Šachový klub Ústí nad Orlicí

Mistrovství ČR družstev mladších žáků

Od 15. do 17. června se v Olomouci konalo Mistrovství ČR družstev mladších žáků (ročník 2000 a mladší). Naše družstvo sice skončilo těsně za postupovými místy, ale náš oddíl nakonec zastoupení měl. Lanškroun požádal o výpomoc na povinném postu dívky, kdy oslovil momentálně naši nejlepší dívku Veroniku Šmajzrovou a mě, jestli bych jim nemohl dělat doprovod. Oba jsme nabídku přijali, Jirka Krištof zařídil všechny organizační záležitosti, a tak jsem se v pátek vydal s Verčou směr Lanškroun, kde jsem nabral zbytek šestičlenného družstva  a vyrazili směr Olomouc. Navigace nás sice tvrdošíjně posílala na dálnici, nakonec jsem ji ale přesvědčil, kudy chci jet, a do Olomouce jsme dorazili s dostatečným časovým předstihem. Mistrovství se hrálo v krásné moderní budově Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého, organizačně ho zajišťovali především Richard Biolek a Pavel Šimáček.

Nezvykle ještě v pátek se hrála první dvě kola, v nichž naše (dovolím si tak označovat družstvo Lanškrouna, když už jsem ho tam řídil) družstvo rozhodně nebylo favoritem – nasazení jsme byli jako 24. z 28 družstev. Sestava byla následující Adam Kolomý, Petr Pešek, Matěj Kupsa, Adam Brejša, Veronika Šmajzrová a Štěpán Mann (ten na poslední chvíli zaskočil za původně nominovaného Marka Černohouse). Složení celkem napovídalo, že nejvíc bodů se bude čekat od 3. a 4. šachovnice, na 1. to bude hodně těžké, zbylým třem zatím zkušenosti z takovéto akce chybí. Že to ale nemusí být zcela beznadějné, ukázalo hned 1. kolo, kdy nás čekaly 9. nasazené Kobylisy a prohráli jsme až po boji 2:4. Tento zápas také hned ukázal, že uváděné výkonnostní třídy zdaleka nemusí korespondovat se skutečnou výkonností – Verča prohrála s hráčem teoreticky bez VT, který v konečném účtování uhrál 7/9 s výkonem 1445… Ve druhém utkání naším soupeřem byla Lokomotiva Brno, se kterou jsme remizovali 3:3 a mohlo být i líp (nebo hůř) – Verča byla vyhraná, zas ale na druhou stranu Adam Kolomý prohraný, soupeř s asi 3 figurami navíc ale s králem na h8 zahrál Vg8 a dostal Dh6 mat :-).

Nejlepší výkon předvedli v prvním sobotním kole, kdy jsme zcela zaslouženě porazili 16. nasazený Humpolec. Konečně se Verča chytla a po dvou přivyhraných, ale ztracených, pozicích naplno bodovala. Naopak ve 4. kole to bylo zcela bez nároku – 0,5:5,5 s Říčany zcela odpovídalo vývoji na šachovnicích. V pátém kole jsme konečně dostali papírově srovnatelného soupeře ŠK DDM Planá – v sérii nul bohužel pokračovali Petr se Štěpánem a další kiks vyrobila ve vyhrané pozici Verča. Verča se Štěpánem se naštěstí v dalších kolech chytli, bohužel to stačilo dvakrát pouze na remízu 3:3 s Novoborskou šachovou akademií, resp. Sokolem Skalička. Třetí remíza v tříbodovém systému sice v pořadí po 2. hracím dnu znamenala pr Lanškroun 24. místo, rozlosování ale dávalo šanci na přilepšení – v 8. kole nás čekala suverénné poslední Zastávka u Brna. Roli favorita naštěstí naši potvrdili vítězstvím 4,5 : 1,5 a nadějný byl i los pro poslední kolo – Karlovy Vary. Velmi rychle vyhráli Matěj s Adamem Brejšou, bohužel stejně rychle prohrál Petr a další slabší chvilku si vybrala Verča, která si nechala hned v zahájení odchytnout dámu. Na 1. šachovnici byla rovná pozice a na 6. měl Štěpán kvalitu navíc. Bohužel ale soupeře téměř přinutil k tomu, aby mu dal mat, takže výsledkem byla těsná prohra a konečné 25. místo (při výhře by byl Lanškroun 17.).

Na první pohled sice umístění ne zrovna nejlepší, je ale nutné si uvědomit, že se účastnily nejlepší týmy z celé republiky, v tom kontextu ten výsledek není vůbec špatný. Celkově, dle očekávání, byli největšími bodovými dodavateli Adam Brejša (7/9) a Matěj Kupsa (6/9), nejlepší šachy předváděl Adam Kolomý (4/9 při průměru ELA soupeřů 1579). 2. šachovnice byla nad síly Petra Peška (0/9), stejně jako Štěpán Mann (3/9) doplácel především na extrémně rychlou hru, zvlášť u Štěpána nebyl problém mít na konci víc času než na začátku (hrálo se tempem 25 min na partii + 10 s na každý tah).

Nakonec si v hodnocení nechávám Verču, ta měla na šachovnici jednoznačně mnohem víc, než byly výsledné 4 body. Jednak by potřebovala také zpomalit (resp. se nepřizpůsobovat tempem soupeři) a vyvarovat se přehlédnutí, kterými ztrácí leckdy vyhrané pozice. Řada těch chyb ale jednoznačně pramení z poměrně malé praxe, pokud jí ale chuť do šachů vydrží a bude se takovýchto akcí účastnit pravidelně, tak s většími zkušenostmi přibudou určitě i body :-).

Nejlepší výkon si jednoznačně nechala na sobotní večerní simultánku, sice z propozicemi avizovaného “hráče extraligového Grygova” se vyklubal “pouze” Michal Hrabal (ELO 2090), i ten měl ale na 17 účastníků bez problémů stačit (nakonec tuším 1 partii prohrál a 3 remizoval). Verča ale zahrála velice dobře a po tazích:

podepsala se soupeřem zaslouženou remízu. Z toho také pramení jedna věc – na další turnaje ji určitě vybavím partiáři už kvůli možnosti pozdější analýzy a ukázání chyb či možností plánů v daných pozicích (na sledování celých partií v reálném čase opravdu nervy nemám 🙂 ).

A co říci závěrem? Velmi pěkný turnaj, slušné ubytování (k úplné spokojenosti chyběl pouze přístup k internetu 😉 ), výborná strava v menze UP, možnosti mimošachového vyžití – prohlídka historického centra Olomouce, dvě místnosti se společenskými hrami, dvě hřiště na ringo. Akorát to vedro nemuselo být takové, i když díky klimatizovaným prostorám bylo v hracích místnostech celkem příjemně.

Kompletní výsledky celého turnaje a konkrétně Lanškrouna jsou tradičně na chess-results.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *