Šachový klub Ústí nad Orlicí

Virové lekce – začátečníci XVIII (až stř. p.)

Odtah, odtažný šach, dvojšach


Dnešní téma je podobně jako vazba téma geometrické. Zase budeme mít tři figury v řadě, tentokrát ale ta prostřední bude naše a odtáhne stranou, takže se otevře dráha pro figuru za ní. Na prvním diagramu bílý zahraje 1. d4! a tímto odtahem bílý střelec napadá dámu, takže po jejím ústupu přijde dxc5 a bílý získá střelce.

Pozor, o hrozícím odtahu musíte vědět, černá dáma by se na g5 měla cítit v nebezpečí.

Principem odtahu tedy je, aby přední figurka jednak ustoupila té zadní, jednak sama něco napadla. Je to vlastně dvojí úder, ale působí při něm dvě figury. Tady bílý hraje 1. Sf3! a kvůli napadení dámy získá kvalitu (totiž věž za střelce).


Odtah nemusí být jen napadením figur, ale i jinou hrozbou. Např. zde bílý zahraje 1. Jc4! nebo 1. Jc6! a pro hrozbu matu na poslední řadě získá střelce na a5.

Odtažné napadení je ještě účinnější, když dává táhnoucí figura šach – soupeř vůbec nemůže řešit tu druhou hrozbu. 1. g4+! a věž sebere věž. Bílá černou.

Podobně tady: 1. Je2+! a střelec sebere věž. Pak už jen umět matit střelcem a jezdcem. 😉

Tady je známá pozice z francouzské obrany. Černý útočí na d4. nesmí tam však brát zrovna. Po 1. … Jxd4?? 2. Jxd4 ztratil jezdce, po 2. … Dxd4?? 3. Sb5+! dokonce dámu. (Správné je proto 1. … Sd7!, aby šach na b5 nevycházel.)

Něco podobného (ale trošku jiného) je odtažný šach. Tam dává šach ta zadní figura, přední se snaží něco napadnout. 1. Je2+! a jezdec sebere věž.

Tohle už znáte, to je léčka v ruské hře (viz vazba). 1. Jc6+!! a černý ztratí dámu.

 

Často ani nevadí, že je šachující figura napadená. Tady černý vyhraje jak po 1. … c2+! (2. axb4 cxd1D+ nebo 2. Dd2 Sxd2+), tak i po 1. … cxb2+! 2. axb4 bxa1D.

Odtažný šach je prostě většinou strašně nebezpečný, protože nějaká hrozba pro odtahující figuru se skoro vždycky najde.

A tady máme úplně extrémní příklad, kdy má bílý o mnoho figur méně a obě zbylé jsou napadené (vlastně ne, střelec napaden není – proč?), přesto opakovaným odtažným šachem získá skoro všechny soupeřovy figury – tomu se říká mlýn1. Vxg7+ Kh8 2. Vxf7+ První odtažný šach. 2. … Kg8 3. Vg7+ Kh8 4. Vxd7+ Druhý. 4. … Kg8 5. Vg7+ Kh8 6. Vxc7+ Třetí. 6. … Kg8 7. Vg7+ Kh8 8. Vxb7+ Čtvrtý. 8. … Kg8 9. Vg7+ Kh8 10. Vxa7+ Pátý. 10. … Kg8 11. Vxa6 a vyhraje. Tak co, spočítáte i vy 11 tahů naslepo?

A zvláštním případem odtažného šachu je dvojšach, kdy šach dávají obě figury, ta přední i ta zadní. Proti dvojšachu se dá bránit jen ústupem krále (pokud je kam), nelze představit ani sebrat jednu ze šachujících figur. 1. Sb5++ mat!

V knížkách miniaturek i taktiky se opakuje partie Distl – Rozsypal, Praha 1900: 1. Dd8+!! Oběť dámy za přilákání krále do dvojšachu. 1. … Kxd8 2. Sa5++ Ke8 3. Vd8 mat.

A nakonec partie, kterou uvádí Jiří Veselý (Psychologický průvodce šachovou partií, s. 134) jako anekdotu. Bílými prý hrál velmistr Bogoljubov v simultánce, černé měla nějaká slečna a chtěla se už vzdát. Po 1. … Kf8 dostane vidli 2. Jxe6+. Po 1. … Ke8 2. Jxe6 má chycenou dámu. Po 1. … Kg8 2. Jxe6 De8 dostane vidli 3. Jxc7. A nejde ani 1. … Kg6 pro 2. Sd3+ s matovým útokem.

Bogoljubov jí tedy navrhl, že si figury vymění a on bude pokračovat černými. Slečna byla ráda, ale ne dlouho: přišlo 1. … Kg8! 2. Jxe6 De8 3. Jxc7?? Sb4++ mat!!

Takže: pozor na odtahy!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *