Šachový klub Ústí nad Orlicí

Krajský přebor chřipkočlenných družstev

KPDŽ, 6.-7. kolo, Polička, 26.2.2011

Soutěž družstev měla přinést něco jiného než obvyklé rapidy, totiž už téměř vážné partie se zápisem, kterých se našim mladým příliš nedostává. Pět kol bylo za námi, zbývalo dohrát dvě.

Problém mnoha družstev se ovšem jmenuje chřipka. Místo šesti hráčů tak domácí Polička B postavila čtyři, přespolní Litomyšl dokonce jen tři, oslabenou sestavu mělo Hlinsko a velké problémy jsme měli i my. Katka Šmajzrová sportovala v týdnu nešťastně, kluci Paukertovi měli sportovat v sobotu šťastně, Holásci byli zralí tak akorát do postele, Veronika Šmajzrová taky nějak nemohla … nakonec se ozval aspoň Martin Paukert a Holásky jsem dal plus mínus do kupy, takže jsme aspoň hráli v šesti, absence Katky a Lukáše však proti Polabinám musela být znát. Čekaly nás totiž jejich dva celky a i když se jmenovaly až “D” a “E”, na nás to mělo víc než stačit.

Polabiny E – TJ Jiskra Ústí nad Orlicí A 4:2

“Hlavně hrajte pomalu,” nabádal jsem hráče. Docela mě poslechli, i když Martin si svůj čtvrtý tah za rámeček nedá, figuru dal i Vítek a již kolem desátého tahu prohrál Jirka. S favoritem jsme se ale nakonec drželi a díky předním šachovnicím i částečně uspěli.

Petr John (1) si na Gregora oprávněně věří, v jednotlivcích končí pravidelně před ním. Ve vyrovnané pozici hry čtyř jezdců převzal iniciativu, v koncovce s jedním párem věží  a stejnopolnými střelci bohaté na taktické obraty získal pěšce a v závěrečné věžovce ho uplatnil. Tady se hrálo až téměř do praporů.

Vít Holásek (1) nastoupil po nemoci proti Kantorovi, což je hráč šestnáctek, a po zahájení mu dal figuru, byť za ni měl centrální pěšce. Nevzdával se však, vytvořil taktické hrozby, získal zpět kvalitu a vymyslel závěrečný matový útok věžemi.

Vojtěch Holásek (0) hrál proti dalšímu z kat. H16, Oliveru Novákovi. Ten se v turnajích objevil po určité pauze a hraje hezky, rozhodně silněji než na 4.VT, kterou oficiálně má. Bílý si ze zahájení uchoval malé plus a při hledání protišancí Vojtou z toho byl pro bílého pěšec navíc ve věžovce. I když jsem Vojtovi nějaký čas k jeho nespokojenosti zakazoval partii vzdát, průběh koncovky byl nakonec jednoznačný.

Martin Paukert (0) zahájil hrůzně, když dal v italské (1. e4 e5 2. Jf3 Jc6 3. Sc4 Sc5) tah 4. Jg5??. Hlavně, že celý podzim trénujeme 4. c3! … Potom se ještě pokoušel docela úspěšně vykřesat šance proti černému králi, který nestihl rochovat, ale ztratil další materiál a zbytek partie byl vlastně zbytečný. Tilgner není slabý soupeř, ale chyby se nemají dělat ani proti silným!

Jirka Píše (0) měl soupeře s elem (Honzu Nešpůrka) a ten mu ukázal, jak nebezpečná je vazba Sg5, když černý zaváhá. Po rozbití královského křídla přišel matový útok v miniaturce. Tady byla smůla v tom, že konec byl okamžitý, Jirka už nedostal šanci se ze špatného postavení vylhat. Bílý to zahrál instruktivně.

Veronika Holásková (0) držela proti přednímu hráči kat. H10 Bílkovi dlouho vyrovnanou hru, dokonce se jí naskytla i šance na výhodu. Tu ale promarnila, ztratila pěšce a postupně v koncovce prohrála. Přesto výkon na pochvalu.

Ústí nad Orlicí A – Polabiny D 0:6

Tady jsme šli do zápasu s tím, že není co ztratit. Úplná jednobrankovka to nebyla, ale nakonec dopadlo všechno podle papírových předpokladů.

Petr John (0) si na Půlpána oprávněně nevěří :-), ale něco předvést mohl. Místo toho si vlezl bílýma neprozřetelně do draka s opačnýma rošádama a prohrál prakticky z první útočné vlny černého. To se bez znalosti varianty hrát prostě nedá.

Vít Holásek (0) držel proti Pochobradskému překvapivě dlouho naprostou rovinu ze čtyřjezdcovky. Bílý mě trochu zklamal, delší dobu jsem ho neviděl a nic extra nepředvedl. Pak si však Vítek banálně ve věžovce vlezl do vazby a pěšci začali padat.

Vojtěch Holásek (0) se do Jakuba Cacha pustil nebojácně, získal v Grecově italské náskok ve vývinu, postupně nastoupil na královském křídle, napadal opakovaně soupeřovu exponovanou dámu … jenže neviděl skrytý kombinační protiútok  proti g2, který znamenal ztrátu věže. Pak se naopak Vojta přes moje doporučení odmítl vzdát 🙂  a dostal hezký mat pěšcem.

Martin Paukert (0) si dal v zahájení už pozor a proti o dvě hlavy vyššímu Kroupovi se nějaký čas držel, místo jakžtakž vyrovnané koncovky ale dostal mat na poslední řadě.

Jirka Píše (0) získal proti Burešovi v zablokované pozici velmi zajímavou hru, jeho jezdci hrozili proniknout do černé pozice. Potom ale nesmyslně nechal stát napadeného jezdce a další slušná hra k úspěchu nevedla, figura chyběla. Trápení si zkrátil přehlédnutím matu na g2.

Verunka Holásková (0) neměla mít proti Ondřeji Cachovi šanci, ale zahrála opět slušně, držela rovinu … až do chvíle, kdy přehlédla jednoduchou vidli na krále a věž. Když pak k chybějící kvalitě zbytečně přidala ještě figuru, bylo po všem.

Děkuju všem, kteří družstvo podrželi a nastoupili. Chyby ve hře se objevily a na kroužku se jim budeme věnovat, jinak se nezlepšíme.

Celkově jsme skončili až šestí z osmi družstev, mohli jsme snad předběhnout Svitavy, rozhodly zápasy s Hlinskem, kde jsme my byli oslabeni proti  Hlinsku v základní sestavě, Hlinsko zase hrálo oslabeno proti Svitavám. Naše družstvo je mladé a po odchodu Johna se Šmajzrovou bude ještě mladší … Celkem slušně nám zahrál předek (John 4/7, perfo 1516; Šmajzrová K. 3/5, perfo 1355; Holásek Vít 4/5, perfo 1416). Dvě výhry má ještě Vojta (2/5 a soupeři silnější než měl třeba Vítek), jen po bodíku uhráli Lukáš, Martin a Jirka. Nezbývá než bojovat, perspektiva je.

Výsledky najdete na chess-results.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *