Šachový klub Ústí nad Orlicí

Když ne škola šachu, aspoň šachy škol

Přebor družstev škol v šachu – okresní kolo kat. 6.-9. tř. ZŠ, Lanškroun, 22.11.2011

Pro ústecký šach posledních patnácti let má tahle soutěž zvláštní význam – vždyť tady se formovala první úspěšná generace žáků kolem Štěpána Blaška a Honzy Pokorného, tady jsme dosáhli i našich největších týmových úspěchů (4. a 5. místo gymnázia v republikovém kole).

Letošní přebor nabídl ve střední kategorii celkově nižší počet družstev (školy šetří, seč mohou, na cesťáky není), ale špička vypadala a dopadla navlas stejně jako vloni. V Lanškrouně se setkaly z každého většího města právě dva týmy: domácí, my, Mýto a Žamberk.

O suverenitě a postupu domácích družstev nebylo pochyb, kdo to vyhraje, bylo spíš věcí drobných detailů. Stejně tak i 3. a 4. místo pro Ústí je zasloužené, o lepším pořadí ZŠ Komenského rozhodl až příliš jednoznačný vzájemný zápas.

ZŠ Komenského (3. místo, 17,5/28)

Tady můžeme naposledy vidět generaci patnáctiletých – Petra a Jirku Johnovy i Honzu Kašpara. Petr John dosáhl vůbec nejlepšího individuálního výsledku soutěže (6,5/7 na první desce), když porazil i Pepu Havelku a remízu ztratil jen s Vuem. Kašpar a Jirka John hráli svůj průměr, věčná škoda, že se v oddíle neudrželi, náš ročník 1996 mohl patřit k nejsilnějším. Na čtvrté desce získal pěkných 4/5 ryzí amatér Vojtěch Kočí, byť to tam měl samozřejmě dost lehké. Dvě partie sehrál i náhradník Kuba Tran, škoda že se nekonal duel Tran – Tran (za Vysoké Mýto totiž nastoupil Tran Minh 🙂 ).

Je třeba poděkovat bývalému řediteli školy panu Dvořákovi, který (tak jako roky předtím) soutěž na škole opět uspořádal a žáky doprovázel (i když tím přišel o cca 500 Kč, které by získal, kdyby místo toho učil).

Gymnázium (4. místo, 14,5/28)

My budujeme mladý perspektivní tým, byli jsme jasně o hlavu menší než ostatní. Nastoupili dva primáni a dva sekundáni. Odrostla Katka Šmajzrová, na první desce ji nahradil nováček z Chocně Vašek Grundman. Až na pár přehlédnutí hrál velmi pěkně (4/7). Nedařilo se Vítkovi Holáskovi, s amatéry by prohrávat neměl (2/7). Slušnou formu z Polabin potvrdil Lukáš Paukert (4/7). Poslední desku hájil druhý primán Honza Kleisl, zpočátku hrál jenom dámou, ale postupně svou hru zlepšoval a získával body (4,5/7). Vzhledem k tomu, že družstvo může v tomto složení hrát mnoho let (a přijdou asi další, třeba Vojta Holásek), můžeme se těšit na příští ročníky soutěže.

Výsledky visí na chess-results.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *