Šachový klub Ústí nad Orlicí

Svitavská sedmnáctka

Vánoční turnaj mládeže, Svitavy, 23.12.2011

Správně je na řadě článek Svitavská třináctka (po jedenáctce a dvanáctce z minulých let). Ale zdá se, že se naše mládež rozrůstá geometrickou řadou, přibylo nás skokem, za což se rozhodně nezlobíme.

Bylo by nošením dříví do Athén připomínat, že Fabrika se na turnaje velice hodí, že Dolfa turnaje organizuje bez problémů a ceny že tu nejsou špatné. Řada rodičů uvítá, že děti doma před Vánoci nepřekážejí, i je tato akce rok od roku minimálně stejně úspěšná 😉

Uplynulý týden sice proběhl ve stínu odchodu Václava Havla, ale děti si starosti moc nepřipouštějí, takže připomínkou, že na světě nejde jen o šachy, byla pouze symbolická minuta ticha, a pak už se mohlo hrát.

Sledovat průběh 16 x 7 partií našich a u toho ještě hrát turnaj doprovodu není technicky možné, takže moje hodnocení bude dost letmé.

Turnaj A (nar. 2001 a ml.)

Hned osm (!) našich nadějí v kategorii slibuje, že náš oddíl v budoucnu jen tak z mapy nezmizí. Vojta Holásek dle očekávání bojoval vepředu. Po startu 4/4 narazil na Brejšu, kterého sice mohl věžema na sedmičce zmatit, ale dopustil proměnu a pěšce v dámu, načež se situace obrátila, škoda. Pak porazil Pavlíčka, ale prohrál s Ludvíkem, naštěstí byl z pětibodových nejlepší. 5/7, 5. místo. Druhý z našich opět očekávaně Jirka Píše, ve druhém kole s Brejšou dokázal remizovat, v dalším průběhu sice prohrál s Pavlíčkem a Simonem, ale závěrem 2/2 ztracený terén celkem dohnal. 4,5/7, 11. místo. Následují těsně za sebou obě holky z kategorie desítek, Veronika Holásková jen o místo před Kačkou Dudlovou, ta se může pochlubit skalpem Honzy Nešpůrka (1307!). Obě 4/7, 16. a 17. místo. Už pod 50% se ocitl Martin Paukert, delší neúčast v turnajích je určitě znát, ale hlavně, že s námi vůbec vyjel. 3/7, 26. místo. Stejně bodů, i když se slabšími soupeři, získal Michal Píše, po startu 0/3 hrál hodně vzadu, ale třemi výhrami se dostal na rozumná místa. Oba bratři Píšovi tu měli oporu v rodičích. 3/7, 31. místo. Méně vydařený turnaj sehrál Vítek Falta, sbíral nuly, porazil jen Markétku, druhou výhru si schoval do posledního kola. 2/7, 40. místo. Poslední z našich, ale vůbec ne poslední v turnaji, skončila Markéta Holásková, k předpředposlednímu místu ji stačil jeden obdržený pat a jeden kontumák. 1,5/7, 41. místo ze 43 účastníků.

V turnaji jinak zvítězila nám neznámá Petra Masáková (Adamov, 1618). Tomáš Ludvík (Polabiny) jde nahoru, Lucie Ambrožová (Svitavy) je nahoře vždycky, i další jména z Lanškrouna a Hlinska jsou očekávatelná.

Turnaj B (nar. 1997 – 2000)

Tahle kategorie by v KP odpovídala čtrnáctkám a šestnáctkám. Nebyl tu ani jediný úplně slabý hráč, všechno staří harcovníci, a tak měli naši nefavorizovaní zástupci těžkou práci.

Vít Holásek byl nakonec z našich nejšťastnější. Začal prohrami s favority a špatně hrál i ve čtvrtém kole s Peškem, takže start jen 1/4, ale pak vyhrál třikrát za sebou, v předposledním kole na Tulisem (1364) a v posledním porazil v přímém souboji Vaška Grundmana, prý oba soupeři chybovali v lepších nebo remízových pozicích. 4/7, 10. místo. Náš nejstarší v kategorii Lukáš Paukert se pohyboval okolo poloviny, v prvním kole remízoval se Šulcem (1478), prohry v polovině turnaje napravil dvěma výhrami proti slabším hráčům, v posledním kole nestačil na Patrika Feltla (1449), jinak by to byl úspěch. 3,5/7, 13. místo. A konečně Václav Grundman střídal prohry bílými a výhry černými, nemusel snad prohrát se Šolcem. V posledním kole měl s Vítkem bohužel bílé … odmítl opakování tahů a prohrál. 3/7 (bílými 0/4, černými 3/3), 16. místo (celkem 23 hráčů).

Kategorii ovládli favorité, mezi Poličku a Lanškroun se vešel Melichar z Polabin, které jinak většinu zástupců nechaly doma.

Turnaj C (nar. 1993 – 1996)

Vloni se hrálo dohromady s dospělými, letos opět zvlášť, turnaj byl zařazen do série Dorostenecké ligy v rapid šachu.

Láďa Kubišta se vzepřel papírovým předpokladům, odehrál turnaj na špici a dosáhl svého možná největšího úspěchu. Remízu ztratil (nebo získal) jen s Petrem Jánišem a Pepou Krátkým, porazil Krušinu, Petra Johna, Tůmu i Vítka Kapouna. Před posledním kolem vedl, ale ze stupínku nejvyššího ho smetli dva jeho spolužáci (budu si muset se 6.B vážně promluvit 😉 ), když ho Jenda Mareš porazil a zároveň Petr Jániš prohrál s Krátkým. Přesto skvělý výsledek: 5/7, 2. místo (10. nasazený!), výkon 1919 (možná i lepší, program dává přednost FIDE ratingu, národní ELO měla řada soupeřů ještě lepší)!

I další medaile je nečekaná, dosáhl na ni Vítek Kapoun. Po prohře s Krátkým vyhrál čtyřikrát v řadě (!) a po další prohře právě s Láďou porazil v posledním kole Tůmu (1756). Viděl jsem partii s Ondrou Schafferem, který mohl Vítka coby bílý centrálními pěšci někde na šesté řadě úplně zadupat, ale k protiútoku se dostal černý … 5/7, 3. místo (coby 9. nasazený), výkon 1718 (a opět snad i lepší). Asi bychom měli přehodnotit pořadí šachovnic ve družstvu gymplu 😉

Jan Mareš obhajoval svoje nasazení (1. ve startovní listině) a 2. místo z turnaje v Lanškrouně, kromě prohry s Pepou Krátkým poztrácel i nějaké ty půlky, takže výsledek “jen” slušný, 4,5/7, 5. místo, výkon více než 1811. V celkovém pořadí drží 2. místo. Petr John může být spokojen, prohrál jen s Láďou, remizoval mj. s Jendou Marešem (1980), Krušinou (1927), P. Nešpůrkem (1766). Slabší porazil, sledoval jsem ho v posledním kole s Jirsou, z času 4 min : 4 min se dostal asi na 1 : 3 a i nadále přemýšlel, ale na půlminutě vyšel z pozice s figurou navíc a 5s bonifikace mu bohatě stačilo k výhře, pevné nervy! 4/7, 7. místo, výkon lepší než 1600. Jediným nespokojeným našim tak byl Petr Jániš, po výhře nad Š. Kolomým v 5. kole byl sice v první pětce, ale závěr 0/2 (Tůma, Krátký) ho posunul dolů. 3,5/7, ale až 10. místo z 15 účastníků, výkon 1610 nebo víc.

Pepa Krátký z Lanškrouna podruhé vyhrál a vede i celkové pořadí, jinak je tohle ale naše kategorie, dvě medaile, v první sedmičce jsme měli hned čtyři hráče, v průběžném pořadí po dvou turnajích máme v sedmičce dokonce všech pět našich zástupců! A to ještě nehrál Tomáš Kodytek.

Turnaj doprovodu

Byl hlavně šancí pro svátečnější hráče, rozhodně jsem se nenadřel tolik, jako kdybych musel hrát s dorostenci. Stačilo pohlídat si poličské hráče (David Schaffer, Adam Sodomka). 1. místem za 8/8 se snad ani nemůžu chlubit.

Výsledky, reportáže

Výsledky na chess-results: 2001 a ml., 1997-2000, dorost, doprovod.

Polička kromě fotek slibuje i video, další weby mají zatím prázdniny.

Rozhovory s účastníky

Populární rubriku s lítostí vynechávám, vlak jel sotva dvacet minut a vyzpovídat šestnáct účastníků se mi nemohlo podařit. Chtěl jsem si sice odpovědi vymyslet, ale Láďa mi to zakázal. Nikomu nebráním napsat dodatečně jeho vlastní hodnocení do diskuse. 😉

Partiové ukázky

No ještě to tak …

Fotky

Máme, aspoň z té nejmladší kategorie, poslala mi je paní Píšová.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *