Šachový klub Ústí nad Orlicí

V Hlinsku jsme se neztratili

V sobotu se naše minivýprava čítající toliko hráče H10 (Michal Píše) D10 (Markétka Holásková, Katka Dudlová) a D12 ( Veronku Holásková) zúčastnila tradičního turnaje – Kvalifikace na krajský přebor jednotlivců.

Cesta probíhala v celku dobře. Chtíc vyzkoušet, jak se dcera orientuje v mapě a jak jí dokáže použít ve terénu, jsem zvolil poměrně netradiční trasu. UO-Hrádek-Sloupnice-Cerekvice-N. Hrady-Proseč-Hlinsko. Mohu konstatovat, že do Cerekvice jsme nedojeli :).

Při řezání zatáček za Prosečí jsem zapomněl, že ne všichni pasažéři snášejí tento způsob jízdy. A protože několikeré zakuňkaní postiženého, které jsem vůbec nezaregistroval (kdo zná mou dceru, ví, že jakmile nevyvine hlasitost startující Migu, nemá šanci být slyšet), způsobilo jisté zdržení a malou  zdravotní procházku.

Prezentace končila v 8,30. V tento čas jsem se napojoval na hlavní silnici asi 15 km před Hlinskem. Říkám si: “Je nás pár, ono to nějak dopadne.” A skutečně, nebylo mně nejen vynadáno, neboť velmi pozdě za námi přijeli vlakem výpravy Č. Třebové a Pardubic. /příjezd vlaku byl v devět/. Výsledek byl ten, že první kolo začalo, místo planovaných devíti, až ve 3/4 na deset.

K favoritům turnaje v desítkách, patřila Katka. Ta potvrzovala svou roli až do 5. kola, kde narazila na poličského Švandu. S ním nejprve vedla o věž, pak mu ji vrátila a v údajně horší pozici se domluvili na remíze. V 6. kole nestačila na dalšího favorizovaného hráče-třebovského Jirouška. S ním prohrála zcela zaslouženě, neb kdo to kdy viděl, stavět si na královském křídle na “h” sloupci izolovaného dvojpika.  Sice prohrála, ale líbilo se mi, jak v časové tísni (hrací tempo 20´+ 5´´) dokázala bojovat. Někteří z přihlížejících, když viděli, že po 0,01 naskočilo 0,06  hlasitě protestovali slovy: “Co je to, tohleto” a dovolávali se rozhodčího, že jsou hodiny rozbité:). Po vysvětlení, asi za půl minuty se dotyčný už hluboce omlouval…….                                                                                                                                 Výsledných 5,5 bodu znamená pro Katku 3. místo.

Od Michala jsem očekával, že se bude pohybovat někde uprostřed startovního pole. Michal však příjemně překvapil. První dvě kola s přehledem vyhrál, ve třetím narazil na Katku, ve čtvrtém pak na celkového vítěze Jirouška. Pak remizoval s lanškrounským Minářem a poslední dvě kola vyhrál. Takový výsledek mně velmi příjemně překvapil. Michal hrál v prvních partiích zbytečně moc rychle, pak se snažil hrát pomaleji a výsledek se dostavil. Jen tak dál! 4,5 bodu a 7.místo.

Markéta měla jediný úkol, zkusit turnajové prostředí. Hráčka, která standartně tahá v kategorii D8, se myslím, také neztratila. První dvě partije prohrála, pak remíze, zase dvě prohry, kontumák a nakonec závěrečná výhra nad svitavským Zachařem. Markétka správně reklamuje nemožné tahy, hra už má smysl. Na Orlické šachovnici už bude patřit  ke “zkušeným matadorům”. 2,5 bodu a ještě 3 hráči výsledkově za ní.

V kategorii do 12 let hrála Verunka standartně. Neoslnila, ani nepropadla. Rychlé výhry v prvních dvou kolech, prohra se svitavským  Andrlem, mýtským Zemanem a v předposledním kole s lanškrounským Černohousem. Výsledné 4 body stačily na 18. místo. Ze 40 hráčů není umístění špatné.

Foto ani diagrámky tentokrát nebudou. Foťák jsem zapomněl vzít a žádnou pozice, která by stála za zveřejnění si nevybavuji.

Výsledky zde( HD12) nebo zde (HD10).

 

 

 

One thought on “V Hlinsku jsme se neztratili

  • Pavel Holásek napsal:

    Martinovi děkuju, že to zvládnul beze mě, já jsem se tak mohl jet trápit do Mistrovic. Kačka patří do špičky, Michal v osmičce mě nepřekvapuje, do finále by se měl dostat, Markétka se odlepuje od posledního místa. Verunka lepší než v Polabinách, ale pořád o úroveň níž než vloni.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *