Šachový klub Ústí nad Orlicí

S Letohradem bez nervů – poloreportáž DOPLNĚNO!

Dnes tedy nejsem na reportáž ten pravý … Dlouho jsem obcházel a sledoval pozice, kde se nic moc nedělo, pak jsem zůstal sedět, neboť soupeř byl v časovce, a když jsem zvedl hlavu od partie, zjistil jsem, že dohrávám sám.

Popíšu tedy v podstatě jen zahájení :-), zbytek doplňte sami … nebo až vyjde bulletin …

PROHLÉDL JSEM SI DRUHOU PŮLKU ZÁPASU V PROHLÍŽEČI NA POLIČSKÝCH STRÁNKÁCH, POSTŘEHY DOPLNÍM HŮLKOVÝM PÍSMEM.

Půlka v partii Volf – Černý byla pro sázkaře jistým tipem; zbytek duelu se odehrál dole v lokále. NO COMMENT 🙂

Michal hrál černýma s Davidem Výprachtickým dámskou indickou, pak postavil cosi jako kamennou zeď b6-c5-d6-e5, pak se zablokovalo snad všechno, co šlo … BÍLÝ SE POKUSIL PRONIKNOUT PO HÁČKU, MICHAL BODY VNIKU VYKRYL.

Martin zahrál na Jirku Řeháka 1. e4 a donutil ho tak od začátku přemýšlet. Nečekaným pořadím tahů vznikla francouzská pozice, kde po blokádě e4-e5 překážel černý kůň jak na c6, tak potom na a5. Martin si zobnul zdarma pc5, výhra v blokované pozici byla však ještě daleko … MARTIN UŽ TO V KOMENTÁŘÍCH ROZEBRAL, ZÁVĚR UKAZUJE STŘELCE VSKUTKU N E S T E J N É.

Já jsem černýma s Petrem Veselým sehrál proti anglické královskoindickou výstavbu, získal jsem ale centrum (d5, e5 proti d3, e3) a zaměřil jsem se aktivní hrou na soupeřovy slabiny, což vedlo k zisku kvality. Při přechodu do koncovky jsem ale nepochopitelně přehlédl napadeného pěšce, takže za kvalitu měl bílý spojené volné áčko a béčko. Čtvrt hodiny čumím do pozice, hledám matovou síť a nevidím Sd4xpa7 🙂 Za rozhodnutého stavu zápasu jsem pak hrál remízovou koncovku tak dlouho na výhru, až jsem ji málem vyhrál … a nakonec jen remízoval. POSTUP 13. … D4 S IDEOU JG4-E3 SE MI POVEDL, ZBYTEK PARTIE UŽ MÉNĚ.

Martin Pečinka se mi bílýma proti Mikyskovi od začátku líbil, ve své sicilské s f4 obsadil třema těžkýma figurama volné efko, černý Sb7 jen čuměl na aktivitu bílého Jf5 … Černý se bránil špatně, nechal stát kvalitu a prohrál rychle, to jsem ještě před kisnou viděl. PARTIE PRO DĚCKA.

Petr Mareš s bílým Papáčkem se do sebe pustili hlava nehlava, proti černým pěšcům e5, f5 postavil bílý nebojácně d4, e4, f4 a nestál špatně, navíc Petr neměl moc času. Pak se však uvolnilo éčko a vznikla pěšcová struktura Benoni (pd5, černý pc5, d6), kde se mi to za Petra začalo líbit … ANO, VĚŽE OBSADILY ÉČKO, STŘELCI DOSTALI SVÉ DIAGONÁLY A JEZDEC PO KRÁSNÝCH POLÍCH OBSTARAL ZBYTEK.

Honza Švub s Maceškou hráli pomalu, vážili každý tah, bílý opevnil d4 a postupně chystal za pěšci figury k nějaké aktivitě … BÍLÁ POZICE SE SOUHVĚZDÍM CASSIOPEIA V CENTRU A STŘELCI ŠIJÍCÍMI Z OBOU KŘÍDEL VYPADALA PĚKNĚ, OPAKOVÁNÍ TAHŮ NECHÁPU.

Martin Poslušný v pozici grunfeldovského typu nejdřív černýma vyrovnal hru, pak nechal bílého rozjet centrum, pak z toho nějak vybruslil … AHA, BÍLÝ SI V ZÁVĚRU NECHAL VYŠACHOVAT FIGURU.

Celý bod tedy nakonec Šmajzr, Pečinka, Mareš, Poslušný, půlili Volf, Zeinert, já a Švub.

Letohradští prokázali kvalitu, ale trpělivost a zkušenosti vedly k hladkému vítězství. HOWGH.

2 thoughts on “S Letohradem bez nervů – poloreportáž DOPLNĚNO!

  • Martin Šmajzr napsal:

    Tentokrát to bylo celkem v poklidu, a to ještě tam asi měl na šachovnici více Pavel a Honza Švub, který si nedal v lepší pozici pozor na opakování tahů. Já s Jirkou jsme střídali lepší okamžiky s horšími. Jirka nezvládnul zahájení, já jsem pak ale ztratil zbytečně několik temp a připustil zablokování pozice. Jirka pak nedocenil průlom, kdy jsem mu sice vrátil pěšce a úmyslně přešel do koncovky nestejných střelců, která ale byla i přes vyrovnaný materiál jasně vyhraná díky pasivitě jeho figur. Ale i kdyby to hrál jinak, tak to stejně bylo přivyhrané, ale trvalo by to podstatně déle.

  • Pokyn napsal:

    Ufff, to jsem dnes měl nervy, aby se neopakovala loňská blamáž… Výborný výsledek, jen tak dál!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *