Šachový klub Ústí nad Orlicí

Virové lekce – začátečníci XXXI (i pokročilejší)

Možnosti dámy

I když je dáma figura silná, nemůže jít většinou do boje jako první, protože bude narážet na slabší figury, za které se nemůže nechat vyměnit.

Dámu tedy v zahájení i v pozicích se spoustou figur necháváme radši vzadu.








Úplně náhodně jsem si v databázi rozklikl asi čtyři partie z různých zahájení a všude vidíte totéž: hráči mají po zahájení vyvinuty lehké figury (hlavně do centra), bílé i černé dámy zůstávají vzadu. Zkuste si tam kdekoliv přemístit jednu z dam někam dopředu – okamžitě bude mít problém vůbec najít dobrá pole.

Dáma se určitě hodí v útoku. Jednak má velkou sílu – může matit, jednak tam, kde útočíme, bývá “vyčištěný terén” – dáma tam nenarazí na hradbu figur.


Třeba tady je slavná útočná partie Tajmanov – Najdorf, Curych 1953, kde černý útočí na krále. Už měl v útoku pět figur a až jako šestá tam přichází dáma, aby útok rozhodla – bílé figury ji přitom nijak neohrožují.


Tady je partie Aljechin – Colle, Bled 1931, tedy z turnaje, který mistr světa Aljechin vyhrál s obrovským náskokem. A zase vidíte – v útoku už jsou střelci, věž … a teprve teď přichází dopředu dáma, aby ohrozila černého krále, kterého nechrání žádná figura. (Jen pro zajímavost, partie pokračovala 29. Dh5+ Kg8 30. Dg6 f5 31. Sxd6! Dxd6 32. Sxf5! s využitím vazby.)

A často tedy dáma rozhoduje až po výměnách figur, na prahu koncovky:


Tohle je i pro Ústí památná partie (kdo ji zná?). Michail Tal – Jaroslav Volf, rozhlasová simultánka 1960. Fantastický útočník Tal byl tehdy právě mistrem světa a sehrál simultánku proti našim předním dorostencům, ke kterým patřil i Jarda Volf. Hrálo se nejdřív na dálku pomocí rádia, dohrávalo se v pražské Lucerně.

Jarda se tu rozhodl přijmout oběť kvality 32. … Sxb2 a bílá dáma tím vstoupí s velkou silou do boje. 33. Dxb2+ Kh7 34. b7 Va7 35. Db6 Teď dáma dopředu může, černé figury jí nic neudělají, naopak ona sama rozhodne. 35. … Vd8 36. Dxd8! a černý se vzdal, po braní dámy si bílý postaví novou.


A ještě ukázka od jednoho mistra světa a skvělého útočníka, Adams – Kasparov, Linares 1999:  Kasparov tu dobral 33. … Dxe5 a můžeme si zapamatovat slovo centralizace. Dáma bývá v centru velmi silná, má pod kontrolou všechny strany šachovnice. (Samozřejmě jen když ji soupeř nemůže vyhnat svými figurami.) Partie pokračovala 34. g4 Vxf2 35. Vxf2 Vb1+ 36. Sf1 Vb2 (opakování z minula: černý využil volný sloupec k obsazení druhé řady) 37. Vxb2 Dxb2 a vidíte, že černá dáma pronikla do bílé pozice a máme skoro koncovku, bílý nemá figury, kterými by dámě dělal problémy. Byl to pak ještě náročný boj, dokonce ještě zvládl naopak bílý proniknout dámou na sedmou řadu a ohrožovat černého krále.

Nám teď stačí si pamatovat, že dámu si chráníme, dopředu může při útoku na krále a při blížící se koncovce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *