Šachový klub Ústí nad Orlicí

Mistrovství ČR mládeže v rapidu

Sice se zpožděním, ale přece jen jsem se dostal k napsaní menší reportáže s větším množstvím fotek z letošního Mistrovství ČR mládeže v rapidu, které se konalo 15. – 16. září v Klatovech. Před dvěma lety se tam kvalifikovala Katka, letos se totéž podařilo Verče, byť o kategorii výš (ještě v nadcházející sezóně bude moci hrát D12, v Klatovech všach startovala v D14 – nějak mě není jasné, jak byly počítány krajské kvóty – v kategorii D14 měl kraj na MČR 2 místa, zatímco ve výrazně početnější kategorii D12 jen jedno). Týden před turnajem odřekla účast Vilma Hofmanová z Polabin a tak dostala příležitost se zúčastnit Natálka Hrůšová. Dálniční známku nemám, tak jsme v pátek po obědě vyrazili po trase Hlinsko, kde jsme přibrali Marušku Vaškovou s Janou Londinovou, Humpolec – Tábor – Písek – Klatovy. Silničáři se ale snaží, takže do cesty se nám postavilo několik uzavírek a objížděk, takže nakonec jsme najeli skoro o 40 km víc a do Klatov dorazili až po 20. hodině. Tím ale problémy naštěstí skončily, zaregistrovali jsme se a ubytovali se v pěkném penzionu U hejtmana nedaleko hrací místnosti.

Ráno pak nás čekala první kola. Holky byly v těžké pozici 18. a 19. nasazené z 20 hráček, navíc všechny soupeřky byly o 2-3 roky starší. Tam byla jednoznačně úspěchem každá dosažená půlka. Já jsem si zahrál doprovodný open a tam jsem byl v opačné pozici – potvrdit nasazení v čele startovního pole.

Verča hrála velmi dobře, soupeřky ji ale dřely a postupem času většinou uplatnily mnohem větší  zkušenosti. Každopádně Verča zadarmo kůži nedala, vybojovala 3 body (2 výhry a 2 remízy) a příště to bude určitě lepší :-). I tady měla na šachovnici nějakou tu půlku navíc, menší praxe ji ale stála dost času (většinou dohrávala mezi posledními) a s nedostatkem času se dostavily i chybičky, které soupeřky nemilosrdně trestaly.

Natálka vyrazila na tento turnaj po půlročním chození na kroužek a objíždění turnajů, u ní by byla každá remíza v nabité konkurenci obrovským úspěchem. K němu neměla daleko hned v první partii s Julií Šimčákovou (ELO 1598), kde ji o bodový zisk připravil až spadlý prapor. V řadě dalších partií to sice bylo bez nároku, v některých sice šance byly (třeba s Verčou), tady ale ty zkušenosti chyběly ještě víc. Každopádně si za statečný boj zaslouží velkou pochvalu a pozitivem je už jen to, že ani nulový bodový zisk ji nijak neubral z elánu a chuti do hry 🙂

Já jsem po většinu turnaje bojoval hlavně s remízovými snahami mých protivníků. Většinu jsem sice přehrál, na dvě remízy jsem ale přistoupit musel. Klíčový byl souboj s 2. nasazeným Ondřejem Sýkorou (ELO 2150), kdy soupeř chtěl vyhrát, špatně ale odhadl koncovku, kde střelec spolu s pěšcovou majoritou na královském křídle byl lepší než jeho věž. Ale největší štěstí jsem si vybral v 6. kole s Hansem Mühlbauerem (GER 1922), kdy jsem v časovce přehlédl vidličku a ztratil čistou věž, za kterou jsem měl pouze dva pěšce. Kisnu ale soupeř vůbec nezvládl, v podstatě nechal hrát pouze mě, až jsem s oběma spojenýmii pěšci dopochodoval až do dámy… Takže nakonec jsem své nasazení obhájil a doprovodný open turnaj vyhrál.

Kromě šachů jsme využili i krásného počasí a nabídky pořadatelů, v sobotu se všechny tři holky zúčastnily stopované v lesoparku se záludnými úkoly 😉 – viz. fotogalerie. Tam se také pořádně rozjely – po cestě do Klatov jsem skoro nevěděl, že za sebou nějaké pasažéry mám, po této akci už podobný klid rozhodně nehrozil :-). V neděli před obědem jsme také stihli vystoupit na Černou věž, strmý výstup byl odměněn nádhernými výhledy do okolí Klatov a na Šumavu. Po zpáteční cestě jsme se ještě zastavili v Písku, prošli se po nejstarším dochovaném mostu v Čechách a po centru tohoto krásného města. A pak už (opět s objížďkami, na které už jsme ale byli morálně připraveni) se bez problémů vrátili do Ústí.

A závěr? I když výsledek nijak zvláštní nebyl, tak holky mají obě jednoznačnou pochvalu za předvedené výkony. Soupeřky sice byly většinou zatím nad jejich síly, obě ale ukázaly, že potenciál tam je a pokud se na takovéto akce dostanou častěji, tak příště to bude určitě lepší.

4 thoughts on “Mistrovství ČR mládeže v rapidu

  • Jana Hrůšová napsal:

    Pěkné čtivo ! Ještě jednou chci poděkovat p.Šmajzrovi za jeho ochotu, trpělivost, dohled nad Natálkou (i ona už nepatří mezi klidná dítka ..), za veškerou péči a starostlivost. A také menší šachová školení na pokoji 😉 Přesto, že byla dodavatel bodů, neodradilo ji to ! Naopak. Jako elév nabrala bohaté zkušenosti / pro ní raketový start / 🙂

  • Marian Sabol napsal:

    Krajské kvóty se počítají takto: Zjistí se kolik v % děvčat (i chlapců) připadá na každý kraj a pak se tímto koeficientem rozdělí počet účastnických míst. Takže sice máme v D12 absolutně více dívek, ale protože v jiných krajích je jich ještě více, tak v procentech je to méně. Podobně se určuje počet postupujících chlapců na M Čech. Dívky to mají jednodušší.

  • Pavel Holásek napsal:

    A hlavně hezky organizačně zajištěno … U holek se tyhle zkušenosti musí časem zúročit.

  • Pokyn napsal:

    Hezky napsáno…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *