatě obsazen – 57 + 46 účastníků, to je báječné, málem se nevešli!

Od nás bohužel jen čtyři, nováčci nenavázali na předvánoční nadšení ze Svitav, škoda. Trojici stabilních dvanáctek (Tomáš, David, Vítek) doplnil v desítkách Vojta Tomik. Jela s námi jeho maminka a půlku dozoru vykonala za mě, díky.

H+D12

Tomáš Holásek sehrál mimořádně vydařený turnaj. Vzhledem k velkému počtu účastníků nelze čekat mnoho partií ve špičce, očekával jsem tři povinné výhry a pak nejspíš “švýcarský” rytmus 0-1-0-1. Ta první nula se konala (s Junem), ale záhy mohla nastat druhá: se Zmekem Tom fianchettoval střelce až na h3, takže jsem jen trnul, kdy ho tam nechá stát, což se i stalo. Partii ale otočil, v předposledním kole využil zaváhání Komárka a najednou hrál o medaili na prvním stole s Jiřím Bouškou (1506). Ten byl samozřejmě velkým favoritem, ale někde přehlédl věž a partie skončila po divokém průběhu remízou. (“Remíza? Vždyť jsi vedl o věž!” “Nevedl, já jsem mu ji vrátil” 🙂 “A nebyl tam za tebe nebo za něj útok na krále?” “Ne, my jsme oba krále bránili.” “A kdo vlastně tu remízu nabízel?” “On ji nabízel, já jsem ji nepřijal, ale pak jsem ji nabídl sám.”) Výsledkem je nádherné třetí místo a cenné postupové body. Největším plusem Tomášovy hry je tah na krále. 3. místo, 5,5/7, 1361!

Vítek Růžička (41. místo, 3/7) a David Hanák (46. místo, 2,5/7) hráli asi podobně, často vedle sebe nebo i proti sobě. Stačilo to na udržení nad nejnižšími patry tabulky. Vítek hraje ucelenější partie, David je větší ranař.

Vepředu byla tlačenice, výrazně byli vidět zástupci desítek Bouška a Komárek, jasnou kvalitu mají Jun a Večeř. Propadl se Lukáš Nejedlý. Zástupce tu mají nejrůznější kouty kraje, Pardubice moc vidět nejsou.

H+D10

Vojta Tomik potřebuje otřískat, hrát, řešit diagramy – základní věci jako napadání figur, braní, ústup. Přehlížel toho hodně, ale aspoň nějaké nápady a plány měl – a přineslo mu to i pár bodů! 38. místo, 2,5/7

Při absenci Boušky dominoval Starý, oddíly jsou i tady namíchané.

Výsledky

H+D12, H+D10.

Celkové pořadí zde, Tomáš má výrazně nakročeno do finálové osmičky.

Ukázka

Tobiáš Komárek (1384, Svitavy) – Tomáš Holásek (1180), 6. kolo:

Bílý král je odhalen, ale černý nemá kompenzaci za figuru, zejména kvůli ucpané věži a8. (“Jak říkal pan Němec – já tu áčkovou věž nemám rád!”) 1. … Dd2+ 2. De2? Po 2. Ve2 by byl bílý v pohodě. 2. … Df4+ 3. Df3 Dh2+ 4. Kf1 Ani odevzdání dámy nic neřeší. 4. … Vg1 mat.

Příští sobotu opět Pardubice, tentokrát starší kategorie, ale malí můžou zase!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *