Šachový klub Ústí nad Orlicí

V novém roce to zatím trochu skřípe

Krajská soutěž družstev žáků – 1. turnaj, Polabiny, 7.1.2011

Kolotoč turnajů mládeže se nezarazil ani se změnou kalendáře: v lednu se zahajuje soutěžemi družstev. Dnes to byla ta vůbec nejnižší, za týden nás čeká první dvoukolo krajského přeboru, ten je o stupínek výše.

KSDŽ nabízí pro mnohé zcela první setkání se soutěžemi družstev. K utkáním dospělých, kteří tráví neděle jedinou promyšlenou mnohahodinovou partií, to má samozřejmě ještě nebetyčně daleko: hrálo dvanáct družstev každé s každým s limitem 2 x 15 minut. Myslím, že to bylo vhodné, časový limit většině hráčů stačil a sehrát jedenáct partií je velmi slušná tréninková dávka.

Před Vánoci jsem si říkal, že třeba premiérově postavíme i dvě družstva (kdyby hráli oba Píšové, Dudlová, Kleisl, obě Holáskové, Falta, Votava a třeba ještě nějaký nováček), ve čtvrtek na kroužku to vypadalo na jedno dobré družstvo s náhradníkem, pak ještě přišly dvě omluvenky a byl jsem nucen přemlouvat Markétku, abychom byli vůbec čtyři.

Nastoupili jsme tedy (premiérově pod hlavičkou Šachový klub) ve složení Jiří Píše, Kateřina Dudlová, Vladimír Votava, Markéta Holásková. Na začátku se dost jasně ukázalo rozložení sil: první dva dělali bod za bodem, druzí dva nulu za nulou. Většina zápasů proto skončila 2:2. Po polovině turnaje začali vepředu dělat nuly … ale vzadu se žádné body neobjevily :-(. Až v posledním kole jsme se vrátili k původnímu stylu: 2:2 s Vysokým Mýtem na závěr.

První dva hráči podali zkušené výkony, oceňoval jsem, kolik herních návyků už mají zautomatizovaných a jak s jistotou využívají chyb soupeřů. Později se i z jejich strany objevily chyby pod jejich úroveň, snad se projevila i únava. Jirka Píše má svých 7/11 zajímavě rozložených: 6/6, pak 0/4, nakonec 1/1. Mezi hráči na 1. šachovnici by skončil na 4.-5. místě. Kačka Dudlová solidních 5,5/11 se soupeři papírově ještě silnějšími, než měl Jirka.

Druzí dva hráči naopak činí své první turnajové krůčky a teprvé cenné návyky získávají. Vláďa Votava získal 1/11, když ještě pár dalších šancí nevyužil. Vytváří si zatím hrozby pomocí jednotlivých figur, chybí souhra a pak přicházejí materiální ztráty. Není třeba zoufat, já jsem měl ve své první sezóně na jednom turnaji dokonce 1/14 :-). Markétka Holásková tentokrát neudělala nic (0/11), ale ani tam srovnatelně lehkého soupeře neměla. Naučila už se pěkně vyvíjet, její partie mají teď tři fáze: vývin figur, odevzdání figur, matové vedení soupeře.

Celkově jsme tedy skončili na 10. místě, třetí od konce. O sportovní výsledek nám tu ale nešlo. První dva by si určitě zasloužili větší podporu ze zadních řad, třeba příště. Význam to pro všechny mělo hlavně tréninkový, časem se to posčítá.

Turnaj byl jinak velmi heterogenní – některé oddíly nestaví do vyšších soutěží družstva vůbec, jiné jedno, jiné mnoho, takže torzo našeho béčka tu hrálo jak s áčky Rapidu, České Třebové či Vysokého Mýta, tak i s F a G týmem Polabin. Kromě Poličky a Litomyšle snad přijel,  kdo mohl.

Výsledky opět najdete na chess-results.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *