Šachový klub Ústí nad Orlicí

V Lanškrouně jsme byli vidět

2. kvalifikační turnaj KP mládeže kat. H+D 10, H+D 12

a Přebor města Lanškrouna 2011

Kolotoč turnajů mládeže jede na plné obrátky, v lanškrounském Dělňáku se skoro pořád něco hraje, tentokrát byli opět na řadě ti menší, doplnili je dorostenci, kteří mají v letošní sezóně opravdu plno možností, jak si zahrát. Stejně jako do Polabin jsme i sem dovezli po čtyřech hráčích v každé kategorii, tedy čtyři desítky, čtyři dvanáctky a čtyři juniory.

Martin nabral polovičku výpravy do svého objemného auta, já jsem se zbytkem dorazil vlakem, na náledí nikdo neuklouzl, do zcela naplněných hracích prostor jsme se nacpali a začalo se. Tím hlavním byly šachy a zase šachy, kdo se nezabýval hrou na místě, sledoval online z extraligy (a premiérové extraligové vítězství Petra Čižinského), kafe se vařilo, vedoucí si povídali, z balkónu bylo možno sledovat pingpong, dole fungoval bufet … idylka. Dorostenci měli zase pro sebe klidné až intimní prostředí Domu Piano.

H+D 10

Stejně jako minule měly Kačka s Verunkou usilovat o přední místa, Michal bojovat o dílčí úspěchy a Markétka se snažit hrát podle pravidel. Tak se taky stalo.

Veronika Holásková po dvou povinných výhrách zahrála příšerně proti Andrlemu (místo využití vazby střelcem z g5 nadvakrát ustoupila, což ji stálo ve dvou tazích dvě figury). Klíčová byla partie proti Kačce Dudlové, kterou bez dvou figur útokem na krále zcela otočila a vyhrála. Pak sice ještě podlehla vítězi turnaje Adamu Švandovi (velmi pěkně hraný útok černého!), ale body v závěru jistila s přehledem. 5/7, 4. místo, 1. mezi dívkami, výkon 1201.

Kateřina Dudlová hrála podobně dobře, odstartovala 3/3, když ji Ondřej Novotný s dámou za věž nechal projít pěšcem do dámy. Po prohře s Verunkou ztratila zbytečně s Andrlem (měla dámu za dvě figury, ale aktivitu projevil soupeř). Pak už zase bodovala, škoda, že s Černohousem v posledním kole nevyužila převahu figury v koncovce (remis). 4,5/7, 7. místo, 2. mezi dívkami, 1173.

Michal Píše se tradičně pral o body ve druhé polovině hracího pole, střídal lepší a horší okamžiky, hraje soustředěně a má nápady, i když zároveň ještě dost přehlíží. Vypadalo to podobně jako minule, ale opět se nepovedl závěr, takže nakonec jenom 2/7, 22. místo, mohlo to být o bodík lepší.

Markéta Holásková debutovala minule a vymohla si, že bude hrát zase, jenže ouha, hráči byli nasudo, takže žádný kontumák :-(. Obrovské problémy měla s pochopením, že když má král šach, musí se s tím něco dělat … Odehrála však všech sedm partií, občas i podle pravidel 😉 0/7, poslední 26. místo.

Celkově pestrá kategorie, prvních šest hráčů každý z jiného oddílu, vítězství Adama Švandy je zasloužené, i Andrle, který odehrál turnaj na první desce, dopředu patří. Připomeňme jen, že body nevisely tak vysoko,  chyběli Pavlíček s Erikem Žejdlíkem a Ondřej Švanda hrál dvanáctky.

H+D 12

Tady měl Vojta bojovat na čele, Jirka s Veronikou se snažit proniknout do desítky a Vláďa získávat zkušenosti.

Vojtěch Holásek se u šachovnice v prvních kolech dlouho nezdržoval, Martin Šmajzr měl problém ho s foťákem zastihnout. Po dvou povinných výhrách zmatil Honzu Nešpůrka ještě téměř v zahájení na h7 a Martin Štěrba, který v tu chvíli hrál vepředu, byl pak příjemným soupeřem. 4/4 v tu chvíli znamenalo průběžné 1. místo. Po pátém kole jsem však musel zvýšit hlas, s Ondrou Cachem stál Vojta slušně, s pěšcem méně rozvíjel aktivitu  a hlavně měl 17 minut proti pouhým 3 soupeřovým … jenže v klíčovém okamžiku si nechal dát jednotažec na h2 :-(. S Luckou Ambrožovou potom obětoval bez reálného opodstatnění a prohrál bez odporu. Naštěstí se vzpamatoval aspoň v posledním kole, otočil věžovku s Málkem a zakončil turnaj happyendem. 5/7, 4. místo, 3. mezi chlapci, 1328.

Jirka Píše hrál dlouho podle očekávání, slabší soupeře porážel, se silnými (Brejša, Ambrožová) krok neudržel. Konec turnaje mu ale vyšel skvěle! V předposledním kole hrál s Nešpůrkem (1307), k partii jsem přišel ve chvíli, kdy vedl o dámu a mocně útočil na soupeřova exponovaného krále. Závěr partie byla úplná exhibice. Do posledního kola pak dostal velmi přijatelného soupeře v Josefu Chládkovi a svou šanci využil: v koncovce měl letmým odhadem 4-5 figur navíc a získal tak třetí bod v řadě. 5/7, 6. místo, 5. mezi chlapci, 1299. Výkon na hranici 3.VT, škoda, že to kvůli třem pětkám mezi soupeři o chlup nevychází. Každopádně v konkurenci, jaká tam byla, je místo v osmičce velkým úspěchem, nechal za sebou mj. Cacha, Švandu, Brejšu a Nešpůrka!

Veronika Šmajzrová předváděla to, co obvykle, tedy rozumné rozehrávání partií, pevné pozice, harmonickou souhru figur … ale občasné hrubice, po kterých nějaká ta figurka chyběla. Slabší porážela, silnější v některých fázích potrápila, o neúspěchu rozhodla partie posledního kola se Zelenkou. 3/7, 23. místo, aspoň 3. mezi dívkami. Jako u Michala to chtělo aspoň o bodík víc.

Vladimír Votava odehrál svůj druhý turnaj v životě. Protože tu ve srovnání s polabinským turnajem chyběli ti úplní začátečníci, bodval jen maličko, ale tím se nesmí nechat odradit, v prvním roce šachy prostě bolí. Kromě kontumáku získal aspoň půlku za koncovku střelec proti střelci. 1,5/7, poslední 35. místo, neva.

I tady je zastoupení pestré, po dvou hráčích mají v šestce jen Polabiny a my. Čekal jsem, že se o body popere  devítka hráčů, nakonec mezi ně pronikli zezadu i někteří další, to se ve švýcaru stává. Mnozí měli turnaj těžší, např. osmý Cach hrál hned s pěticí favoritů (náš Vojta jen se třemi, sedmý Říha s jedním). Tahle kategorie byla, jestli dobře počítám, obsazená plně, hráli všichni, kdo mohli (samozřejmě kromě Matěje Půlpána, to je jiná váhová kategorie). Vítězství Tomáše Ludvíka je trochu překvapivé, ale dost možná zasloužené, v tréninku je prý pilný. Lucie Ambrožová předvádí nejvyspělejší šachy, jenže pojímat dvacetiminutovku jako vážnou partii, kde nad zahájením strávíme čtvrt hodiny, je asi příliš. Dál už je to loterie, kde rozhodují maličkosti.

Dorost

Tady se spokojím s tím, že připomenu Jendovi Marešovi (i dalším) jeho slib, že něco doplní do diskuse. Naše těžké váhy hrály přes  ulici, kam jsem občas zašel opravdu jen na otočku.

Jan Mareš byl první nasazený, skončil druhý, to určitě není neúspěch. Říkal něco o tom, že věžovky s pěšcem navíc se nemají prohrávat. 5/7, 2. místo, 1876.

Petr John překvapil velice příjemně, rychlé tempo mu zřejmě sedlo. Pln dojmů přišel po skončení do Dělňáku a různé pozice mi ukazoval, zajímavé bylo jeho poskakování ohroženým králem v centru šachovnice proti Pepovi Krátkému (remis). 4/7, 4. místo, 1764!

Petr Jániš se nedostal víc dopředu asi hlavně kvůli prohře s Johnem, jinak už ztratil jen s prvními dvěma. 4/7, 6. místo, 1743.

Vít Kapoun je z našich poslední, ale i on rozhodně nadprůměrný, po finiši 2,5/3 celkově 4/7, 7. místo, 1701.

Celkově tedy všichni čtyři naši v první polovině výsledkové listiny, kouká se na to příjemně.

Výsledky

Výsledky najdete na chess-results: desítky, dvanáctky, dorost.

——————————————————————————————————————————–

Partiové ukázky budou jen aby se neřeklo 😉

Jan Mareš (1980) – Petr John (1634):

Zajímavý fragment věžovky, černý je na tahu a vzhledem k labilnímu postavení bílých věží a k pěšcovým slabinám na éčku má lepší šance. 1. … Ve8+? Doufám, že mi to Petr John ukazoval správně, že nekomentuju něco, co se nestalo. 2. Kf4? Vde7 1/2 Remíza je pochopitelná vzhledem k tomu, že každý z hráčů měl už jen asi minutu, jinak stojí jasně lépe černý.

Proč jsem ale hodnotil oba první tahy otazníkem? Tah 2. Kf4? je nepřesný proto, že po lepším 2. Kd3 by  už 2. … Vde7 nic nedávalo, po 3. Vf3 stojí lépe bílý.

Ale proč ten otazník k prvnímu tahu? Copak není jedno, kterou věží se dá šach a která se na e sloupec přisune až potom? Není! Po 1. … Ve7+! bílý nemůže 2. Kd3?? pro 2. … b6 a věž nemá ústup, musí krýt f5. Bílý tedy musí 2. Kf4 Vce8 s přechodem do partie. No a nešlo podobně 1. … Ve8+ 2. Kd3 b6? Šlo, ale k výhře to nevede, bílý má 3. bxc6 s napadením věže d7: právě tato věž tedy musela v prvním tahu odejít.

——————————————————————————————————————————

Jirka Píše promine, jeho solidní pozici proti Brejšovi jsem si zapsal právě ve chvíli, kdy se zhroutila.

Adam Brejša (III, Lanškroun) – Jiří Píše (IV):

Černý má o dvojpěšce méně, ale jinak by stál pěkně, nebýt toho, že jeho figury v centru jsou až příliš exponované, což bílý ukázkově využije. 1. Vad1 Dc5 2. Jg4 a ztráta figury je nevyhnutelná. 2. … Ve6 3. Vxe4 Vxe4 4. Dxe4 f5

Že by se černý vysmekl? 5. De6+ Kdepak. 5. … Kh8 6. Je5 atd. 1:0

Koho baví hledat matové obrazce, ať si v pozici diagramu spočítá všechny varianty po 5. Jxh6+!! gxh6 6. De6+.

—————————————————————————————————————————-

A na sám konec drobnou kuriozitu.

Veronika Šmajzrová (IV) – Jakub Kocanda (V, Lanškroun):

Černý na tahu. První dojem: přes nestejnopolné střelce má bílá šanci hrát na výhru, má volného pěšce a hlavně je černý král odříznutý.

Druhý dojem: jenže po 1. … Vc4! král nemůže krýt střelce, protože by přestal krýt věž, a tak má bílá jediné štěstí, že po 2. Vg7! Vxd4+ 3. Ke3 získává dvojím úderem střelce zpět. Pozor ale, jiné ústupy věže jsou horší, např. 2. Vg8? Vxd4+ 3. Ke3 Sc4 nebo 2. Vg6?! Vxd4+ 3. Ke3 Sh5 (i když po 4. Vxa6! je to stejně remis) nebo 2. Vg2? Vxd4+ 3. Ke3 Sf1 nebo 2. Vg1? Vxd4+ 3. Ke3 Vd1! nebo konečně 2. Vb3? Vxd4+ 3. Ke3 Sd1. Vypadá to jako materiál pro nějakou studii.

Černý však neměl pro studiová řešení pochopení a pojal pozici jako svéráznou úlohu, totiž pomocný mat prvním tahem :-). 1. … h5?? 2. Sf6 mat. 1:0

——————————————————————————————————————————-

Fotky jistě doplní Martin Šmajzr.

2 thoughts on “V Lanškrouně jsme byli vidět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *