Šachový klub Ústí nad Orlicí

Takový debakl si Čermná nezasloužila

aneb dvě nové posily, pět vyhraných partií a žádná prohraná

Kápédvojka se nám překulila do své druhé poloviny a naším úkolem, ve snaze pomoci notně namočenému béčku a udržet se ve hře o postup, bylo doma smáznout pokud možno co největším rozdílem houževnatý celek Dolní Čermné – který už v sezoně dokázal o bod obrat silný Žamberk, o tři Kunvald a jen těsně prohrál s konkurenční Českou Třebovou, která se společně s námi, Třebovou Moravskou a Letohradem pere se stejným počtem bodů o jediné postupové místo.

Jak známo, navázat na předchozí úspěch nebývá často snadné, a jelikož v Moravské předvedli kluci bez nadsázky top výkon (a zapomněli po výhře 5:3 jen dodat dech beroucí reportáž), měli jsme před výkopem s (aspoň papírově) slabším soupeřem o čem přemýšlet. Jen neusnout na vavřínech!

Kapitán Bohouš dává dohromady solidní sestavu, z níž sice absentovala nová posila Vlastimil Hrobař a také letos velmi úspěšný Petr Jániš (vypomáhal áčku, jež se rozhodlo zřejmě až do konce sezony nastupovat slátané 😀 ), po heroickém výkonu v Moravské si dal pauzu též mladší z Petrů Marešových, na druhou stranu poprvé nastupuje druhá ze zimních posil Martin Čech a mně neznámý Zdeněk Tomeš – Bohouš i Pavel Holásek ovšem jej ovšem prezentují coby solidní jedničku… takže mohu ostat v klidu, neboť nejslabším článkem nedělní sestavy jsem patrně opět já (opět po dvou odehraných plesech, ovšem s chutí hrát – když už se jede na ten postup kurňa 🙂  ).

Osmička Netušil, Kubišta, Smola, Kylar, Glembek, Pokorný, Čech a Tomeš se schází v tvrzi U Třech mostů vyčkávajíc, v jaké sestavě dorazí hosté. Komplet, z první osmičky neschází nikdo!

V jedné místnosti s déčkem, jež si brousí zuby na tři body s Kunvaldem, zahajujeme v deset a vyvíjí se to přibližně takto (předem upozorňuji, že se jedná o mé ryze subjektivní a Rybkou většinou nepodložené dojmy, takže je může v diskusi rozcupovat dle libosti):

Pereme se bez jakýchkoliv zdvořilostí, před kisnami se skoro nic nepodepsalo, v jednu chvíli jsem to viděl dost průšvihově (nelíbila se mi pozice Smoldy a moje, jasné body jsem nikde neviděl). Najednou to ale začalo padat jak chodci na náledí – z tupé pozice vytřískal bod lepšící se Láďa, po remízách na čtvrté, osmé a osmé zavěsili Kuba, Bohouš a Smolda (v jakém pořadí přesně, nevím, bo jsem zápasil s časovkou už od 15. tahu), po kisnách jsem už v salonku smrděl jenom nevyspalý já, zatímco ostatní slavili v lokále a tipovali, zda to udělám za bod, půlku či kouli 🙂

1. Netušil – Merta Josef 1:0

Kubovi to za Ústí jde, poprvé prohrál až v minulém kole, a tak jsem mu bílými se zkušenou hostující jedničkou věřil. Čekal jsem něco pozičního – exhavlobroďák není žádný divoch, pana Mertu si ze vzájemné partie vybavuji coby pozičního obranáře. Náš lídr ale nechal opatrnost doma, z rádoby nevinné španělské (po d6 výměna na c6) vytloukl krásný útok a hostujícího matadora rozložil na prvočinitele. Střední hra je Kubova doména – plno zajímavých nápadů, tah na krále, radost pohledět! Áčko ťuká na dveře.

2. Merta Michal – Kubišta 0:1

Láďa se po třech nulách konečně chytl v Moravské, černými ale nebyl Merta-syn (byť po plese) zrovna lehké sousto na repete. Hrál se celkem dle očekávání Colle, s nímž má náš junior černými dobré zkušenosti. Rozjel i po výměně dam akci na dámáku, soupeř kontroval v centru postupem e4, moc se mi to za nás nelíbilo, ale Láďa asi věděl své. Někde uklohnil pěšce, soupeř v (zřejmě) totálně remízové koncovce nabídl půlku, Smolda ji Láďovi zamítl a donutil ho vyhrát – bílý prý někde přehlédl dušený mat – asi následek včerejšího bálu v Čermné – aspoň v tom nejsem sám 🙂

3. Smola – Motl 1:0

Honzovi jsem bílými věřil, přeci jen herní a ratingový rozdíl se měl projevit. V zahájení (jakýsi Grünfeld) rychle získal zdravého pěšce, ale jeho realizace vypadala dosti prapodivně (bílý v pozici bez dam nakráčel králem do centra, které asi mohl černý vyhodit do vzduchu). Místo toho nechal pan Motl Honzovi spojené centrální pěšce a ten jimi dokráčel až k celému bodu. Po výhře v Moravské další cenný bod pro mančaft.

4. Pecháček – Kylar ½

Talentovaný dolnočermenský mlaďák vzbuzoval respekt, Pavel ale zahrál hezkou partii. Líbilo se mi už zahájení – černý postavil sicilku aktivně (rychlé a6, b5), bílý to hrál jak italku (s d3, bez ambicí). Jestli tam něco za černého bylo, netuším, každopádně bílý se snažil pozici zploštit, což se mu nakonec povedlo. Pavel s přijetím remízové nabídky zodpovědně počkal – chválím (a to nedělám coby drsný komentátor často 😀 ) zodpovědnou hru za mančaft a remízu z pozice síly.

5. Glembek – Slavíček 1:0

Bohouš po sedmdesátce zraje jak nejlepší chilské víno z lokality Tarapaca. Jeho partie mají solidní teoretický základ a poziční pečlivost. Tu předvedl už proti Poličce a stejně tak v Moravské, proti ratingově silnějšímu a mladšímu soupeři zahrál i tentokrát profesorsky. V dámském gambitu (bílý bral na d5 a hrál minoriťák) získal aktivitu, posléze pěšce a přivyhranou pozici (každá strana měla jednu věž a bílý jezdec byl výrazně lepší černého bělopoláka). Pan Slavíček ještě vykřesal aktivitu a málem horší pozici rozdýchal, ale Bohouš nemilosrdně utahoval šrouby a závěrečnou koncovku kobyly proti lauferovi hrál metodicky – vytvořil volného floka na áčku, chytil černého za slabinu d5, a když mu došly tahy, musel podepsat partiář. Skvělý výkon kapitána!!!

6. Dostálek – Pokorný 0:1

Na začátek děkuji hasičům z Orlice, jimž jsem byl schopen vysvětlit, že o půl čtvrté ráno nechce už člověk hrát, nýbrž do postele, aby mohl ráno vůbec za šachovnici. K Mostům mě odvezl Smolda, spal jsem ani ne tři hodinky. Ve druhé vzájemné partii s panem Dostálkem jsem měl tentokrát černé, soupeř prokázal na poměry KPII pozoruhodné teoretické znalosti (kam až jsme benoni s g3 hráli z knížek, netuším, ale bílý nakládal s figurkami rozumně). Někdy kolem 20. tahu jsem se ocitl v prapodivné pozici s minimem času, do kontroly jsem jen vykrýval hrozby, pak zkoušel hrát (asi) o chlup lepší koncovku na výhru. Soupeř nabídl půlku tahem, kterým ztratil důležitého pěšce (jinak bych ji asi vzal, únava byla znát), a tak zvýšil černé akcie. Realizace převahy asi nebyla bez chyb (dohrávali jsme oba na pár minutách), ale do bodu jsem ji o půl čtvrté, po pěti a půl hodinách, přeci jen dotlačil.

7. Čech – Nikl ½

Na téhle partii mě nejvíce zaujaly jakési trable s hodinami, které řešil rozhodčí Láďa Kubišta. Jinak černý hrál zahájení prapodivně (domeček g6+Sg7 s e6 a Je7 asi není to pravé), bílý měl aktivitu, kolem výhry ale nejspíš prošel. Nakonec lepší půlka nežli nulka.

8.  MarekTomeš ½

Naše druhá posila zahrála na d4 zahájení pevně (d5, c6, Sg4), přečkala jakýsi náznak aktivity soupeře a ve čtyřvěžovce měl Zdeněk zdravého pěšce k dobru (volné béčko, na královském 3:3, pak už jen jedna věž). Nejsem Nalimov, abych věděl, zda to měl/mohl černý vyhrát. Skončilo to půlkou.

Tedy statečně bojujícího soupeře jsme nakonec zarmoutili až přespříliš vysokou nadílkou. Kromě týmového výkonu nás těší také bojovný výkon déčka, které v existenčním utkání po boji udolalo 4,5 Kunvald.

My jedeme za dva týdny do České Třebové pro tři (skoro postupové) body… nebo si to zatím aspoň myslíme 🙂 🙂 🙂

2 thoughts on “Takový debakl si Čermná nezasloužila

  • Pokyn napsal:

    Pavlovu partii jsem viděl jen od oka, nějaké plus tam po zahájení ve střední hře určitě měl, v konečné pozici se střelcem a věží už to vypadalo poněkud placatě. Tu věžovku z osmičky si asi postavím na desku, to mě zajímá 🙂
    Jinak na sedmičce ten bod někde lítal ve vzduchu taky, takže máš nakonec pravdu, že těch 6,5 (byť po boji) je vcelku oprávněných 🙂

  • Láďa Kubišta napsal:

    Pěkná reportáž! Je pravda, že si družstvo D. Čermné nezasloužilo takový výprask, na druhou stranu mohou být rádi, že to dopadlo, jak to dopadlo. Na 8. šachovnici jsme například byli vyhraní, stačil jeden jediný tah, aby se hrála koncovka D vs. V+p; Pozice byla taková (ČNT): B: Kd5, Vg6, g2; Č: Kb7, Vc4, b4, g4; Schválně, kdo najde ten tah. 😉 (Skoro dobré na kroužek…). Uznávám, že já jsem z pozice vytřískal maximum, ale s přispěním soupeře jsem vyhrál trochu rychleji. Navíc pan Kylar mohl hrát dál (ale správné rozhodnutí kapitána, které jistilo body, ho zastavilo…). Každopádně body se hodí! Skvělý výkon.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *