Šachový klub Ústí nad Orlicí

Nešťastné boje lanškrounské I

3. kvalifikační turnaj KP mládeže kat. HD14, HD16, Lanškroun, 6.2.2010

Lanškrounský turnaj potvrdil nárůst počtu hráčů, i když Pardubice samozřejmě nepřivezly autobus hráčů, takže jejich turnaji se tento kvantitou nepřiblížil, přece hrálo dětí dost (v šestnáctkách 24, ve čtrnáctkách 35). Pěkný.  Zpestřením turnaje byli tentokrát hráči Boskovic.

Ještě příjemnější bylo sledovat úroveň hry. V obou kategoriích prakticky chyběli zcela slabí hráči, zato špička se značně rozšířila a bodovat nebylo vůbec snadné. Zdá se mi, že kraj jde opravdu kupředu.

V královské kategorii šestnáctek vládli hráči trpěliví a přemýšliví. Vyhrál Stodola z Poličky, druhá skončila nejvýše nasazená Kristýna Sabolová z Mýta, která odehrála turnaj na první desce, bronz bral polabinský Nešpůrek. K životnímu výsledku se zezadu vyšvihl jeho oddílový kolega Kroupa, z poličských na 5.-6. místě skončil Petrásek před Sionem, byť hrál během turnaje za ním. Sedmé místo bral náš Petr John, na osmém místě ukázal Pavel Hájek z Mýta, že ještě hraje šachy (připomeňme, že před mnoha lety býval předním ústeckým talentem). Zástupci Polabin na 9.-10. místě už asi spokojeni nebudou, podobně Vítek Kapoun až jedenáctý a hráči Žamberka na dalších dvou místech. Až tady někde bych viděl hranice širší špičky, do které nakukovali domácí hráči srovnaní okolo 15. místa. Konečně 18. příčka pro Michala Rotta z Hlinska (nebo Poličky?) je až tragická, rychle zapomenout!

Ve čtrnáctkách to během turnaje vypadalo na tři medaile pro Polabiny, závěr však vyzněl jinak! I tady se raduje Polička, vítězství Pospíšila je cenné. Druhé místo pro domácího Havelku je bomba, vždyť ten kluk patří ještě do dvanáctek … a jak dlouho to vlastně hraje? I třetí místo patří Lanškrounu, Tonda Vu šachy nezapomněl a je jen dobře, že se vrací do turnajů. Na favority z Polabin tak “zbylo” místo páté (Řezníček) a šesté (Hofman), to je pořád velká kvalita! Výrazně se prosadili i mladí zástupci: Ondřej Cach (Polabiny) již devátý a to hraje, prosím, ještě desítky!! Hned za ním Patrik Žejdlík (Hlinsko) ze dvanáctek, slušně i lanškrounští nejmladší a Žejdlík Erik.

Dobře se (hlavně zpočátku) koukalo i na naše hráče, už to nejsou jen naivní dětský šachy. Během turnaje ale snad všechny postihla nějaká krize, méně herní, více výsledková. Nějak se nezadařilo.

HD16

Katka nejela, oba naši zbylí zástupci bojují o finálovou osmičku, zatím překvapivě úspěšněji Petr John. A to se potvrdilo i dnes.

V prvních dvou kolech oba vyhráli, ve třetím na první  a druhý desce remizovali, zdálo se, že je všechno v pořádku. Ale pak už tolik nebylo.

Petr John (4/7) odehrál turnaj ve špičce, chybělo nějaké to vítězství nad top hráčem. Půlka s Kristýnou a s Nešpůrkem je v pořádku. Turnaj se lámal v pátém kole, kdy měl Petr černé se Sionem. V zajímavém boji demonstroval obrannou sílu dvojice jezdců v centru proti dvojici střelců, po přehlédnutí soupeře získal kvalitu … a potom to se třema minutama v blížící se blicce prohrál :-(. V posledním kole pak dostal opět černýma budoucího vítěze Stodolu, na jehož zavřené systémy si vůbec nevěří – a prohrál dost jednoznačně. Naštěstí prohra nepřinesla nijak velký propad (dobrý Buchholz), sedmé místo znamená postupové body.

Vítek Kapoun (3,5/7) měl napravovat minulý relativní nezdar (50% a desáté místo), ale dopadlo to víceméně podobně. Mezi čtvrtým a šestým kolem nasbíral tři nuly a bylo to. Prohra s Kristýnou a s Nešpůrkem je možná, s Kroupou už značně “nad plán”. Postup do finále je pro Vítka poněkud ohrožen.

HD14

Náš jediný aktivní zástupce v kategorii Lukáš Paukert nejel, takže tradiční možnosti kvalitního tréninku využili tři mladší Holásci.

Vítek Holásek (3/7) zahájil pěkně a zdálo se, že bude bojovat v popředí, postupně však nevyužil hned tři pěkně rozehrané partie s polabinskými hráči (s minulým vítězem Melicharem, s  Fišnarem a zejména s Ondřejem Cachem) a když pak v předposledním kole zbytečně prohrál i s Neumannem, musel v posledním kole výhrou aspoň maličko napravit dojem (21. místo). Nevadí, hra má hlavu a patu, taktika se vylepší.

Vojta Holásek (3/7) naopak nevyužil slušných šancí v prvních třech kolech, takže pak udělal tři body na chvostu tabulky a jeho vítězné tažení nahoru zastavil až v posledním kole Fišnar. Zbrklosti bylo někdy příliš.

Verunka Holásková (1/7) hrála pěkně. Můžu jen zopakovat hodnocení z Poličky: získala sice jen kontumáka, ale pořád se lepší, celkem tam neměla nikoho k porážení … a v kategorii může hrát ještě za šest let 🙂

Výsledky jsou tradičně vyvěšeny na chess-results.

HD16: http://chess-results.com/tnr30119.aspx?art=1&lan=5&m=-1&wi=1000

HD14: http://chess-results.com/tnr29730.aspx?art=1&lan=5&m=-1&wi=1000

ČASEM SE TU OBJEVÍ POKRAČOVÁNÍ S DIAGRAMY (VE ZVLÁŠTNÍM ČLÁNKU).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *