Šachový klub Ústí nad Orlicí

Zase jedna z blesku

tachyon – homunkulus72, blicka 3 min na playok

Před zítřejším poličským turnajem bylo třeba trochu se rozehrát 🙂

Ve francouzské jsem stál černýma více než pohodlně; otázku, jak budu rozehrávat Vg4, jsem zatím raději neřešil a tahem 20. … Dc6 jsem vytvořil hrozbu Sxa3, kterou soupeř ignoroval. Zahrál 21. Kb1? a možná spoléhal na to, že 21. … Sxa3! vyvrátí tahem 22. Jb5?!

Nevisí toho málo; Sa3 je napaden hned dvakrát, hrozí vidle na a7. Jenže …

… mezičas na řešení, které visí o pár řádků níže, můžeme vyplnit ad hoc nahozenými nápady. Trochu mi v šachu chybí nějaká metaforicky či doslovněji braná symbolika. Rajmund Emanuel sice tuším píše, že dámské křídlo je jinové (a tedy ženské, nevědomé, temné, pasívní …), kdežto královské jangové (mužské, vědomé, aktivní). Ale jeho vliv většinou skončil u diskusí, zda jsou jeho varianty korektní, nebo ne. Do jeho obecných úvah a použití např. symboliky astrologické (figurám přiřazovány jednotlivé planety) se už asi pouští málokdo.

Přitom se nabízí tolik možností: symbolika živlová – nejen “šachovnice v plamenech”, ale i pozice vzdušné, nadýchané, pozice zemité, kde jde o materiál – ty moje jsou samozřejmě vodní, to je močál, ve kterém se topím ;-). Obdobně jako různé pozice tak lze typologizovat i strategie či zahájení. Hrajete durově, nebo mollově? Máte rádi postavení “teplá”, či “studená” (analogicky k barvám)? Introvertní, nebo extrovertní? Klasická, či dekadentní? Přísná, nebo rozmarná?

Na argument, že to jsou jen projekce, které s podstatou hry nemají nic společného a můžou jenom zavádět, je protiargumentem nejspíš to, že tak lze zatočit s jakoukoliv obecnou interpretací šachu a skončit potom pouze u číselných hodnocení jednotlivých konkrétních tahů, což je počítačová smrt nejen šachu …

… a po naší kulturní vložce můžeme už představit řešení: 22. … Vxg3!! Zdánlivě chycená věž zasazuje smrtící úder (jako ve slavné partii Tarrasch – Lasker, viz Veselého Psychologického průvodce). Věž brát nelze (Dxc2+ a Dxb2 mat), po asi nejlepším 23. Jxa7 Vxd3 24. Jxc6 Vxd1+ 25. Vxd1 Vxc6 26. bxa3 je věžovka jasně vyhraná pro černého, bílý má příliš mnoho slabin. Nestačí ale dámou ustoupit? Ne, po 23. De2?! přišla třešnička na dortu 23. … Ve3!! Přetížená dáma neudrží pc2 i Jb5 zároveň, po nějakém 24. Dd2? Dxb5 má navíc černý kromě figury i matový útok. 24. Jd4? Ve srovnání s tahem Jxa7 nechává černému ještě jednoho pěšce. 24. … Vxe2 25. Jxc6 Vxc6 26. bxa3 Vcxc2 -+. (Jiná věc je, že jsem to pak nevyhrál, protože mi spadl praporek; jenom remis.)

5 thoughts on “Zase jedna z blesku

  • Pavel Holásek napsal:

    Na g4 byla už ve 14. tahu 🙂 A taky jsem tahal střelcem Sf8-b4-f8-c5-a3 😉

  • Pavel Holásek napsal:

    Ta první možnost je správně 🙂

  • Pokyn napsal:

    Hezký, jen se marně snažím vymyslet, jak se ta černá věž (pokud floci na králáků stojí správně) dostala na g4, to mi přijde mnohem těžší než najít braní na g3 😀
    h5 Vh6 Vg6 Vg4 g6? No ale ve 20. tahu? 🙂
    Anebo Vc8 Vc4 Vg4?!

  • Pavel Holásek napsal:

    Blicák se hraje na playok.com (musíš být zaregistrovaný, což je hned, a mít v počítači Javu). Pak musíš následovat pokyny z webu Poličky (policka.chesspce.cz), což spočívá v tom, že se včas přihlásíš Davidu Schafferovi – třeba mailem – a v 18.55 vlezeš do turnajové místnosti, kterou založil cartmen.

    Chceš-li tu psát články, nech si od Péti Mareše ml. poslat heslo, abys mohl být jedním z tvůrců stránek. Příspěvky se tvoří v editoru, který se Ti objeví po přihlášení, diagramy já osobně tvořím pomocí http://www.jinchess.com/chessboard/composer/?locale=cs.

  • hurtak napsal:

    pekne…kde a jak se hraje ten blicak? sem ted dost online, ale o tehle “sachovych vecech na netu” este moc nevim, ani jak bych sem mohl pridat diagramy s analyzou z nedele…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *