Šachový klub Ústí nad Orlicí

Smíšené srážky v Lanškrouně

KPDŽ, 1.-3. kolo

Soutěž šestičlenných žákovských družstev hraje i letos obvyklých osm týmů. Na začátek bylo zařazeno hned trojkolo, hrané tempem 40 min + 30s/tah, se zápisem.

Obvykle pořadatele z Lanškrouna chválím, letos to bylo spíš s rozpaky: poté, co jsme se přiřítili od zpožděného vlaku, se … nic nedělo. Hodiny jsem musel začít nastavovat já, nikdo z domácích se k tomu neměl, k začátku kola pak z podobných důvodů zavelel až Dolfa. Jirka Krištof citelně chyběl. Lanškroun si navíc neodpustil tradiční vycpávku na soupisce (Knápek na 3. šachovnici před Dolečkem a dalšími). Pravidla rozdíl 150 bodů umožňujou, tak co. 🙁

Trojkolo se nicméně odehrálo bez většího vzrušení a sporů a ty šachy nevypadaly úplně špatně.

Hráli jsme v téměř základní sestavě: Petr John, Katka Šmajzrová, Vítek a Vojta Holáskovi, Lukáš Paukert a Jirka Píše.

Lanškroun B – Ústí nad Orlicí 5:1

Jirka proti krajskému přeborníkovi své kategorie Kupsovi sehrál pěkně zahájení, o tlak se ale připravil ztrátou figury. Pak figuru zase získal, jenže vzápětí přehlédl mat na první řadě. Jako druhý prohrál Vojta s Dolečkem, sehrál s ním vyrovnanou partii, kterou o tempo prohrál v pěšcovce. Budiž. Šance na zvrat jsme ztratili vepředu, Petr se Pirce teprve učí a proti přeborníku Čech Havelkovi postavil pozici s oboustrannými rochádami trochu riskantně, takže soupeř prorazil přes bílá pole k Petrovu králi. Katka sehrála proti Vuovi zahájení rovně, po ztrátě pěšce se ale jen bránila v pasívní pozici a figuru v koncovce rozhodně dávat nemusela … Pro družstvo se obětoval Lukáš, s Brejšou byl tím aktivnějším hráčem, v pozici těžkých figur měl pěšce a pokoušel se o útok na krále. Z stavu 2:0 jsem mu nařídil nebrat remízu, v zápalu boje ale Lukáš opustil věží osmou řadu, jeho král byl vyhnán do centra a nakonec na b2 zmacen. Čest družstva tak zachraňoval Vítek proti nejslabšímu hráči domácích Knápkovi. Ve střední hře sice nevyužil hrubky k zisku figury, ale v koncovce měl nějakého pěšce navíc, pak z toho byla kvalita a nakonec bod:

Říkal jsem si, že po 1. … Vg3+ 2. Ke4 Vxd3 bude konec, Vítek se však rozhodl zahrát mi na nervy. 1. … h3!? 2. Jf4+ Kxe5 3. Jxg2 h2!0:1

Ústí nad Orlicí – Polička B 6:0

Soupeř v oslabené sestavě a v pěti hráčích nebyl vážným protivníkem, otázkou bylo jen to, zda bude výsledek s nulou. Jirka získal kontumační bod, Vítek svého mladičkého soupeře (Adama Švandu) nachytal ziskem dámy na e sloupci, Petr ukázal Tulisovi, že ztrácet tempa v zahájení nelze, Katka dostala od Peřiny dámu už v zahájení. Déle se hrálo jen na čtvrté a páté desce. Vojta na Punara zaútočil ve svém typickém stylu (Sxg3! s rozbitím královského křídla), v koncovce věží a nestejnopolných střelců měl dva pěšce navíc a hlavně jimi došel rychleji. Lukáš přežil proti Ryšavé rozbití svého královského křídla, získal kvalitu, po otevření centra i nějaké pěšce; pak si sice zkomplikoval situaci zbytečnou ztrátou figury, ale soupeřka pozici, kde měla 2S proti V a nějakým těm pěšcům, překvapivě vzdala.

Svitavy – Ústí nad Orlicí 2:4

Vzadu jsme nezačali nejlépe. Lukáš proti talentovanému Pavlíčkovi vlezl do sporné varianty hry dvou jezdců (4. Jg5 d5 5. exd5 Jxd5?! 6. Jxf7) a místo zajímavé protihry (Vf8-f4 při bílé dámě na e4) ztratil spoustu materiálu a prohrál rozdílem dvou tříd. Jirka proti Soldánové poztrácel mnoho pěšců, ve věžovce sice asi tři získal, ale ten předposlední prošel do dámy.

Teprve pak začaly přicházet body. Překvapivě rychle vyhrál Petr nad silným Štěpánem Kolomým (host z Lanškrouna), to jsem ani nestihl vidět. Vítek proti Zendulkovi sehrál zahájení příšerně, postupně se z toho však dostal, v koncovce chytil zaběhlého střelce na h7 a došlapal déčkem na první řadu. Katka proti další mladé hvězdičce Ambrožové nestála ideálně, odolávala tlaku, ale získala figuru, pak i věž a bylo to. Nakonec dohrával Vojta dramatickou  partii s Annou Dolákovou, obě strany si vytvářely a kryly hrozby, nakonec se ziskem figury pro Vojtu – a i když ji v koncovce zase odevzdal, tři pěšci navíc ve věžovce stačili k jasnému vítězství.

Závěrem

Partie s delším časovým limitem a se zápisem jsou potřeba jako sůl, viděli jsme mnoho zajímavých motivů a nápadů, jistou herní kvalitu – ale i chyby příšerné a ostudné.

Výsledky najdete např. na chesspce.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *