Šachový klub Ústí nad Orlicí

Lanškrounská družstva

KSDM, 2. turnaj, Lanškroun, 22. 2. 2020

Tradiční soutěž vhodná pro začátečníky. Tak trochu jsem doufal, že bychom třeba mohli dát do kupy i dvě čtyřčlenná družstva, ale pár lidí odřeklo a někdo ani nebyl na kroužku, takže pět lidí stačilo na jedno družstvo s náhradníkem.

Holáskovi jsou samozřejmě součástí kroužku pokročilých a hráli zhruba to, co obvykle, ostatní hrají pořád plus mínus začátečnické šachy. Docela se už chytá Matěj Křížek (dnes 2,5/4), ale i on je schopen několikrát za turnaj udělat hrubku typu nastavit/nesebrat dámu zadarmo. Vojta Tomik má ještě větší rezervy a maličký Zdeněk Šmíd pořád dělá první krůčky. Všechno se to dá trénovat a na kroužku jsme ukazovali, jak. Denně řešit základní diagramy, ať už všehochuť např. na lichessu (sekce Učit se) nebo chesstempu (Tactics Training), nebo i tematické testy Martina Beila. Je to jako s hudebním nástrojem: bez denního cvičení se pokrok nedostaví.

Odehráli jsme méně partií, než bych rád – kluky vzadu jsem střídal, takže dvakrát stáli, Vojta Tomik pak dostal kontumák a v posledním kole mělo volno celé družstvo. Zato jsme průběžně trénovali, hlavně základní koncovky, ale i taktiku typu braní figur, vidlička, vazba.

Sedmé místo ze třinácti celkem odpovídá průběhu turnaje, o body tu tolik nešlo. Výsledky jsou na chess-results, celkové výsledky po dvou turnajích doplním.

Za týden KPDMŽ Pardubice (tedy šestičlenná družstva 2008 a ml.), účast už potvrdili dívka, Tomáš Holásek, David Hanák, Matěj Křížek, Vojta Tomik a Marian Pokorný, očekávám, že budou mít zájem i další, takže asi budu moci/muset vybírat podle výkonnosti.

3 thoughts on “Lanškrounská družstva

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *