Šachový klub Ústí nad Orlicí

Sahali jsme po medailích (a holky dosáhly)

2. kvalifikační turnaj KP mládeže kat. H+D 14, 16 – Hlinsko, 13. 12. 2014

Po různých turnajích atypických dopravou nebo obsazením bylo Hlinsko tentokrát docela normální. Osm hráčů (Natka odpadla večer pro nemoc), většinou zkušení doplnění o nadšeného nováčka Nata Seiberta. Martin Šmajzr se svým velkým autem, kdo se nevešel, musel se mnou ráno po šesté vlakem.

Na první kvalifikaci ve Chvaleticích nás bylo málo, turnaj měl ukázat, jak na tom v krajském srovnání jsme.

Čtyři hráči ve vyšší kategorii, Vojta s Jirkou s ambicemi na osmičku, Verča Š. se záluskem na dívčí zlato – a Katka Dudlová, která neprotestovala, když jsme ji tam s pořadateli zařadili kvůli sudému počtu účastníků (normálně patří ještě do dvanáctek).

Čtyři hráči ve čtrnáctkách, Verunka H. letos poprvé – a jediná letos s reálnou možností něco uhrát; Nat, Markétka a Mot, u kterých je každý bod příjemným bonusem za účast.

H+D16

Na tuhle kategorii se koukalo báječně. Když jsem se vrátil ze města, nevěřil jsem ve třetím kole svým očím, když bok po boku porazila Veronika Šmajzrová dvojnásobného mistra ČR Říhu a Jirka Píše Patrika Žejdlíka.

Kolo před koncem byl na druhém místě Vojta a na třetím Jirka. A jak to dopadlo?

Vojtěch Holásek narazil na budoucího vítěze Nešpora příliš brzy, už ve druhém kole, což se (po prohře) muselo projevit na pomocném hodnocení. Potom však rozjel šňůru výher, bodoval hlavně díky houževnatosti v ohrožených pozicích. Postupně porazil Brejšu, Jakuba Joukla, Jirku Píšeho a Jakuba Simona. Před posledním kolem byl druhý, stejně bodů jako Nešpor, o bod víc než třetí, vypadalo to hodně nadějně. Kupsovi zajímavě obětoval kvalitu, ale v koncovce, kdy pěšcová lavina mohla šlapat, dal figuru za postup pěšce, který se nekonal. Díky třetímu pomocnému hodnocení nakonec bez medaile, ale velmi slušné, letos se usadil ve špičce. 5/7, 4. místo, 1677.

Jiří Píše zažil úvod snů, po povinných výhrách nad Petrem Peškem a Veselým se vytáhl na Patrika Žejdlíka; přes materiální nevýhodu útočil, jednu vlnu soupeř odrazil, ale s další už si neporadil, koncovka D+2p x 2V byla luxusní. V tu chvíli Jirka vedl! Následně prohrál dost jednoznačně s Nešporem a vzápětí s Vojtou (věžovku s pěšcem víc sehrál tak, že Vojta získal krytého volňáka). Dalšího silného soupeře, Prokopa, ale už zase přehrál, kvalita navíc a časový náskok, to bylo jednoznačné. Petr Zelenka měl být v posledním kole hratelný, ale Jirka prohrál (z partie jsem už moc neviděl), velká škoda nevyužité šance! Výsledkově zůstal na svém, pomocné hodnocení ukazuje, že odehrál kvalitní turnaj! 4/7, 7. místo, 1559.

Veronika Šmajzrová hraje solidní šachy, v podstatě ale bez tréninku a příliš velkou herní praxí taky neoplývá; byl jsem prozto zvědav, jak se se svou premiérou v šestnáctkách popere. Výhra nad Dvořákem se počítá – a pak bod s Říhou, to je prostě bomba! Viděl jsem až závěr, kdy z černé pozice zůstaly rozklížené trosky. S Nešpůrkem brejk nepotvrdila, věžovka byla špatná. Na uklidnění půlka s Petrem Peškem a opět celý bod s Lysým, to už není náhoda. Prokopa v posledním kole už nedala, to bychom chtěli moc, přesto rázné vykročení mezi velké, nechala za sebou třeba Bouchala, Brejšu či Nešpůrka, což jsou hráči téměř Vojtovy úrovně. 3,5/7, 15. místo, 1. dívka, 1476.

Kateřina Dudlová ráno netušila, že si jede zahrát šestnáctky, ale do kategorie zcela zapadla, vůbec to nevypadalo, že to hraje někdo výrazně mladší. Rapid jí sedí, plány, které se nabízejí, vidí a bez váhání realizuje. Hráči, se kterými prohrála, jsou jasně lepší (Jakub Simon, Ondřej Cach, Bouchal, Jakub Joukl, Brejša), přesto se s nimi utkávala jako rovný s rovnými. Udělala dva body, hlavně ten s Veselým se počítá. 2/7, 22. místo, 2. dívka, 1225.

Nešporovo vítězství bylo suverénní, dál byly odstupy už minimální. Některým známým jménům se nedaří, ale špička je široká, přes patnáct jmen. Nás můžou těšit dvě želízka v ohni, připomeňme, že naši hráči jsou tu mladší, ročník 2000 nemáme.

H+D14

Na čtrnáctky jsem chodil koukat jen občas, Verunce to dlouho moc nešlo a od dalších se nedalo nic moc čekat. Závěr ale nebyl špatný.

Veronika Holásková poprvé ve čtrnáctkách. Zahájila výhrou, ale pak se postupně propadala. Prohra s Brázdou, prosím; s Anderlem, to se může stát, i když bez figury slušně dotahovala (ALE S DVĚMA PĚŠCI PROTI TŘEM NELZE MĚNIT VĚŽE!!!); ale do třetice s Bulvou, to už bylo moc. Řekl jsem jí, ať kouká v závěru udělat 3/3 – a Verunka poslechla. 🙂 Hlavně v závěrečném kole dokázala porazit Málkovou, prý opět neměla figuru, ale útočila – to je pořád. Nakonec zůstala na svém. Osmička je ovšem nebetyčně daleko. 4/7, 22. místo, 3. dívka, 1178.

Nataniel Seibert do kroužku nechodí, ale má zájem hrát, byl jsem zvědav. Začátek první partie ale překonal moje nejhorší obavy: zcela začátečnické pojetí, zbytečné tahy pěšci, žádný vývin, slabiny, centrální pěšec zadarmo, věž zadarmo – hrůza. Jenže když jsem se vrátil na třetí kolo, už se na to dalo koukat. Po čtvrtém kole už jsem Natovi mohl blahopřát k prvnímu bodu, Vodičkovou matil věží. V šestém přidal druhý bod a v sedmém dokonce třetí, výhru nad elem (Šafář, 1026) jsem bohužel neviděl. Není to beznadějné, tři body je dobrý základ. 3/7, 34. místo, 1024.

Markéta Holásková zpočátku nehrála zle, ve druhém kole dokonce porazila Nikolinka, no vida. Ke konci turnaje ale byla vidět únava, když jezdec skočí dopředu a napadne dámu, nelze ho ignorovat! Mohla mít dva body, půlku dala Tomáškovi (ve vyrovnané pozici), abychom stihli vlak. 1,5/7, 42. místo, 7. dívka.

Tomáš Holásek předvedl některé pasáže, kdy se soupeři držel krok, nabírá zkušenosti, v kategorii může hrát ještě za šest let! 0,5/7, 46. místo (poslední).

Širší špička tu má nějakých dvacet lidí, řada výsledků vepředu je překvapivých (zaujalo mě čtvrté místo Kalousové). My ročník 2002 nemáme a Verunka má co dohánět.

Výsledky

Jako vždy na chess-results: 16, 14.

Ukázky

Bohužel nemám, i když hra šestnáctek by si je zasloužila. Nějak jsem však neměl energii soustavněji partie sledovat a zapisovat.

Příště

Kdo má ruce a nohy, jede 23. 12. do Svitav, anotaci vyvěsím.

2 thoughts on “Sahali jsme po medailích (a holky dosáhly)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *