Šachový klub Ústí nad Orlicí

Harrachov 2011 (I) – hodnocení

Už vloni jsem psal, že mi pobyt na tomhle šachovém turnaji připomíná život v klášteře; takové osmidenní exercicie. Pravidelný denní režim, přesně vymezený životní prostor, zajištěné živobytí, komunita podobně smýšlejích souputníků a hlavně celodenní a každodenní soustředění na to jediné podstatné, co naplňuje život člověka až po okraj a vyžaduje mysl celou a nedělenou: na šachy.

Do Harrachova jsme odjeli ve stejném složení jako vloni a v mnoha ohledech jsme podruhé vstoupili do stejné řeky (tedy vlastně potřetí, ale předloni jsme bydleli jinde a to svou roli hraje). Věděli jsme, co nás čeká a užili jsme si to naplno.

H+D12

Vojta Holásek se do turnaje dostal na poslední chvíli díky nepřihlášení Půlpána (předtím mu postup o jedno místo unikl). Zahájil solidní remízou s Pastrnkem (1521), ale pak to bylo špatné. U partií sice trávil poměrně dlouhou dobu, ale to všechno díky pomalé hře soupeřů; jakmile cvakly hodiny, protrhla se hráz jeho netrpělivosti a cosi ho nutilo okamžitě odpovědět. Upozorňování před partií nemělo nejmenší smysl. Naplno tak bodoval jen s holkama 4.VT a to je hodně málo. Vrstevníci z kategorie mu začínají unikat, i když v rapidu to třeba bude jiné. 3/9, performance 1171, nespokojenost.

Veronika Holásková si vloni nastavila velmi vysokou laťku ziskem 3/9, letos na to nenavázala, když získala jen 1 bod. Herní projev je zase o krůček lepší, ale tentokrát chyběli ti úplně nejslabší soupeři, útoky po géčku sice přišly, ale žádný se nepodařilo dotáhnout. Nevadí, kategorii může hrát ještě za tři roky … Škoda, že z finančních a časových důvodů letos vynecháváme desítky, tam by to bylo příjemnější.

H+D16

Petr John se definitivně loučí se žákovskými kategoriemi. Se svým nasazením (38.) nemohl pomýšlet na nějakou díru do světa, ale bylo v jeho silách aspoň odehrát turnaj důstojně. To se i jakžtakž povedlo. Prohrával sice s favority a trápil se v hledání převahy proti outsiderům, ale když v 6. kole remízoval s Rathouským (1899), zdálo se, že by závěr turnaje mohl vyjít. To se však nestalo, dvě nuly v závěrečných dvou kolech znamenaly podprůměrných 3,5/9, perfo 1531. Nedostatky vidím už v založení partie, symetrická hra čtyř jezdců asi nebude cesta k přehrávání soupeřů, a potom v technice: Petr vyhledává spíš klidnější pozice, ale často v nich tápe. Naopak pochvalu si zaslouží za důkladné využívání času do posledních vteřin (bohužel při tempu 2 x 90m + 30s/tah to znamená závěrečné časové tísně). Jo a v řešitelce skončil čtvrtý.

Open B

Petr Jániš mohl napodobit loňského vítěze béčka Jendu Mareše, byl v turnaji druhý nasazený! Nečekaně klopýtl hned ve druhém kole s Vystrčilem (1376), ale hned se rozjel ke stíhací jízdě, získal čtyři body za sebou a po osmém kole figuroval ve čtveřici vedoucích hráčů s druhým nejlepším pomocným hodnocením! V posledním kole černými remizoval, což nejen nestačilo na vítězství v turnaji, ale kvůli drobným posunům v Buchholzu vedlo až k poklesu na konečné páté místo. 7/9 je samozřejmě pěkný procentuální výsledek, perfo 1674 je zkreslené dolů hlavně díky hráči Hosnedlovi (bez ratingu). Petr hraje svoje komplikované pozice s taktickými možnostmi, zdálo se mi jen, že v taktice letos nebyl úplně pevný, díry v propočtu  se tam občas našly. Každopádně náš nejlepší individuální výsledek.

Vít Kapoun se nějak nemohl dostat k partiím s hráči s trochu slušnějším ratingem. Po výhrách se dvěma trojkami přišel řevnický Jiří Havelka bez ratingu, ale se slušným výkonem, po dalších partiích s jen podprůměrně silnými soupeři to byl tentokrát lanškrounský Josef Havelka, který přinesl Vítkovi druhou nulu. Partie byly bojovné, tradičně houževnaté, bohužel až příliš rychle hrané. Vítkův samorostlý styl už vypadá celkem solidně, přestou jsou v založení partií občas strategické díry, které se často podaří zalepit, ale někdy taky ne. Výkon 6/9 není špatný, 14. místo je na úrovni nasazení, perfo 1497 je opět zkreslené dolů.

Tomáš Kodytek měl hrát v popředí ještě před Vítkem, ale už od začátku bylo všechno jinak. Prohrál černými hned se dvěma mladými hráči 3.VT a ani nadále se nestřetával  s žádnými elisty, to přišlo až v posledních třech kolech. Tomášův styl je solidní, klidný, pevný, hodí se ke hře na remízu, ale nedostává soupeře pod tlak. Zajímavá je statistika barev: bílými 4/4, černými 1,5/5! Kdyby to bylo proti hráčům 1700-1800, bylo by možné ho chválit. Proti aspoň nominálně slabším soupeřům to ale statisticky nevypadá moc dobře. Po zlepšeném závěru dosáhl 5,5/9, jen průměrné 23. místo, perfo 1366 ovlivňují soupeři bez ela.

Vít Holásek mohl šokovat hned v úvodu, kdy měl čtvrtého nasazeného hráče Mriša (1778) zcela na lopatě a remízu mu doslova daroval. Vyhranou pozici jen remízoval i ve druhém kole a po prohře s Petrem Jánišem už se dostal do dolní poloviny hracího pole. Tam potom ještě zabojoval, ale v závěru opět ztrácel. Určitě solidnější herní projev, než předvedl Vojta, jakžtakž slušné využívání času. Podobně jako u Tomáše Kodytka chybí schopnost přitlačit na pilu, překvapit, dostat soupeře pod tlak. 3,5/9, perfo 1190 opět asi zkreslené dolů.

Open A

Jan Mareš je naším prvním mládežníkem, který už zasáhl do FIDE Openu. Mohl tak srovnat kvalitu obou přidružených turnajů: zatímco v béčku mohl vyhrávat partii za partií, tady se  ukázaly výhry velmi nesnadnými. Po prohře v první partii s Valešem (2203) remízoval jednu partii za druhou, ne snad nějak ploše, často až do koncovky, s vyčerpáním limitu. Jediná výhra přišla naopak překvapivě v miniaturce. Určitě nejkvalitnější hra z našich mladých: zakládá hru na důkladném centru a postupně se snaží vytvořit nějaké šance, silní soupeři ale moc nechybovali. Slušný debut: 4,5/9, perfo 1884.

Já, Pavel Holásek, jsem si říkal “jen zase nezačít katastrofálně”: předloni jen dvě půlky se slabšími soupeři, vloni hrozivý start 1/4 … soustředit se od začátku a půjde to … a houby, zase to bylo 1/3, takže místo kýžených bojů na špici z toho bylo jen dobývání ztracených pozic. Finišem 5/6 se mi to i docela podařilo. S obsahem partií jsem dost spokojen, nic nudného, partie většinou docela ucelené. Nevyužil jsem všech šancí, výhra byla na spadnutí proti Truksovi, Macháňovi i Hlaváčovi, naopak se Stránským a opět Hlaváčem jsem utekl hrobníkovi z lopaty. 6/9, 6. místo, ale perfo jen 2016.

Trenéři

Oproti loňsku došlo ke dvěma změnám: Martina Petra a Pavla Šimáčka nahradil Jan Balín a Štěpán Žilka. Martin Petr nám zpočátku velmi chyběl, ale museli jsme si zvyknout. Většinou jsme pak využívali rozborů Štěpána Žilky, který nám při nich i při společném stolování udělil spoustu rad a řadu hráčů nejspíš motivoval k dalšímu tréninku. Verunka si oblíbila rozbory Jana Balína, Vojta zašel jako vloni za panem Gonsiorem a starší hráči využívali často i pana Biolka.

Doprovodný program

Vlastně jsme dělali jen šachy. Volné lístky na lanovku tentokrát nebyly, takže jsme nemuseli řešit, jestli se nám vůbec ještě na známou Čertovu horu chce. Počasí nás nelákalo ani k výletu na hřebeny, navíc ani nezbyl čas. Se svými dětmi jsem aspoň zašel k vodopádu a obešel můstky. Jinak klasika: rozbory, příprava, blicáčky, přednášky … chybělo jen hádání tahů a vynechali jsme simultánky.

Shrnutí

Na jednu stranu máme ke špičce nebetyčně daleko. V mistrovských kategoriích nemáme nikoho ani průměrného, starší hrají slušně, ale taky to neválcují. Na druhou stranu udržujeme kontinuitu, opět jsme byli v Harrachově v devíti, kolik oddílů v kraji to má? Je dobré, že se drží pohromadě skupina starších hráčů a doufejme, že je v budoucnu doplní naši mladí počínaje silným ročníkem 2001. Jedeme dál.

Výsledky jsou, jak již uvedeno, na chess-results.

4 thoughts on “Harrachov 2011 (I) – hodnocení

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *