Šachový klub Ústí nad Orlicí

Úžasný svátek šachu!

Vánoční turnaj mládeže, Svitavy, 23. 12. 2014

Jak už jste se mohli dočíst dříve, kvůli komunikačnímu šumu jsou tu hned dvě reportáže z jedné akce. Tím pádem se můžete hned dvakrát dočíst, jak to nebylo, resp. získat dva asi z dvouset různých pohledů přímých účastníků na turnaj. Ale já mám fotky.

Do Svitav jezdíme každoročně, turnaje pro mládež ve všech věkových kategoriích plus turnaj pro doprovod, často sloučený s dorosteneckou kategorií ku prospěchu obou.

Turnaj letos početností svého obsazení trhal všechny rekordy: 72 malých (skupina C), 66 větších (skupina B), 48 největších (skupina A+D), to je dohromady 186 hráčů. Sál svitavské Fabriky to přitom spolkl jako malinu a pořadatelé v čele s Dolfou zvládli nával (kromě pochopitelného drobného zpoždění na začátku) zcela s přehledem.

Zajímavá byla konfrontace s hráči z jiných regionů (např. z oddílů směr Brno nebo směr Zábřeh). Naopak negativem velkého počtu hráčů je fakt, že vzniká příliš mnoho nerovných dvojic a špička si málo zahraje mezi sebou.

Nás se tentokrát vydalo devatenáct hrajících (včetně Vaška) + asi tři nehrající rodiče. V plném počtu se objevili loňští maturanti, aby zavzpomínali na zmizelé mládí ;-), zahráli si oba trenéři a po delší době Lukáš Dostál, naopak pan Seibert litoval, že se do doprovodného turnaje nepřihlásil.

Devatenáct vypadá jako pěkná výprava, přesto máme rezervy. Je řada hráčů, kteří vynechali, nechytil se žádný úplný nováček; a když se podíváme, kdo hrál, tak sedm lidí nad 18 let, pět mých dětí, polabinský Vašek, Nat Seibert, který s námi jezdí, ale netrénuje – takže kromě vyjmenovaných jen čtyři hráči kroužku (Jirka, Míša, Kačka, Hanka). To už není tak moc. 🙁

Sám jsem hrál, takže jsem viděl málo a víceméně jen okomentuju výsledky. Kdo zažil a viděl víc, ať mě doplní v diskusi.

Skupina C

Nar. 2004 a ml., šest našich, Katka a Míša s nadějí na špici.

Katka Dudlová dvakrát chybovala proti papírově slabším hráčům, takže ke hře se špičkou se nedostala a výsledkově se trochu propadla. Pořád ale nejlepší z našich. 5/7, 15. místo, 3. dívka, 1240.

Michal Píše si s několika silnějšími (Jun, Stoček, Vavřínková) zahrál a prohrál, ostatní pro něj naopak byli příliš snadnými soupeři. Paradox: výsledkově si pohoršil, elově polepšil. 4/7, 24. místo, 1224.

Matěj Kobr splňuje všechny naděje, které do něj s Honzou Pokorným klademe. Po třech měsících chození do kroužku už hraje v KP na postup do finále; ve Svitavách se měl konfrontovat se staršími hráči (Matěj je ročník 2007) a to se povedlo na jedničku! Porazil mj. Filipa Málka (!) a Leksovou, kteří mají zkušeností nepoměrně více, skončil v plusu a jen o dvě místa za Míšou! Nádhera! (Samozřejmě je to jen začátek dlouhé cesty, stále ještě jde o partie, kde lze vyhrát i s věží méně.) 4/7, 26. místo, 1163.

Markéta Holásková mi chodila spokojeně hlásit body, byly celkem tři, i když proti soupeřům až vzadu. Jakžtakž. 3/7, 46. místo, 10. dívka, 1041.

Hana Dostálová hrála asi podobně (i když ostře odstartovala proti Honzovi Jirouškovi), v součtu to bylo o půl bodu méně. 2,5/7, 56. místo, 13. dívka, 1000.

Tomáš Holásek dal Lidušce Nahodilové šustrmat (pokolikáté už!), což mu stačilo k tomu, aby hned čtyři hráče nechal za sebou. 1/7, 68. místo.

Celkově za vítěznými Junem (Chotěboř) a Adamem Švandou (Polička) obsadili řadu dalších míst hráči jiných krajů.

Skupina B

2000-2003, čtyři naši, Jirka s Vojtou mezi favority.

Vojtěch Holásek hrál to, co měl, až do prohry s brněnským Tomášem Kocím (1355) v pátém kole. Na své se mohl vrátit, kdyby v závěru porazil tradičního soupeře Bouchala, ale dramatická partie skončila remízou. 4,5/7, 12. místo, 1393.

Jiří Píše porazil hráče jako Anderle či Brokl, prohrál s Ježkem, to se může stát, překvapivě ale i s Kalousovou (ta se letos výrazně zlepšila) – a pak ho nepodržel los, když mu přihrál Koláře (1507). Výsledek je proto podprůměrný. 4/7, 22. místo, 1378.

Veronika Holásková obdobně po prohrách s Nešpůrkem a Vaškovou podlehla i neznámému Mikmekovi (Mistrovice), načež dostala Probošta (1331). 3/7, 36. místo, 5. dívka, 1126.

Nataniel Seibert si poprvé vyzkoušel hru mezi značně staršími hráči, turnaj odehrál vzadu, v posledních třech kolech se dočkal celkem slušného bodového zisku. Zkušenosti chybějí, chce to nepolevit a hrát. 2,5/7, 53. místo.

Vepředu většinou favorizovaní hráči Hradce, Polabin a Poličky. Všichni čtyři naši lehce za očekáváním.

Skupina A+D

Tady nás hrálo hned devět. My trenéři, vysokoškoláci a Vašek s nadějemi na místa v popředí, Vítek a Lukáš mohli zkusit někoho ze silných pozlobit.

Já (Pavel Holásek) jsem byl čtvrtý nasazený a turnaj jsem odehrál na špici až nečekaně úspěšně. Prostě jsem viděl, že pozicím rozumím líp než soupeři, vycházela mi i taktika (ukázky možná někdy) a nepřipouštěl jsem si neúspěch – a body přicházely. Jen s Jakubem Půlpánem jsem zbytečnými chybami opakovaně vypustil výhru i remízu. 6/7, 2. místo, 2144.

Láďa Kubišta určitě nečekal, že skončí ze všech našich mladých nejlépe. Turnaj přitom neměl nijak těžký, ze silnějších hráčů porazil jenom Sojmu, se mnou pak prohrál ve třinácti tazích. K úspěchu mu stačilo “jenom” porazit Vaška – a pěkný výsledek byl na světě. 5/7, 5. místo, 1881.

Honza Pokorný sehrál nepodařené třetí kolo proti Havelkovi (měkké zahájení, brzká nabídka remízy a rychlá chyba), ale jinak proti soupeřům 1700-1800 bodoval, remízoval s Vaškem a výhrou nad Petrem Jánišem v posledním kole se dostal dopředu. 5/7, 6. místo, 1865.

Jenda Mareš nehrává rapidy úplně přesvědčivě. Po prohře s Půlpánem hned připsal druhou nulu s Vítkem Kapounem, načež dostal silného soupeře v Krušinovi (remis). Výhry nad slabšími soupeři už na obhajobu nasazení nestačily. 4,5/7, 10. místo, 1735.

Vít Kapoun si naopak obdobným umístěním proti nasazení polepšil, prohrál jen s Richterovou a Havelkou, remízoval se Sojmou, nejcennější výhra byla právě nad Jendou. 4,5/7, 11. místo, 1794.

Petr Jániš slabší porážel, se silnějšími prohrával, k relativnímu neúspěchu ho dovedla závěrečná porážka s Pokynem. 4/7, 17. místo, 1746.

Vašek Grundman byl mým tajným favoritem na přední umístění, ale nebyl ve své kůži, přehlížel, ztrácel se soupeři, které by většinou porazil (David Schaffer, Vavřínek, Láďa). Nepodařený turnaj. 3,5/7, 25. místo, 1694.

Lukáš Dostál si zahrál po delší době, na silnější nestačil, na slabší ano, je z toho umístění jen pár míst za Vaškem, kdo by to čekal? 3/7, 28. místo, 1557.

Vítek Holásek sehrál podobný turnaj, kdy vůbec nenarazil na srovnatelného soupeře, takže když se nevytáhl ani na Maděru v posledním kole, skončil lehce pod svým. 3/7, 30. místo, 1508.

Celkově je Půlpánův úspěch jasný, mohl si dovolit hrát na půl plynu. Výkon Lucky Ambrožové už vyzdvihl Pokyn, viděl jsem ji hrát po delší době a opravdu udělala pokrok, vzpomínám na doby, kdy hrála v kraji rovnocenně s Vojtou, Kupsou, Brejšou, Ondrou Cachem apod. Zde dosáhla výkonu 1923!

V první jedenáctce nás bylo pět, to jde.

Výsledky na chess-results.

 

 

 

 

2 thoughts on “Úžasný svátek šachu!

  • Honza Pokorný napsal:

    Jenom na upřesnění partie s Havelkou – zahájení samo o sobě měkounké rozhodně není a světe div se, chybné zřejmě není ani moje 10. Jg3, co se ti nelíbilo s odkazem na údajně lepší Ve1).
    Remízu jsem nabízel asi právě po 10. tahu s celkem jednoduchou logikou – v lepší pozici udělat půlku z pozice síly a udržet se nahoře.
    Databáze nachází 10. Jg3 u “poměrně silných” hráčů kalibru Movsesian, Motylev, Delchev… dokonce i u klasika Laskera (ale ten to jako jediný projel 😀 ).
    Přesné asi není až 11. Ve1 (paradoxně) a hlavně 12. Ve5.

    • Pavel Holásek napsal:

      Tak, už jen 17 (lidí ještě napíše, jak to bylo ve skutečnosti) 🙂

      Měkkým zahájením jsem myslel právě to Jg3, napohled to tak vypadalo.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *