Šachový klub Ústí nad Orlicí

Vyhořel nám středek

aneb jak jsme doháněli, co dohnat nešlo (dvě nuly bílými a možná předčasná remíza na čtyřce)

Předvánoční duel s tradičním soupeřem z Kyšperka má napovědět, který z mančaftů si i po čtvrtém kole uchová neporazitelnost a který halt zjistí, že to letos na postup úplně není.

Naše céčko postrádá v neděli ze základu Petra Mareše mladšího a bohužel ještě nemůže hrát duo posil, které do Oustí přitáhl tež nový plejer Kuba Netušil. Na osmičce tak zaskakuje obětavě Jarda Driemer a proti původnímu slibu se nachází U Třech mostů též zuřivý reportér, který v 15.00 pěje Rybovku v Němčí a řeší, jak co nejrychleji vyhrát/remizovat/prohrát 🙂

Hosté přijeli de facto v základu, neb Petr Veselý, na kterého jsem se zcela zbytečně chystal, to měl na sobovi z Finska přeci jen daleko 😀 Ratingově proti sobě zasedají ne všude vyrovnané dvojice, my máme dost výrazné plus na páté a sedmé, hosté zase na šesté a osmé, jinak plus mínus vyrovnané.

Začíná se víceméně při zdi, na jedničce Kuba proti taktikovi Kamilovi Mikyskovi nasazuje takticky výměnnou španělku, ze které rezultuje o fous lepší čtyřvěžovka pro bílého. Na dvojce se Petr Jániš vyrovnaná s remízově pojatým zahájením Josefa Lorence (výměnná francouzská, z ní půlka přímo kouká), na trojce Venca Janeček zkouší našeho Láďu Kubištu ze znalosti zahájení, jež se zove Nimcovičova (ale ne indická, nýbrž e4 Jc6). V partii Miloše PapáčkaHonzou Smolou se dalo čekat těžko co jiného než skandinávka… a právě zde se záhy podepisuje první remíza, která se pro nás, s ohledem na další vývoj zápasu, nejeví jako zcela šťastná. Pavel Vata Kylar na pětce se totiž po dobře sehraném zahájení proti Adamu Lorencovi ulakonil na silně přiotráveného pěšce b7, musel dát kvalitu a kompenzaci nevidno 🙁 Na šestce kapitán Bohouš musí čelit neteoretické Aljechinově Jirky Řeháka, jestli je to úplně korektní, nechť posoudí chytrý stroj, černý ale s králem v centru zůstává na hraně zahájení a střední hry bez pěšce. Sedmou desku s komfortním prostorem proti ostatním okupuji já, s Pavlem Sysrem už konečně nasazuji akční e4 místo potahovacího Jf3, hraje se opět francouzská, kterou máme z několika vzájemných partiích v dobré paměti, černý volí méněcennou variantu a k tomu si rochuje pod útok, který se hraje tak nějak sám. Na posledním prkně Jarda Driemer statečně vzdoruje papírově silnějšímu Bohouši Maceškovi, staví solidní pozici a výhodu bílého při sebelepší snaze nenacházím.

Sluší se ještě poznamenat (i když kapitán Márty jistě dodá dechberoucí repo), že déčko se opět statečně pere s papírově silnějším Žamberkem B, ultrarychle vyhrává Vít Holásek, bodík v hezké partii sbírá i Venca Grundman, ještě nějaké remízky se zrodily, ale jináč porážka 3:5 🙁

A teď zpět k nám. Vezmu to telegraficky: bohužel se nám to sype pod rukama, anžto s bílými figurami nehezky nakládají Pavel a Láďa, z čehož rezultují dvě nuly. Za nepříznivého stavu 2,5 koriguji v kupodivu i docela hezké partii já (útok sice po výměně dam neprorazil, ale koncovka s mocnou dvojkou bílých střelců byla pro soupeře utrpením, jež si zkrátil), jenže prohranou pozici má taky Bohouš a přes urputnou snahu i Jarda. 4,5 může Kyšperk vedle ve výčepu zapít, bohužel ani Petr Jániš z pozice o fousíček lepší nevytříská celý bod a pouze remizuje. Za stavu 5:2 v náš neprospěch dohrává jako správný lídr poslední Kuba Netušil, věžovka asi zaváněla výhrou (minimálně bílý riskoval méně než černý, názory expertů se různí napříč oddíly 😀 ), na resumé utkání to ale nic měnit nemůže. Kuba nakonec potvrzuje formu a koncovku s přehledem dosuší do celého bodu. Chválím bojovnost a chuť soupeře bez ohledu na stav utkání vysedět! Avšak sečteno, podtrženo: Oustí C – Kyšperk 3:5.

Po zásluze (nikoliv náhodou nebo štěstím, které vzývají šachisté, co ho odmítají považovat za přirozenou součást šachové hry) prohráváme a Letohradským musíme férově pogratulovat – byli dneska prostě lepší.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *